Aleşii au avut pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu de joi a adresă a Colterm – un draft de contract privind cumpărarea de energie termică de la compania SIFEE TERRA HEAT SRL. Vorbim despre o companie din Sibiu care intenționează să construiască în Timișoara o centrală de producere a energiei termice din surse regenerabile, prin utilizarea apei geotermale.
Reprezentanții Colterm au prezentat Primăriei Timișoara un draft de contract pentru cumpărarea de energie termică de la acea companie, negociat deja cu reprezentanții societăţii sibiene.
„Obiectul contractului este reglementarea condițiilor juridice, tehnice și economice pentru alimentarea Colterm de către SIFEE TERRA cu agent termic, utilizat pentru alimentarea reţelei oraşului Timişoara”, se arata în adresă.
Şeful interimar al Colterm, Cristian Mircea, nu îşi explică de ce s-a introdus draftul de contract pe ordinea de zi. Adresa este semnată de fostul director general al societăţii, Petrică Pampu, care a fost demis. Mai mult, Mircea spune că nu este de acord cu respectivul contract în condițiile în care sibienii ar urmă să producă o energie termică… mai scumpă decât cea produsă de Colterm la Timişoara. La fel, şi viceprimarul Dan Diaconu afirmă că nu este de acord cu „aşa ceva”.
Mircea a precizat că au loc încă negocieri pe acest subiect și că trebuie parcurși mai mulți pași: să se pronunțe Consiliul de Administrație al societății și Adunarea Generală a Acționarilor/ Consiliul Local Timișoara.
„Semnăm un contract în condiţiile în care se respectă toţi paşii procedurali. Punctul de vedere al conducerii executive va fi clar că nu putem cumpăra o energie termică, chiar dacă este şi regenerabilă, mai scumpă decât preţul de producţie al propriei companii”, a declarat directorul general interimar al Colterm.
UPDATE. Primarul Nicolae Robu susţine că de fapt intenţia este să se cumpere energie termică mai ieftină decât cea pe care o produce Colterm.
Robu a afirmat că cel care a purtat discuţiile cu reprezentanţii firmei din Sibiu a fost city-managerul Sorin Drăgoi.
„Eu nu ştiu ce a făcut domnul Pampu, fostul director, el a fost demis, dar eu am fost informat de către city-managerul Sorin Drăgoi, că el a purtat discuţii cu reprezentanţii acelei firme, că agentul termic va fi mult mai ieftin. Evident că nu prezintă interes pentru noi să luăm agent termic mai scump. Dacă se vine cu o ofertă care nu este interesantă, îi trimitem la plimbare pe cei ce vin cu ea. Este vorba despre energie geotermică. Noi vrem să exploatăm izvoarele termale ale Timişoarei. Este o iniţiativă privată cu finanţare străină, nici nu ştiu exact care este sursa, pe care o agreăm în parteneriat cu noi, pentru că putem obţine energie termică la preţuri mult mai mici decât este energia termică produsă de Colterm. Când au fost iniţiate discuţiile cu Colterm nu exista sursă de finanţare. Eu am fost informat de către city-manager că, zilele trecute, cei care au venit cu propunerea de colaborare, de a ne furniza energie termică foarte ieftină, i-au transmis că au obţinut o finanţare importantă. Este o iniţiativă privată, numai că în urma acelei iniţiative private Timişoara poate să aibă energie termică cică la jumătatea preţului energiei termice produse de Colterm, aşa sunt estimările”, a declarat edilul.
Având în vedere toate neînţelegerile iscate, s-a decis ca discuţia pe acest subiect să fie amânată până la clarificarea situaţiei şi a termenilor în care va putea fi încheiat un contract. Până va putea fi prezentată o variantă “îmbunătățită” de contract.
Tot joi a fost aprobat un proiect de hotărâre care prevede demararea procedurilor necesare în vederea conversiei în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale companiei locale de termoficare Colterm SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!