Astfel, la finele lunii septembrie, stocul de cărbune era de 45.000 de tone, urmând ca în perioada următoare societatea de termoficare să accelereze aprovizionarea pentru asigurarea necesarului de consum în perioada de iarnă (250.000 de tone).
Potrivit lui Alexandru-Cristian Amza, administratorul special al Colterm, societatea are, la momentul actual, contractată întreaga cantitate de cărbune estimată pentru sezonul 2022-2023.
De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale a fost înmagazinată, până în prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități), fiind încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Mai este necesară contractarea cantității de aproximativ 125.000 MWh, pentru care Colterm face demersurile necesare.
Alexandru-Cristian Amza, administratorul special al Colterm, a declarat pentru Tion că, anul trecut, cel mai mult compania a ars undeva la 1.300-1.400 de tone/zi.
„Consumul depinde de temperatură, umiditate, cărbune, calitate cărbune și gaz etc. Plus că noi aprovizionăm constant, adică nu avem un stoc de X tone, pornim centrala și consumăm doar din el. Sunt zile în care ardem și 600-700 de tone de cărbune”, ne-a spus Amza.
Din vara acestui an, Colterm a obținut autorizația pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia.
Compania de termoficare a depus documentația necesară pentru o centrală fotovoltaică spre a fi finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
De asemenea, tot prin PNRR vrea să obțină bani pentru o instalație de producere hidrogen, precum și pentru instalarea de motoare pe gaz/hidrogen, cu producție de energie electrică/ termică.
„Continuă, de asemenea, și lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Astfel, de la data demarării lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II” (martie 2021) și până în prezent, au fost executate lucrări pe o lungime de 6.447 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 71,1 %) și 19.065 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 94,87 %).
Reiterăm faptul că aceste lucrări vor continua și în perioada următoare, până la sfârșitul lunii iulie 2023, iar ca atare vor genera unele întreruperi în alimentarea cu energie termică, fapt pentru care le cerem încă o dată scuze clienților noștri și le mulțumim pentru înțelegere și încredere.
Totodată, reamintim că, începând de marți, 4 octombrie, pornim sezonul de încălzire 2022-2023, cu mențiunea că vom furniza agent termic pentru căldură la parametrii corelați cu temperaturile exterioare. În acest sens, precizăm că, în situația în care temperaturile diurne vor continua să se mențină ridicate pentru acest interval, o să furnizăm căldură cu anumite restricții”, au transmis, luni, reprezentanții Coltern.
Aceștia fac apel la deputați „pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminați din schema de plafonare a prețului pentru energia electrică”.
„Lăsarea termiilor în afara acestei scheme va conduce la creșterea prețurilor pentru energia electrică cu până la 500%, punând astfel presiuni semnificative pe actualizarea prețului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitând însăși funcționarea în regim de continuitate a activității”, mai adaugă reprezentanții Colterm.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminați din schema de plafonare a prețului pentru energia electrică”
vrea careva “piata libera”? de “dreapta” careva? ceva privatizari in plus(pen’ ca statul e cel mai prost administrator, se stie, pe cand privatul… totul pentru client, desigur)?
🤪
#idiocracy
Dragi Timisoreni.
Nu inteleg dece tot criticati echipa mea din Primaria Timisoara
Noi ne am pregatit foarte temeinic pentru iarna 2022-2023, am cumparat 10000 tone praf de carbune de la Arad,am inchiriat o gara la Motru,avem contracte incheiate pentru toata cantitatea de carbune si gaz pentru,si in caz daca nu se vor respecta contractele vom cere penalizari pentru nerespectarea contractelor. Mai ramine o problema minora sa gasim un furnizor de carbune si gaz. Dar va asigur ca vom avea aceiasi caldura si apa calda ca iarna trecuta.
-
Asa de bine e cand te doare-n dos de preturile din jurul tau si ai pretentia sa ti se dea de pomana tot ce “ti se cuvine”.
Ar fi frumos sa ti se taie si tie chitanta ptr factura pentru gaz ca si pentru restul pu*imii, ca sa intelegi si tu ca incalzirea apartamentului nu e 600-700, ci 2000-2500.Sa se dea caldura pe datorie ca pe vremea lui robica, 70 de grade in calorifere, geamuri deschise si sa vina intretinerea 3000 de lei … asta meritati toti desteptii care considerati ca aveti doar drepturi si subventii, dar nu intelegeti situatia actuala din Europa
Comentati la nivelul la care si pricepeti ce se intampla in jurul vostru … sau cat va duce capul