Vă reamintim, Colterm trebuie să cumpere anual certificate de emisii gaze cu efect de seră (EUA) pentru poluarea produsă, în caz contrar fiind pasibilă de penalități uriașe. Până pe 30 aprilie 2022, societatea ar fi trebuit să cumpere certificatele pentru anul 2021 – ceea ce nu s-a întâmplat. Colterm a încasat deja o amendă uriașă din partea AFM, de cca. 21 de milioane de euro, pentru că nu a cumpărat certificatele verzi necesare anului 2020.
În urmă cu câteva zile, administratorul special al Colterm a explicat că societatea, fiind în insolvență, se află „în imposibilitatea tehnică și legală de a achiziționa certificatele EUA deoarece, conform legii insolvenței, Colterm poate achita doar datoriile curente, făcute după deschiderea procedurii de insolvență”.
Primăria Timișoara se delimitează de problemă, spunând că a achitat toate obligațiile către Colterm și că a făcut plăți anticipate – în valoare de „mai multe zeci de milioane de lei în acest an” – pentru ca societatea de termoficare a orașului să își poată continua activitatea.
„Dincolo de subvenția pe care o acordă și de acoperirea pierderilor tehnologice, Municipiul Timișoara nu are posibilitatea legală de a susține financiar o societate comercială pentru ca aceasta să-și achite obligațiile.
Astfel, în primele patru luni ale acestui an, din bugetul local și cel central au fost virați către Colterm 118 milioane de lei, cu 40 de milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior și semnificativ mai mult decât în oricare alt an, suma fiind folosită pentru achiziționarea de combustibil și o parte pentru achiziția certificatelor de poluare aferente perioadei 26 octombrie – 31 decembrie 2021, când Colterm a intrat sub protecția insolvenței. Valoarea certificatelor achiziționate de Colterm se ridică la peste 15 milioane de lei (3 milioane de euro)”, spun reprezentanții PMT.
În cazul în care Administrația Fondului pentru Mediu va decide să sancționeze Colterm, societatea va contesta în instanță amenda, pe considerentul că AFM ar trebui să se înscrie în masa credală cu valoarea certificatelor din perioadă anterioară intrării în insolvență. Rămâne de văzut însă ce se va întâmpla în acest scenariu, post-contestație, deoarece Colterm ar putea intra în faliment.
Pe aceeași temă:
Prefectul Ritivoiu, nemulțumit de cum au fost cheltuiți banii primiți de la Guvern pentru Colterm
FOTO. Colterm nu dă faliment. Cinci măsuri pentru a trece peste următorul sezon rece
Trimite articolul
XDaca nu ii poti achita obligatiile, nu te mai baga in management. Lasa-i sa-si faca singuri treaba… Nu e corect asa?
Asa fritz, ce treaba are primaria – cand actionar unic e consiliul local – cu datoriile societatii? Singura legatura o constituie banii incasati de consiliul de administratie pus politic cu votul majoritatii usere+ ambrus. Normal, banii tre’ sa vina de la colterm, nu sa mearga spre colterm. iar banii dati de guvern pentru subventie (huooo guvernu) pot fi deturnati pentru a acoperi datoriile primariei, nu-i nici o problema, perfect legal-penal.
Ce să mai zici?
Deci tradus pe intelesul cetatenilor orasului Timisoara racordati inca la COLTERM.Aflam de la Primaria Timisoara condusa cu intelepciune ,profesionalism si competenta de USR in frunte cu MAESTRUL DONIMIC FRIG ca si in iarna viitoare veti avea asigurata caldura si apa calda ca iarna care a trecut. Votati USR
Mare HOTIE cu certificatele verzi. Urla ca ne omoara incalzirea globala, dar alimentele sunt pline de otravuri.