Consiliul Local Timișoara a aprobat luni, 1 aprilie, un proiect de hotărâre prin care primăria compensează propriei firme, Colterm, pierderile tehnologice induse aferente anului 2022. Astfel, se vor trimite încă 35 de milioane de lei din bugetul local către societatea de termoficare a orașului.
„Primăria Timișoara a depus eforturi semnificative pentru a asigura un sistem de termoficare modern, performant și sigur. Astfel, pe perioada iernii, Colterm a avut stocuri suficiente de cărbune și gaze naturale pentru furnizarea agentului termic”, precizează reprezentanții municipalității.
Aceștia mai aduc aminte de faptul că, în 2023, Primăria Municipiului Timișoara a înlocuit 29 de kilometri de rețea secundară și primară și a modernizat 25 de puncte termice din oraș. De asemenea, este amintit faptul că, în luna februarie, a plătită și ultima tranșă a datoriei de peste 70 de milioane de lei către E.On.
La fel, se vorbește și despre documentația aferentă celei de a treia etape de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara, proiectul în valoare de aproape 390 de milioane de lei, inclusiv TVA, susținut majoritar din fonduri nerambursabile.
Banii, folosiți pentru achiziția certificatelor
În cadrul plenului, consilierul local social-democrat Radu Țoancă a ținut să ceară informații suplimentare. Acesta a spus că, din câte știe, nici sumele alocate tot pentru pierderi tehnologice anul trecut nu au fost plătite integral și a întrebat dacă banii alocați acum vor „acoperi” necesarul de certificate de poluare al companiei.
„Încă nu s-a făcut bilanț energetic pentru anul trecut. Suma pe care o aprobăm noi acum este din 2022. (…) Acum, știți foarte bine, obligația certificatelor este la Colterm. Pot să vă spun că a căzut prețul certificatelor și a început Colterm să cumpere certificate. Eu mă aștept ca cu această sumă ei să poată să închidă aceste achiziții”, a răspuns Fritz.
Vă amintim, pierderile tehnologice reprezintă „minusul” suferit de Colterm din cauza stării proaste a infrastructurii de termoficare. Cum aceasta ține de primărie și societatea care o gestionează, prima este cea care ar trebui să le suporte. Nu există o obligație legală în acest sens, dar plata acestor pierderi a reprezentat, în ultimii ani, un mod eficient prin care s-a evitat dezastrul financiar total în cadrul companiei. De menționat și că, în bugetul local pe anul 2024, există și o alocare pentru plata subvențiilor. Pentru STPT și Colterm, executivul a prevăzut peste 270 de milioane de lei care ar urma să fie împărțiți aproape egal.
Cât despre certificatele de poluare, aceste trebuie achiziționate în fiecare an pentru poluarea produsă în anul anterior. Cuantumul necesar este calculat în februarie, iar până în luna mai trebuie finalizată achiziția lor, altfel se pot aplica amenzi. Colterm deja a primit două astfel de amenzi: 106 milioane de lei în 2021 și 72 de milioane de lei în 2022. Anul trecut nu au fost probleme din această perspectivă.
Trimite articolul
X“Pentru STPT și Colterm, executivul a prevăzut peste 270 de milioane de lei care ar urma să fie împărțiți aproape egal.”
aceasta parte din articol va trece neobservata desi suma reprezinta mai bine de 10% din bugetul Timisoarei. asa cum probabil si cele 68 milioane anul trecut de la ministerul dezvoltarii au trecut neobservate. e bine insa ca se lauda cei care au sabotat atat coltermul cat si orasul in ansamblul sau si ca se mai gasesc gugustiuci care sa puna botul.
Mai Fritz, te-am votat pentru ca ai promis sa nu mai subventionezi Coltermu, da pentru voturi ai uitat de promisiune.
Asa sunt toti politicienii, promit multe da pentru ciolan isi schimba prioritatile.