Consilierii locali, dar şi primarul Nicolae Robu, au avut mai multe nelămuriri legate de proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SC Colterm SA pentru anul 2014.
Robu l-a luat la rost, în plen, pe directorul general interimar al Colterm, Cristian Mircea, cu privire la cheltuielile de protocol. Edilul a afirmat că i-a transmis să reducă aceste cheltuieli de la 50.000 de lei la 10.000 de lei.
„Cum e posibil aşa ceva? Cine şi-a permis să pună alte sume decât am zis eu? Nu vă ajung 10.000 de lei de protocol? Dacă nu vă ajung, vă priveşte. Nu vedeţi că această companie este în prag de faliment? Este inadmisibil!”, a declarat Robu.
Şeful Colterm i-a spus că la el a ajuns altfel informaţia: să reducă aceste cheltuieli cu 10.000 de lei.
Consilierul PSD Daniel Idolu a avut întrebări legate de cheltuielile cu deplasările, cele cu promovarea şi abonamentele de telefonie, şi mai ales cele cu paza, la fel foarte mari.
„La ce sunt bune cheltuielile cu promovarea la Colterm? La cheltuieli de deplasare… aveţi 25 de bilete de avion pe lună la Bucureşti. 315.000 de lei sunt cheltuieli poştale şi de telecomunicaţii. Ce justificare aveţi? Abonamente de telefonie de aproape 80.000 de euro? La paza iar e o sumă mare”, a reclamat Idolu.
În bugetul pe 2014 s-au propus cheltuieli poştale şi taxe de telecomunicaţii de 350.000 de lei, iar cheltuieli de deplasare, detaşare şi transfer de 420.000 de lei.
Idolu a vrut totodată să ştie, în ceea ce priveşte salariile conducerii, cine stabileşte componenta variabilă a acestora, având în vedere că sunt formate dintr-o componentă fixă şi una variabilă.
Cei de la Colterm i-au spus că această componentă variabilă a fost aprobată în Consiliul de Administraţie al societăţii şi în AGA – Adunarea Generală a Acţionarilor, deci chiar… consiliul local.
Cheltuielile de natură salarială sunt de aproape 38 de milioane de lei în total la Colterm, pe 2014. Cele prevăzute pentru directori sunt de 511.000 de lei.
Salariile de bază sunt de 25,8 milioane lei, la care se adaugă sporuri, prime şi alte bonificaţii aferente salariului de bază conform contractului colectiv de muncă – aproape 9,4 milioane de lei, alte bonificaţii de încă 500.000 de lei, plus bonusuri de peste 2,2 milioane de lei.
În privinţa pazei, reprezentanţii companiei au afirmat că este un contract în vigoare, încheiat în urma unei licitaţii, care este valabil până în decembrie, şi că sunt multe obiective de păzit. Primarul le-a recomandat montarea unui sistem de supraveghere video pentru reducerea costurilor.
„Am redus cu cinci posturi planul de pază. A venit Poliţia şi a constatat că, de fapt, trebuie să punem trei înapoi (…) Ora de pază este 6,85 lei. La preţul ăsta nu ştiu unde mai găsim… Avem 120 de puncte termice, două sedii, două centrale mari, doar la CET Sud avem 24 de posturi fixe… Am avut în vedere montarea de camere de supraveghere, dar acum mergem pe un buget moştenit”, a explicat Cristian Mircea. Cheltuielile de asigurare şi pază propuse sunt de 1.037.000 de lei.
În ceea ce priveşte cheltuielile de protocol, în cele din urmă s-a stabilit ca acestea să fie reduse la jumătate, adică de la 50.000 de lei la 25.000 de lei. Şi asta, pentru că peste 20.000 de lei au fost oricum… deja cheltuiţi.
De promovare a fost nevoie pentru proiectul de retehnologizare pe fonduri europene, au afirmat reprezentanţii municipalităţii.
Consilierul Bogdan Herzog a cerut să se facă o strategie legată de… ce se va întâmpla dacă va intra în insolvenţă Coltermul.
În cele din urmă, aleşii locali au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii pe anul în curs, căzând de acord să susţină noua conducere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!