În Timişoara mai există în jur de 68.000 de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire şi, cel puţin deocamdată, încălzirea unui apartament cu ajutorul unei centrale pe gaz pare a fi o variantă mai ieftină. Conducerea Colterm este, însă, de altă părere.
Directorul Colterm, Mircea Cristian, susţine că în acest moment o investiţie într-o centrală termică de apartament nu se va mai amortiza. Iar asta din cauza preconizatei scumpiri a gazelor pentru consumatorii casnici, dar şi pentru că preţul gigacaloriei furnizate de Colterm, preţ subvenţionat de Consiliul Local Timişoara şi Guvern, nu se va mări în acest an.
„Preţul gigacaloriei poate fi menţinut prin mai multe condiţii: ca furnizorii de materii prime să îşi menţină preţurile, ca noi să facem investiţii şi să le putem amortiza prin certificate verzi sau alte surse, ca numărul de beneficiari să crească, nu să scadă”, a spus Cristian.
Pe de altă parte, Cristian susţine că societatea Colterm era pregătită să acţioneze statul în judecată pentru concurenţă neloială în acest an, în cazul în care s-ar fi liberalizat preţul la gaze doar pentru consumatorii industriali.
„Germania trece la sistemul centralizat de încălzire, România l-a distrus în timp”, a mai spus Cristian.
Totuşi, conducerea Colterm recunoaşte că în acest moment este mai ieftin să încălzeşti un apartament cu o centrală termică pe gaz decât racordat la sistemul centralizat de încălzire.
„Câştigul de preţ este faptul că tu controlezi căldura. Majoritatea reglează temperatura din case la 22 de grade. Noi furnizăm 23-24 de grade. Dacă luăm în calcul costul centralei, acum o centrală de apartament nu mai este o investiţie”, a explicat Cristian.
El a mai precizat că în ultima perioadă o serie de firme şi instituţii au decis să se rebranşeze la Colterm, însă în cazul consumatorilor casnici, acest lucru ar fi mai complicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!