Proiectul pentru care Colterm va beneficia de fonduri în valoare totală de aproximativ 69 de milioane de euro, spune viceprimarul Sorin Grindeanu, se referă la reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Timişoara, în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru sporirea eficienţei energetice în procesul de furnizare a termoficării urbane. Proiectul presupune investiţii majore în reabilitarea centralelor de termoficare existente şi a reţelelor de distribuţie a energiei termice. Investiţiile vor duce la reducerea emisiilor poluante care depăşesc în prezent limita maximă admisă. Aceste investiţii vor fi finanţate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu 2007-2013, Axa prioritară 3.
Se doreşte retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Timişoara, în vederea conformării la normele europene de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură. „Este vorba de aproximativ 70 de milioane de euro, din cunoştinţele mele este cel mai mare proiect câştigat în Timişoara şi în Timiş pe fonduri ale Uniunii Europene, am obţinut o finanţare care se referă la tot ceea ce înseamnă reabilitarea, atât pe CET Sud, cât şi pe CET Centru, a tuturor echipamentelor care se referă la mediu. Toate aceste chestiuni trebuie făcute, conform normelor UE, până undeva în anul 2014. Noi, împreună cu un alt oraş din România, am reuşit să accesăm rapid aceşti bani, durata de implementare a proiectului este de doi ani şi jumătate, iar finalitatea va însemna un mediu mult mai sănătos pentru timişoreni şi reabilitarea unei părţi din reţeaua de termoficare a oraşului”, a explicat viceprimarul Sorin Grindeanu. Acesta a precizat că proiectul a fost aprobat la o valoare mai mare decât era estimat iniţial (aproximativ 60 de milioane de euro) şi urmează să fie semnat în curând contractul de finanţare.
14 milioane de euro de la bugetul local
De asemenea, investiţiile vor contribui la îmbunătăţirea eficienţei energetice, prin reducerea pierderilor de căldură din reţele. Reprezentanţii primăriei spun că timişorenii vor resimţi aceste lucruri la facturi în următorii ani. „Vorbim în primul rând de 56 de milioane de euro, o parte din fonduri de la Uniunea Europeană, o parte de la bugetul de stat, iar 14 milioane de euro va fi aportul de la bugetul local. Dacă toate aceste lucrări vor avea efectul scontat de noi, împreună cu celălalt proiect mare legat de valorificarea energetică a deşeurilor, prin incinerare, şi dacă guvernul va continua programul de reabilitare termică a blocurilor, toate acestea vor duce la un confort sporit pentru cetăţeni şi aceste lucruri vor avea un impact pozitiv asupra preţului la energia termică”, a adăugat Grindeanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!