Pentru accelerarea obținerii ultimelor avize necesare, Consiliul Județean Timiș dorește declararea de utilitate publică și de interes județean a construirii conductelor de transport gaze naturale SRM Timișoara I – SRM Timișoara III și Timișoara – Deta – Denta – Moravița, obiective de investiții ale Transgaz.
În acest scop, miercuri, 31 august, instituția va supune votului consilierilor județeni două proiecte de hotărâre. Aprobarea acestora va scurta timpii de finalizare a documentației, astfel încât lucrările efective să înceapă încă din acest an.
Conducta Timișoara – Deta – Denta – Moravița va rezolva problema alimentării zonei de sud a județului, unde vechea rețea se află într-o stare deosebit de degradată. Investiția va asigura astfel gaz pentru zeci de mii de timișeni la parametri normali și fără riscul întreruperii furnizării.
„Am răspuns rapid și pozitiv solicitării Transgaz. La doar o săptămână de la adresa lor, am definitivat proiectele de hotărâre necesare. Miercuri, acestea vor intra la vot. Am speranța că vor fi aprobate fără reținere, având în vedere importanța demersului. Practic, urgentăm intrarea conductelor în construcție, probabil chiar din acest an”, a declarat președintele CJ, Alin Nica, apreciind de asemenea eforturile și implicarea Transgaz în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale din județ.
Potrivit reprezentanților CJT, conducta SRM Timișoara I – SRM Timișoara III reprezintă o „șansă imensă pentru ca timișorenii abonați la Colterm să beneficieze de facturi mai mici la încălzire”, în condițiile în care aceasta va trece la doar câteva sute de metri de societatea de termoficare.
Interpelat în legătură cu acest aspect, administratorul special al Colterm Cristian Amza a declarat pentru Tion că societatea Colterm dorește să se conecteze la rețeaua Transgaz, în momentul de față lucrându-se la caietul de sarcini care va sta la baza licitației pentru proiectare și execuție.
„Deja am demarat lucrările, practic se lucrează la caietul de sarcini necesar licitației pentru atribuirea lucrărilor de proiectare și execuție a conectării efective. Ca termen, foarte foarte optimist, ar fi primăvara anului următor. Varianta pesimistă ar fi sfârșitul anului următor, începutul anului 2024.
Raportat la costuri – pentru că se menționează (n.r. – în comunicatul transmis de CJT) de facturi foarte foarte mici – componenta de preț care dispare prin conectare la rețeaua Transgaz este tariful de distribuție sau tariful de proximitate, cum se mai numește, care acum este de 24,1 lei/MW.
Dacă este să ne raportăm la prețul gazului, sigur este plafonat acum, 370 de lei, 24 de lei din 370 înseamnă undeva sub 10%. Mai mult, dacă este să ne raportăm la prețul gazului pe piața liberă, care merge spre 1.000 de lei MW, vă dați seama că această reducere este deja nesemnificativă”, ne-a declarat Cristian Amza.
Administratorul special al Colterm a vorbit despre avantajele conectării la rețeaua Transgaz.
„Eu aș menționa alte avantaje, nu că cele financiare nu ar fi demne de menționat, dar racordarea la rețeaua Transgaz ar însemna că nu vom mai avea mereu o sabie deasupra capului dacă o plată este întârziată sau dacă dintr-o situație nedorită o plată nu ar fi făcută la timp, în sensul în care în momentul actual, dacă întârziem chiar și o oră cu plata, distribuitorul Delgaz vine și ne debranșează. În rețeaua Transgaz acest lucru nu se va mai întâmpla.
Un alt avantaj este faptul că vom putea avea mai mulți furnizori, vom putea încheia contracte cu doi sau mai mulți, fiind pe rețeaua de transport.
Iar un al treilea avantaj ar fi că, fiind într-o situație critică, de restricții, dacă distribuitorii ar fi nevoiți să taie gazul de pe anumite conducte, noi nu am fi afectați de acest lucru pentru că am funcționa pe magistrală”, a mai explicat Amza pentru Tion.
Vă reamintim, societatea de termoficare a Timișoarei, Colterm, se află în insolvență, fiind gestionată de un administrator judiciar (Alfa & Quantum Consulting SPRL – lider de consorțiu, Maestro SPRL și Insolvein SPRL) și de un administrator special (Cristian Amza).
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSi la Mintia s-au investit 150 milioane pentru a fi acum vanduta cu 90 milioane 🤪
Cu un colterm dus in cap an de an, dar mereu folosit pentru sifonat, alin nimica profita si el, in numele partidei apartinatoare, de inca o ocazia de a pradui.
poate sa se conecteze si la ga0az3le tuturor “guvernantilor”, legate printr-o retea complicata furtunuri cu tepi si zabrele, tot murim de frig la iarna, au ei grija sa fie asa