„Astăzi (miercuri – n.r.), Colterm S.A. a făcut un pas important în demersul de contestare a amenzii primite pentru neachiziționarea numărului total de certificate cu efect de seră. Instanțele timișorene au admis cererea de suspendare a executării deciziei de impunere, Colterm nemaifiind în situația de a fi executată silit până la o sentința a instanței de fond”, au transmis reprezentanții Colterm, pe Facebook.
Postarea este semnată de directorul societății de termoficare, Petre Nenu, care mai spune că „s-a dovedit că munca în echipă, dintre juriștii societății și avocații firmei angajate de Primăria Municipiului Timișoara pentru a apăra interesele Colterm, a fost cea mai bună soluție pentru acest demers atât de important”.
Vă reamintim, sancțiunea de aproape 107 milioane de lei, peste 21 de milioane de euro, dată de Administrația Fondului pentru Mediu, a fost contestată și la AFM, dar cu trei zile înainte de termenul limită până la care se putea face plata. Aceasta s-a dat pentru că societatea nu a cumpărat certificatele EUA obligatorii pe anul 2020, ca să-și mai ”spele” din poluare.
„Ca urmare a deciziei de impunere nr. 3/14/05.2021, prin care s-a stabilit în sarcina Companiei Locale de Termoficare Colterm SA obligația fiscală în valoare de 106,8 milioane de lei, pentru nerestituirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, am formulat o contestație la Administrația Fondului pentru Mediu. Acțiunea are ca obiect anularea deciziei menționate pentru motive de nelegalitate și nevaliditate a actului administrativ”, anunțau atunci cei de la Colterm.
Colterm a cerut totodată, în instanță, și „suspendarea executării deciziei de impunere, pentru a evita poprirea conturilor societății”. Curtea de Apel Timișoara a admis acțiunea, dar procesul nu are încă termen, astfel că societatea primăriei scapă până la sentința instanței de executare silită.
Insolvența, problemă sau soluție?
Insolvența este alt subiect. Teoretic, conducerea Colterm a început demersurile pentru a beneficia de prevederile OG 6/2019, care permite eșalonarea datoriilor către ANAF, dar în condiții foarte clare. Practic, societatea de termoficare ar fi trebuit să prezinte un plan de restructurare și să plătească, până la 30 iunie 2021, anumite sume către ANAF. Numai că Adunarea Generală a Acționarilor Colterm nu a mai fost convocată pentru a aproba așa-zisul plan de restructurare cu unele modificări de formă. Acesta fusese votat inițial încă din decembrie 2020.
Detalii, AICI!
Fără acest plan, ANAF poate cere insolvența Colterm, iar un consilier local spune că acesta este și planul primăriei. Roxana Iliescu, de la Pro România, a făcut publică o adresă trimisă de directorul Colterm celor din conducerea Primăriei Timișoara. Este adresată atât primarului Dominic Fritz, cât și viceprimarului Ruben Lațcău și directorului economic al primăriei, Steliana Stanciu.
Petru Nenu scrie pe adresă, cu pixul, că „nu se organizează AGA. Pt. CA am făcut eu raport”, iar tema documentului este „neasigurarea și neaprobarea planului de restructurare a obligațiilor bugetare” ale Colterm.
Directorul societății de termoficare îi roagă pe cei din primărie să comunice deciziile cu privire la planul de restructurare și depunerea cererii de restructurare a obligațiilor bugetare restante potrivit OG 6/2019. Le reamintește și data limită.
„Cum blochează directorul general documente menite să ajungă pe masa consilierilor locali, în AGA și decide, abuziv/nelegal, să nu fie convocată AGA! Sau despre prostia membrilor Consiliului de Administrație și servilismul lor față de cei care i-au pus în funcții! Ce vedeți mai jos este complicitatea dintre Directorul General și Președintele CA, menită să determine insolvența Colterm!”, notează Roxana Iliescu, pe Facebook.
Consilierul local mai atrage atenția că „organul fiscal competent are obligația, conform art. 21 din OG 6/2019, de a solicita deschiderea procedurii insolvenței, în condițiile L 85/2014 «în cazul în care debitorul nu depune solicitarea de restructurare în termenul prevăzut», respectiv în 30 iunie 2021”.
Nu se știe ce se întâmplă cu societatea de termoficare a Timișoarei, dar reprezentanții au anunțat că vor să o salveze cu ajutorul Băncii Mondiale, cândva la anul. Practic, Primăria Timișoara va semna un contract de consultanță cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 180.000 de euro. Datoriile Colterm depășesc 400 de milioane de lei.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Colterm, la mâna ANAF de la 1 iulie. Un consilier local vine cu acuzații către Primăria Timișoara
Salvarea pentru Colterm vine abia prin 2022. Ce trebuie să facă Banca Mondială de 180.000 de euro
Trimite articolul
XFaceti ceva sa scapam de ei. Ne seaca de ani de zile.
Se pare ca individa asta, Iliescu, incearca sa castige voturi prin acuzatii gratuite la adresa primarului si primariei. A început deja campania electorală? Oare de ce nu isi face treaba de consilier pentru care este platita (oricum doar trag mata de coada consilierii ăștia, nu fac nimica toata ziua).
Robu si echipa nu sunt trasi la raspundere? Adica gaura asta nu .s.a facut peste noapte si am dubii ca e totul legal.
Cine crede ca se mai poate plati datoria de 80M euro se inseala. Tocmai de aceea trebuie intrat in insolventa si sub adminstratie juridica se va decide ce se poate salva. Creditorii vor avea optiunea falimentului cu vanzarea activelor ceea ce nu va aduce cine stie ce venituri pentru ca probabil nu sunt clienti iar preturile vor fi cele de fier vechi. Asa ca se va ajunge la o intelegere prin care se vor reduce din datorii si se va evita falimentul, ceva in genul crizei din Grecia.
-
dar ce alte preturi decat cele de fier vechi visezi? tu nu vezi in ce hal e coltermul? ai vazut cat % sunt pierderi? si alea oficiale, declarate tot de colterm, sunt doar pe hartie, realitatea e mult mai sumbra.
Nu ne trebuie Colterm, avem centrale pe gaz, bagatil in faliment si gata, restul lumii trece si ea pe centrale si gata, e de 3 ori mai ieftin decat Coltermul
-
Bine ca ai cap, pacat ca nu gandesti…toata lumea scoate peste noapte asa 2500 EUR din buzunar ca sa puna o centrala pe gaz, instalatie de alimentare cu gaz, si eventual calorifere noi, pe langa, lucrarile majore din apartament…
-
Plateste omul in rate montajul, centrala…la nevoie se trag conducte suplimentare de gaz oricum e mai ieftin decat termoficarea
-
-
Stai sa vezi cand dictatorii neo-marxisti de la Bruxelles vor interzice centralele individuale pe motiv ca polueaza. Crezi ca nu sint in stare? Ai putintica rabdare.
-
Si dupa o sa te intrebi de ce e poluat orasul.