Vă reamintim, consilierii locali au fost chemați, vineri, la o ședință „de îndată”, pentru a-și da acordul ca primăria să garanteze ratele Colterm pentru certificatele de gaze cu efect de seră. Potrivit directorului Colterm, acestea sunt obligatorii prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, pentru marii poluatori, însă de doi ani societatea de termoficare a Timișoarei nu mai are bani să le cumpere. Așadar, le achiziționează în rate, iar primăria garantează pentru ele. Practic, tot primăria le cumpără, după ce a mărit capitalul social al Colterm.
Detalii, AICI!
„Așa este legea europeană. Toți marii poluatori, să le spunem, sunt obligați să se conformeze în registrul unic european, până la sfârșitul lunii aprilie, cu un număr de certificate echivalent cu cotele de poluare aferente anului trecut. Cotele noastre de poluare, aferente emisiilor de CO2, sunt echivalente cu un număr de 260.000 de certificate. Nu e vorba că sunt foarte mari, dar se calculează emisiile de CO2 în funcție de cantitatea de energie consumată. Anul trecut tot pe acolo am avut, dar s-a cam dublat prețul lor. Noi cumpărăm așa ceva de când am semnat tratatul de aderare la UE, prețul lor era în jur de 5 euro la început, acum, pe bursă, au ajuns la 27 de euro, noi le luăm cu 31 de euro. Nu am avut bani și nu vrea nimeni în rate, iar cu Oradea am semnat un contract de finanțare a lor”, a explicat Emil Șerpe, directorul Colterm, pentru tion.ro.
Societatea de termoficare cu patru euro mai mult decât orice altă firmă pentru un certificat verde. Practic, Termoficarea Oradea le cumpără pentru Timișoara cu 27 de euro de pe bursă și le vinde cu 31 de euro bucata, în rate, societății din Timișoara.
Primarul Nicolae Robu spune că societatea de termoficare a încercat o înțelegere cu BCR pentru a prelua certificatele de gaze cu efect de seră de la bancă, dar până la urmă nu s-a aprobat contractul.
„Ca și anul trecut, în disperare de cauză, s-a apelat la societatea similară de la Oradea și avem un contract în aceiași termeni, în principiu, dar cu cifre schimbate. Dacă nu se aprobă, să fie limpede, nu e altă cale decât falimentul, pentru că sancțiunile sunt uriașe. Sunt 60.000 de abonați, nu putem să nu le purtăm de grijă. Și dacă noi nu implicăm, se întâmplă ce v-am spus”, le-a spus Robu aleșilor locali.
Consilierii locali și-au dat acordul, mai ales că societatea de termoficare a semnat deja contractul cu Termoficare Oradea. Dacă nu s-ar cumpăra certificate verzi, Colterm ar risca amenzi de 21 de milioane de euro.
Graficul de plată arată o sumă totală uriașă, pentru că a crescut enorm prețul certificatelor verzi, susțin reprezentanții Colterm. Vorbim despre un total de 27.147.254,45 lei, adică 5,7 milioane de euro, calculat la cursul BNR din 17 aprilie, de 4,7622 lei/euro. Rata lunară va fi de 950.095 euro, adică peste 4,5 milioane de lei. Colterm este obligată să predea pentru conformarea anului 2018 un număr de 249.194 certificate de emisii, dar mai are câteva, astfel că sunt necesare doar 219.000.
Municipalitatea va vira lunar banii către Colterm, care îi va trimite mai departe către Termoficare Oradea, în data de 15, din mai până în octombrie inclusiv.
Vă reamintim, anul trecut primăria a plătit 3,4 milioane de euro pentru certificatele verzi ale Colterm.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primaria-timisoara-cumpara-certificate-verzi-de-aproape-6-milioane-de-euro-pentru-colterm/2237098
Citiți principiile noastre de moderare aici!