Prefectura Timiș a anunțat, sâmbătă, că timișorenii ar putea rămâne, de marți, fără căldură și apă caldă, pentru că societatea de termoficare mai poate furniza agent termic, în baza stocurilor, doar până luni. Reprezentantul guvernului în teritoriu spunea că a cerut ajutorul guvernului, la solicitarea primăriei. Se întâmplă la aproape o lună de când primarul Dominic Fritz a trimis o scrisoare către guvern pentru ca Timișoara să nu fie în pericol în acest sezon, scrisoare la care n-a primit niciun răspuns.
Conducerea Colterm ne spunea, tot sâmbătă, că nu vom ajunge în situația Bucureștiului și că sunt șanse ridicate să fie încheiat un contract pe o lună cu furnizorul de gaz. Colterm nu poate funcționa fără gaz, doar pe cărbune. Detalii, AICI!
Viceprimarul Ruben Lațcău s-a ocupat îndeaproape de problema Colterm și este optimist și el că E.ON va semna noul contract, chiar dacă are de primit datorii istorice de la compania de termoficare a Timișoarei.
„Când am ajuns în primărie am avut un stoc de cărbune care ne ajungea pe o săptămână de iarnă și un contract de gaz care expira în două-trei zile. Situația e așa de luni de zile, la fel a fost și iernile anterioare. Sunt surprins că doamna Oneț acum a descoperit, de fapt, situația de la Colterm. Problema E.ON este că de-a lungul timpului a făcut mai multe înțelegeri cu Primăria Timișoara și cu societatea de termoficare, înțelegeri care nu au fost respectate”, spune Lațcău.
Datorii de 70 de milioane de lei doar la E.ON
Așa cum TION scria încă de sâmbătă, E.ON ar trebui să primească 50 de milioane de lei de la Colterm, la care se adaugă și penalitățile de întârziere. În total, aproape 70 de milioane, dezvăluie și viceprimarul Timișoarei.
„E.ON are o sumă de aproape 70 de milioane de lei, care este executabilă, pe care a câștigat-o într-o instanță definitivă, pentru care așteaptă să găsească o cale. Mă gândesc că nu-și doresc să execute societatea, ci își doresc să găsească o cale prin care să poată și furniza gaz, și să primească plăți, dar să vadă și o perspectivă pe termen lung pentru datoriile istorice. Discuțiile pe care le avem cu ei sunt în acest cadru mai larg. Societatea, în punctul ăsta, nu are încă încasări din care să-și permită să își achite cheltuielile curente”, explică Lațcău.
E nevoie de ajutor guvernamental
Potrivit viceprimarului, doar ca să treacă peste decembrie și ianuarie, Colterm are nevoie de cel mult 26 de milioane de lei, doar pentru combustibil. Iar ajutorul ar trebui să vină de la guvern, care a mai dat ajutor guvernamental și altor orașe din țară.
„Estimările de nevoie de combustibil până la sfârșitul anului sunt între 18 și 26 de milioane de lei. Dacă Colterm dă agent termic în parametri, așa cum ar trebui, merg undeva la 25 de milioane cheltuielile. Doar pentru materia primă. Dacă livrează în parametri mai scăzuți, costurile scad undeva la 18 milioane. Iar primăria nu are cum să-i plătească acești bani, pentru că nu mai are facturi înregistrate. Societatea are mare nevoie de ajutor din partea guvernului. Am cerut ajutor de peste trei săptămâni, nu înțeleg de ce abia acum a intervenit doamna Oneț (Liliana Oneț, prefect de Timiș – n.r.)”, completează edilul.
Primăria Timișoara a plătit 86 de milioane de lei, ca subvenție, către Colterm, doar în 2020. Dar compania tot n-a apucat să-și plătească datoriile către furnizori și există riscul ca oricând să fie trimisă în insolvență.
Despre soluții
Pe termen scurt, principala soluție se limitează la înțelegeri cu principalii furnizori.
„În privința cărbunelui am reușit să deblocăm cât de cât relația. Când am ajuns în administrație era un singur furnizor de cărbune, la care erau datorii doar pe anul ăsta de 13 milioane de lei, deja își manifestase intenția de a nu mai livra cărbune, în contextul în care cred că nu primise niciun ban de luni de zile. Consiliul de administrație a oferit un gaj, să poată da o siguranță că o să mai livreze cărbune.
Am reușit să deblocăm relația cu Complexul Energetic Oltenia, în punctul acesta este principalul furnizor de cărbune, în fiecare zi ne intră un tren, de săptămâna viitoare vrem să creștem ritmul, să avem trei tenuri la două zile. Asta ne permite să creștem stocul de cărbune.
Mizăm de săptămâna viitoare și pe livrări de la alți furnizori de cărbune cu care societatea are contract, încet-încet să creștem stocul”, spune Ruben Lațcău.
Revenind la problemele cu furnizorul de gaz, Primăria Timișoara a avut ultima dată un contract de zece zile, un record, pentru că, de obicei, acestea se încheiau pe 2-3 zile. E.ON cere plata în avans, astfel că doar așa pot fi semnate contractele.
La fel ca și șeful Colterm, edilul este optimist și spune că E.ON nu are interes să nu încheie un nou contract.
„Da, nu se poate fără gaz, pentru că gazul întreține arderea. În privința gazului, am avut cel mai lung contract, de când suntem noi în administrație, pe aproape 10 zile cu E.ON. Sunt convins că E.ON nu are niciun interes să lase societatea fără gaz și Timișoara fără căldură, dar are nevoie de siguranțe. Noi nu putem oferi decât garanțiile pe care ne lasă legea. Suntem în discuții să găsim acea schemă de eșalonare care să dea satisfacție și certitudine și E.ON că își va încasa banii, dar în același timp să ne dea și nouă un spațiu bugetar și să ne asigure că nu ieșim din limitele legii.
Suntem la mâna E.ON de ani de zile. Eu sunt destul de încrezător că săptămâna viitoare o să reușim să semnăm un contract pe termen mai lung, până la sfârșitul lui ianuarie, măcar într-o cotă parte să fie plata la termen”, conchide viceprimarul Timișoarei.
Despre soluții pe termen mediu și lung, într-un material viitor!
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XMa intreb, UNDE sint banii platiti de catre timisoreni ???? Vara, iarna, fiecare luna se platesc anumite sume de bani, in contul cheltuielilor cu incalzirea….investitii extraordinare, nu s-au facut, din personalul de alta data, multi au fost dati afara…deci, UNDE-S BANII ????
Nimeni nu spune nimic concret……
-
Cum unde? Salariile conducerii colterm de unde crezi ca sunt plătite? Facturile sunt pe locul 2,salariile și bonusurile de performanta sunt în primul rand…
-
si fritulica s-a tirat la capital cael a ajuns sa faca’guvernul’
ce parodia a votat menajeria corporatista, vai de toata Timisoara asta.
-
Cautati declaratiile de avere ale Colterm Timisoara pe google…
-
Si chiar nu raspunde nimeni? Daca nu intreaba nimeni.
-
Nemtoteiul rezistentilor zis frit de pe bega, si-a facut coada colac. Ruben ala saracu e la fel de inteligent ca seful lui 🙂
-
Cum adica de ce e nevoie ca Timisorenii bransati sa nu ramana fara apa calda si caldura? Pentru ca ne platim intretinerea, de aia! Daca primaria nu isi respecta partea cu subventia, sa fie primaria executata silit. In rest, sper ca veti inlesni modalitatea de debransare, ca deja ne-am saturat de mizeria asta numita Colterm!
-
De ce sa iti subventioneze Primaria factura? La noi ceilalti, ne plateste cineva ceva? Platiti pretul corect nu asteptati ca altii sa va tot dea pe model socialism
inchide coltermul, mai sunt 10.000 de oameni nu 50.000 , e mai ieftin sa cumpere primaria 10.000 de centrale decat sa platesca milioane de euro
Cred ca e timpul sa ne organizam pentru un referendum de demitere al acestui simulacru de primar.
-
Iarăși ai scăpat pe internet robule? Nu ai fost destul de umilit la alegeri, acuma îți ceri porția și aici?
-
Aur-ica, tu esti puiule? Cum va organizati voi pentru referendum? Ca idee – sunteti doar emanatie a dejectiilor mizeriilor USL-iste, nu te amagi ca sunteti nici mai buni nici mai onesti..
Marele oras Timișoara a ajuns milogul Bucurestiului ?? Penibil !!!
nu vor sa desfinteze coltermul pt ca sunt foarte multi bani de furat si folosesc ca motiv sa tina in viata gaura asta neagra faptul ca centralele individuale pe gaz nu sunt ecologice.
Sa refaci coltermul si toata infrastructura din oras e imposibil si nefezabil tinand cont ca mai e un abonat pe fiecare scara de bloc.
Vreau si eu o subventie pentru plata facturii la gaz. Nu suntem toti platitori de taxe?
Cate scoli si spitale se puteau moderniza cu banii pierduti pe acesta solutie falimentara?
DEZASTRU SUB CONDUCEREA RUBULIANĂ
Aur-ica, tu esti puiule? Cum va organizati voi pentru referendum? Ca idee – sunteti doar emanatie a dejectiilor mizeriilor USL-iste, nu te amagi ca sunteti nici mai buni nici mai onesti..
Problema nu se rezolva plangandu-ne in presa si cerand bani de la Guvern, ci gasind solutii cu furnizorii. In fiecare an au fost asemenea probleme, dar se rezolvau fara prea mult tam-tam. Daca o sa stea cei 50000 de timisoreni putin in frig poate o sa le mai treaca adulatia asta fata de Fritz, pe care eu nu o pot intelege.
-
Stai liniștit că cei care l-au votat pe Fritz au centrală de apartament.
-
Corect! Ma amuza cineva mai sus cu executarea silita a primariei. Dragilor, intr-un stat normal clientul isi achita comsumatia 100%! Cand te duci la restaurant si vine nota, o achiti integral, nu termini de mancat si ii lasi pe ceilalti de pe strada, care poate mananca un corn, sa iti achite si tie 40% din nota!
-
Mi se pare de-a dreptul aberant ce se intampla, atat aici cat si la Bucale – mitici sau nu, nimeni nu merita asemenea soarta.
Sa stai in frig, iarna!, sa nu poti face o baie normala, sa iti bati joc de copiii care trebuie sa indure frigul in casa… E de lumea a 3-a, degeaba ne fudulim, de la Timisoara si pana la Bucuresti, cine suntem noi. Suntem zero barat.
Punct.
-
O saracii abonati Colterm, beneficiari de subventii de la ceilalti. Cand celorlalti li se strica centrala, nu plange nimeni pentru ei, sau cei care nu isi permit incalzire. Si inca nu te tine nimeni in frig, exista, aparate AC cu functie de incalzire, radiatoare/aeroterme, arzatoare pe gaz, etc, etc.
-
Ok. Sarbatori faine.
-
Posibil ca o solutie mai buna este sa se acorde subventii de catre primarie pentru achizitionarea de centrale de apartament daca nu chiar de scara , poate ca costurile sunt mai mici pe termen lung. Poate ar trebui facut un studiu de impact pe termen mediu si lung. Eu unul am incredere in noul primar si ca in urmatori ani aceasta problema nu va mai exista.
-
Eventual sa negocieze Primaria ca un intermediar cu mai multe firme pentru preturi mai mici la proiecte. Asa cum ceilalti au avut bani de centrale, proiecte, instalatie etc, asa ar trebui sa gaseasca si privilegiatii de abonati la Colterm (care nu platesc pretul corect al gigacaloriei) i
Aproximativ din mai pana pe final de octombrie, nu se da caldura deloc. In aceasta jumatate de an am auzit de plati de la primarie, iar oamenii platesc lunar partea lor. Se putea plati o parte din datorii in fiecare an. Intr-adevar, mari investitii nu au fost. Nu imi place sa dau nume pt ca aici sunt multi vinovati. Sper sa se analizeze minim ultimii 10 ani ai colterm si sa se vada intrarile si iesirile de bani, si de ce datoriile cresc vertiginos. Nu se poate sa se plateasca 20 de mil penalitati doar dintr-un management extrem de prost, si nimeni sa nu pateasca nimic. De ce nu si-au dat demisia sau de ce nu au cerut ajutor cand datoriile erau mult mai mici? Au preferat sa schimbe borduri si asfalt a 2 sau a treia oara in sub 10 ani. Asta e democratie? Dam votul si ei fac ce le trece prin cap? Vrem putere de decizie si dupa vot.
-
ba se da caldura, se numeste “apa calda”
Cenzura ca in evul mediu, nu ai voie sa iesi din casa noaptea, nu poti sa te deplasezi fara aprobare, oamenii urmariti nonstop, nu poti sa stai in grupuri mai mari de 3 persoane, soia e promovata ca alternativa sanatoasa la carne, oamenii incurajati sa-si spioneze vecinii… mai frigu in case lipsea sa fie totu exact ca in comunism.
In comunism macar aveai voie sa respiri aer curat.
jos colterm!
Fara caldura si fara apa calda si urmeaza somaj, taxe si impozite mari si austeritate.
Ultima tara de slugi suntem sub calcaiul servitorilor lui soros si merchel de la noi. Meritam tot ce ne fac astia.