Vineri dimineață, într-o ședință extraordinară convocată de îndată, consilierii locali au aprobat proiectul „prelungirii duratei Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Timișoara nr. CDE2021-1475/15.10.2021”.
Potrivit hotărârii, partea de transport, distribuție și furnizare a energiei termice rămâne la Colterm până la data de 31 iulie 2025, iar cea de producere a energiei termice până la data de 30 iunie 2029. În orice caz, înțelegerile ar putea fi reziliate și unilateral de primărie ceva mai devreme, în anumite condiții.
Deja există serviciul care va prelua partea de transport, distribuție și furnizare, dar prelungirea este motivată și de faptul că primăria vrea să aibă o „plasă de siguranță”. În orice caz, municipalitatea vrea să obțină și o finanțare de 50 de milioane de euro de la Ministerul Energiei pentru retehnologizarea rețelei, iar, potrivit primarului Dominic Fritz, separarea este necesară. În paralel, spune edilul-șef, primăria caută și alte surse de producție, atât purtând discuții cu privați, cât și căutând finanțări pentru proiecte proprii.
„Este o prelungire pe care pe de o parte ne dă timp să avem și o plasă de siguranță pentru cum decurg discuțiile mai departe și cu Colterm și cu Ministerul Energiei. Pe de altă parte, ne dă și posibilitatea oricând să reziliem oricând acest contract de delegare pentru partea de distribuție. Pentru partea de producție, el mai era valabil pentru încă doi ani. Este evident că în următorii doi nai nu vom avea alte capacități de producție.
Tocmai de aceea, propunerea este să prelungim pentru Colterm, ca ei să aibă o siguranță până în 2029, dar și acolo, să putem rezilia mai devreme. Asta ar însemna cel devreme în trei ani am putea să reziliem contractul. Trei ani este exact și perioada de care ar fi nevoie pentru alte proiecte”, a explicat primarul Dominic Fritz.
Decizia luată vineri de consilierii local va trebui aprobată și în comitetul creditorilor al Colterm.
„Am tot plimbat sistemul ăsta (…) mai mult decât am călătorit eu în toate vacanțele mele”
Înainte de a fi supus la vot proiectul, Radu Țoancă a reproșat faptul că strategiile privind termoficarea din Timișoara s-au tot schimbat. În urmă cu două săptămâni, când fusese înființat serviciul care va prelua furnizarea, acesta a vorbit și de un traseu „total invers” pe care l-ar urma alte orașe.
„În urmă cu două săptămâni atrăgeam atenția că municipalități de același rang din punct de vedere administrativ și al populației ca și Timișoara parcurg un traseu total invers, unificator în ceea ce privește sistemul centralizat de termoficare, or noi atunci votam pentru o strategie ușor centrifugă. (…)
Dacă nu ar fi un subiect atât de serios, ar fi comic. Noi în ultimii doi ani am tot plimbat sistemul ăsta de transport și de distribuție sute de mii de kilometri, mai mult decât am călătorit eu în toate vacanțele mele, până la vârsta asta. Atâtea carcase juridice, atâtea încercări, atâtea demersuri, atâtea formule am experimentat – evident, pe hârtie, că nu s-a întâmplat nimic în realitate – încât vin cu o întrebare, zic eu, legitimă: estimați că această formulă, pe care chiar dacă ați prezentat-o sub o formă de provizorat, are o durată de viață măcar de 2-3 ani? Mă refer la distribuție și transport”, a spus, mai exact, Țoancă.
Fritz l-a asigurat că, deși în trecut au existat mai multe variante pentru viitorul termoficării, separarea sigur se face. Ar mai fi nevoie doar de „clarificarea” unor detalii, lucru care se va întâmpla până la expirarea înțelegerii acum prelungite cu Colterm.
„Ultimii ani au fost, cum ar zice englezii, quite a ride, adică o călătorie foarte interesantă pentru noi toți, dar ați și observat că în ultimii doi-trei ani sistemul a fost un sistem stabil și a funcționat. Asta tocmai datorită faptului că ne-am pregătit pentru scenarii diferite. Pe partea juridică mergem cumva în variante care includ diferite rezultate posibile, a unor negocieri, a unor depuneri de proiecte, a unor litigii chiar. Pentru mine, asta nu este ceva amuzant, ci, dimpotrivă, denotă o seriozitate strategică destul de mare.
Noi astăzi nu schimbăm nimic din ce am făcut în trecut. Înființarea serviciului rămâne, dar tocmai operaționalizarea lui este sarcina cea mai importantă. Dar într-adevăr sunt mici detalii care trebuie clarificate și cumva coordonate. Nu e ușor, avem de a face și cu o campanie în insolvență și, prin urmare, întotdeauna trebuie să găsim un compromis și cu judiciarul, și cu administratorul special și cu creditorii și așa mai departe… Sunt negocieri pe mai multe paliere. Tocmai de aceea, lucrurile nu merg așa de imediat și de clar cum ne-am dori, dar direcția este clară: va exista această separare.
Încă o dată, cele 50 de milioane de euro sunt condiționate de această separare. Noi, în următoarele săptămâni o să punem în funcțiune toate detaliile pentru delegarea serviciului la acest noi serviciu public, asta știe și Colterm. Acum, prelungirea de maxim un an este o perioadă de adaptare care ne permite să armonizăm toate interesele”, a răspuns primarul.
Ar fi de menționat că Primăria a anunțat că are de gând să scoată partea de transport și distribuție a energiei termice de la Colterm încă din primăvara anului 2023. În vara aceluiași an, însă, a fost luată decizia prelungirii situației existente cu încă un an, până vor fi puse la punct toate detaliile, adică până pe 1 iunie 2024.
Anterior, în decembrie 2022, fuseseră înființate și două societăți – Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL –, care ar fi trebuit să depună proiecte pentru surse alternative de producție a energiei termice și electrice. Se credea că una dintre acestea va prelua partea de care va fi scăpată Colterm. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, iar acum societățile sunt pe pierdere plătind salarii. Totuși, primăria nu vrea să renunțe la ele, în iunie fiind anunțat că una dintre ele ar putea prelua stațiile de încărcare a mașinilor electrice pe viitor.
Pe de altă parte, în aprilie 2024, s-a hotărât prelungirea înțelegerii existente până în august – tot pentru „a fi puse la punct ultimele detalii” – și înființarea Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat. Înființarea noii entități, cea care va prelua până la urmă partea de transport, distribuție și furnizare, a fost aprobată pe final de iunie.
Trimite articolul
X“Anterior, în decembrie 2022, fuseseră înființate și două societăți – Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL –, care ar fi trebuit să depună proiecte pentru surse alternative de producție a energiei termice și electrice. Se credea că una dintre acestea va prelua partea de care va fi scăpată Colterm. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, iar acum societățile sunt pe pierdere plătind salarii.”
#revolutia bunei guvernari, desigur.
PS unde s-au mai facut separari de-astea, gen energie, cfr, a iesit bine adica bun si ieftin? sau a iesit prost si scump?
#”privatizarea” serviciilor publice: cüratenie, bike sharing, incalzire. adica:
#NEOCOLONIALISM
pentru ca:
#🤪
Asa mai facem niste posturi de directori, adjuncti, secretare, ingineri analfabeti, cu diploma cumparata, dar membrii onorabili de partid..