Colterm a început să-și facă deja depozit de crengi și primește și brazii adunați din casele timișorenilor, pentru a putea transforma deșeurile vegetale în biomasă. Are voie să ardă 10% biomasă în cazane, alături de cărbune, așa că reprezentanții societății au pregătit documentația și au cumpărat deja un tocător, care va ajunge la Timișoara în luna februarie.
„Crengile și frunzele se adună separat, noi avem un proiect pentru arderea lor. Deocamdată ni se aduc brazii și câteva crengi adunate de pe străzi. Vrem să ardem deșeurile vegetale împreună cu cărbunele în cazanele noastre actuale. Avem demarat un studiu de fezabilitate și în principiu ne dă voie să ardem 10% biomasă în cazane. Deocamdată adunăm aceste deșeuri și le depozităm”, a explicat, pentru tion.ro, Emil Șerpe, directorul Colterm.
Ideea de a arde biomasă a fost lansată în vara anului trecut. În ograda societății de termoficare mai sunt și lemne adunate de la furtuna din septembrie 2017, pentru că firmele care se ocupă de toaletarea copacilor din Timișoara aveau depozitele pline. După o hotărâre de consiliu local adoptată de aleși, Colterm a putut depozita toată masa lemnoasă. Societatea de termoficare a cumpărat un tocător cu 1 milion de lei și acum așteaptă să fie livrat.
„Sperăm că în februarie-martie vom putea începe proiectul. Mai avem o masă lemnoasă adunată de acum câțiva ani, cred că de la furtună, erau pline depozitele celor care toaletează copacii. Am făcut un studiu, am comandat tocătorul, în luna februarie trebuie să ne vină, a fost 1 milion de lei, investiție din surse proprii”, a mai spus Șerpe pentru tion.ro.
Colterm ar putea înlocui doar 10% din cărbunele ce este ars în cazan cu biomasă. Anual, societatea folosește în jur de 300.000 de tone de cărbune, astfel că ar putea arde doar 30.000 de tone de biomasă. La un simplu calcul, dacă ar aduna deșeurile verzi din oraș, Colterm ar economisi, însă dacă ar fi nevoie să cumpere biomasa ar da mai mult decât pe cărbune.
Tona de cărbune costă, cu tot cu transport, în jur de 100 de lei fără TVA, iar tona de biomasă ar fi cam de trei ori mai scumpă. Beneficiile sunt însă altele: poluarea ar mai redusă, iar Colterm n-ar mai trebui să cumpere diverse certificate.
„Dacă înlocuim deja 10.000 de tone ne-am recupera investiția în tocător. Am face și economie, pe biomasă nu trebuie să achiziționăm certificate CO2, cenușa rezultată din biomasă nu este așa de poluantă ca cea rezultată din arderea cărbunelui, ne ajută și la procesul tehnologic, este mult mai puțină cenușă”, a mai spus Emil Șerpe pentru tion.ro.
Colterm se bazează pe societățile cu care primăria are contract pentru întreținerea spațiilor verzi din Timișoara.
Trimite articolul
XURA!! Vine iarna si Primaria Timisoara incepe sa caută o firmă care să facă SF-ul si asteapta tocatorul sa vina la primavara?.Dar fratilor asta vara ce ati pazit,a pardon ati inchiriat garii,ati cumparat praf de carbune de la Arad.Voi ca greieri toata vara ati cantat numai dar de facut NADA