În prezent, jumătate din oraș are energie termică pe bază de cărbune, iar jumătate este pe gaz. Din cauza prețului gazului, prețul gigacaloriei este puțin mai ridicat, iar unii timișoreni plătesc facturi uriașe pentru căldură.
Conducerea Colterm are însă câteva planuri, care, dacă ar fi puse în aplicare, facturile la încălzire în Timișoara ar putea scădea. Pentru început se dorește retehnologizarea unei unități de producție, dar visul cel mare ar celor de la societatea de termoficare este să construiască o centrală nouă, dacă s-ar putea pe biomasă sau pe deșeuri menajere. Atunci ar putea fi închisă centrala pe gaz, iar prețul gigacaloriei ar putea scădea, explică cei de la Colterm.
UE dă bani pentru centrale pe biomasă
„În momentul în care noi reușim să retehnologizăm și alte unități de producție, pe care le avem în sudul orașului, sau să construim o nouă centrală, ceea ce ne dorim, pe biomasă, pe deșeuri menajere, și avem o astfel de investiție în CET Centru, noi putem închide centrala pe gaz sau o putem folosi ca una de rezervă. Pentru noua centrală trebuie căutate fonduri. Uniunea Europeană oferă fonduri pentru biomasă, pe POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare – se permite construcția de centrale noi pe biomasă. Singura noastră problemă este că în zona Timișoarei nu prea avem biomasă. Vin și la noi investitori care își fac plantații de biomasă, dar prețul este destul de ridicat”, ne-a declarat Emil Șerpe, directorul Colterm.
Din motive lesne de înțeles, oficialii societății de termoficare nu au comandat nici măcar un studiu de fezabilitate pentru a vedea exact de câți bani au nevoie ca să construiască o centrală nouă.
„Nu am derulat nici măcar întocmirea unui studiu de fezabilitate, pentru că nu și-ar arăta eficiența cu prețurile actuale la biomasă. Momentan este doar un vis pentru noi. Dar mai avem două unități de producție în sud, pe cărbune, care sunt în conservare în momentul acesta. Pe una vrem să o retehnologizăm pentru cărbune și pe cealaltă ne gândim să o modificăm pentru biomasă sau deșeuri menajere”, ne-a mai declarat directorul Colterm.
Până să mai facă un pas spre visul unei noi centrale, cei de la societatea de termoficare s-au gândit să facă altceva: să construiască, în incinta CET Centru, o stație de maximizare a puterii livrate din CET Sud. Cu ce îi ajută asta pe timișoreni? Cu nimic, recunosc cei de la Colterm.
Planuri mărețe pentru CET Centru
„În centru vrem să construim o stație de maximizare a puterii livrate din CET Sud, pe fonduri de la Termoficare 2016-2020, sunt fonduri guvernamentale. Pur și simplu centrala CET Centru va fi transformată într-un foarte mare punct termic, care va prelua energie produsă pe cărbune din CET Sud și o va furniza în zona de nord a orașului. Investiția nu este mare, este în jur de cinci milioane de lei. Pe timișoreni deocamdată nu îi va ajuta cu nimic”, ne-a mai declarat Emil Șerpe.
Specialiștii societății de termoficare spun că energia produsă pe cărbune este mult mai ieftină decât cea produsă pe gaz, acest combustibil nefiind potrivit „pentru a produce energie termică, este pentru industrie”.
„Unde se construiesc centrale noi pentru termoficare pe gaz, nu știu dacă pot să spun eu că este o greșeală. Toate țările civilizate din UE, Germania sau Austria, de exemplu, revin la sistemul de termoficare, întrucât aici poți să ai variante de combustibil alternativ. Doar în sistemul de termoficare poți construi o centrală pe biomasă, pe deșeuri alternative. Centralele individuale nu se pretează la așa ceva, am avut discuții cu unii și alții care spuneau că văd viitorul sistemului de încălzire centralizat cu centrale individuale de cartier pe biomasă. I-am lăsat să vorbească și mă gândeam cum vor intra ei cu camionul între blocuri și cum vor descărca biomasa și un alt camion va veni să preia cenușa. Noi avem o centrală mare la sud, care nu influențează poluarea în Timișoara absolut deloc. Coșurile noastre sunt de 150 de metri, noi eliminăm toate noxele direct în atmosferă, orice investiție făcută în CET Sud, pe biomasă, pe deșeuri menajere, scoate poluarea din Timișoara și o duce în afara orașului”, a explicat șeful Colterm.
Tocmai de aceea, susține Emil Șerpe, investiția care s-ar face la CET Centru ar ajuta societatea de termoficare să producă cât mai multă energie pe cărbune în sud și să o furnizeze la aceiași parametri în nordul orașului. Fără o astfel investiție pierderile Colterm sunt foarte mari, fapt ce ridică mari semne de întrebare: dacă stația de maximizare este atât de utilă, de ce oficialii Colterm nu au gândit-o mai devreme?
Acest material a apărut și în săptămânalul AGENDA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!