Pe lângă datoriile imense către furnizorii de combustibil, Colterm are datorii uriașe și la ANAF. S-au adunat 110 milioane de lei, datorii care vor fi eșalonate pe șapte ani, conform OG 6/2019. Sunt în principal sumele din TVA neplătite de societatea de termoficare a Timișoarei către stat. Ordonanța spune, de fapt, că datoriile marilor contribuabili pot fi eșalonate după o metodă de calcul, cu condiția ca datoriile acumulate la ANAF în perioada ianuarie-iunie 2021 să fie la zi. În șase luni, Colterm ar trebui să plătească ANAF cam 10 milioane de lei. Inițial, ordonanța vorbea despre datoriile din perioada iunie-decembrie 2020, însă a fost prorogată de guvern până la 30 iunie 2021.
„Noi pregătim noile documente și informăm primăria că va trebui să plătim datoriile curente între 1 ianuarie și 30 iunie 2021, ca să putem depune cerere pe OG 6, care prevede o reeșalonare pe șapte ani. Cei 10 milioane de lei vor fi incluși în datoriile pe care le vom reeșalona și până în iunie 2021 va trebui să acoperim datoriile curente din ianuarie-iunie”, ne-a declarat Bogdan Nanu, director adjunct al Colterm.
Despre această reeșalonare vorbea și viceprimarul Ruben Lațcău încă din decembrie 2020, când spunea că societatea de termoficare poate restructura toate datoriile către stat.
„Se poate o eșalonare pe 7 ani, din care în primul an nu plătim nimic, în al doilea an plătim 10%, iar restul se împarte în mod egal în ceilalți ani. Condiția să putem face asta este să nu avem nicio datorie la zi, adică din august până acum. Iar din august până acum, Colterm a adunat 10 milioane de lei datorie către ANAF”, explica Lațcău la finalul anului trecut.
Prețul la gigacalorie a rămas același, au tot crescut subvențiile
Problemele la Colterm sunt vechi, iar principala cauză este prețul la gigacalorie, care nu a fost mărit de vechea administrație de ani buni. În schimb, municipalitatea a crescut în repetate rânduri subvenția, ca să acopere costurile mărite la combustibil, pe care Colterm era obligat să-l plătească pentru a furniza căldură și apă caldă abonaților.
„Din 2012 nu au fost majorate costurile la agentul termic și asta este și una dintre probleme. Diferența a fost acoperită de la primărie, iar primăria neavând cashflow, adică bani, să suporte zi de zi aceste costuri asumate de fosta administrație, asta a adus societatea în punctul în care nu și-a primit la timp subvențiile și au crescut datoriile. Acest stil de management al fostei administrații este cel care a adus, într-o oarecare măsură, societatea în punctul ăsta”, explica în urmă cu o lună viceprimarul Ruben Lațcău.
O altă problemă o reprezintă pierderile induse. Primăria s-a angajat în fiecare an că le plătește, dar în 2018 și 2019 nu a reușit să o facă și a decis să amâne plata pentru 2020, deși consilierii locali au aprobat acoperirea acestora din bugetul local. Vorbim de 40 de milioane de lei în fiecare an, bani cu care Colterm își plătea în mod normal facturile către ANAF.
La fel s-a întâmplat și cu majorarea de capital făcută de primărie. Potrivit primarului Timișoarei, începând din 2014, Colterm a primit subvenții de 559 milioane de lei, dar și o majorare de capital social de 73 de milioane de lei. Numai că majorarea de capital a rămas cam pe hârtie.
„Primăria s-a angajat să facă asta, dar nu a achitat majorarea într-o singură tranșă, că nu avea cum, a împărțit-o în 10, din care mai avem de plătit și acum un pic. Penalitățile au continuat să curgă. Mereu a fost o diferență majoră între ce s-a planificat pe hârtie și ce s-a făcut în realitate”, mai spunea, în decembrie, viceprimarul Lațcău.
Noua administrație a anunțat deja că pregătește un plan pentru salvarea Colterm, care nu mai poate trăi de la o zi la alta, de la o lună la alta sau de la un an la altul. Este foarte probabil ca anul acesta să fie mărit și prețul la gigacalorie, conform unui plan de tarifare mai vechi aprobat de fosta administrație a orașului, care spune că prețul la gigacalorie se scumpește cu 20,7% în 2021. Rămâne de văzut ce decizie va lua noua administrație.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XMultumim lui Nicolae Robu, dupa cum singur zicea, urmele sale vor fi “greu de sters” in Timisoara!
-
ce am pus eu pe orbita merge in virtutea inertiei!
-
buna asta…vreau sa reesalonez da mai imi trebuie…unde se duc miliardele astea doar dumnezeu stie…
De necrezut faptul ca nu a platit nici macar cheltuielile curente dar le-a si amanat ani de zile.
In mod normal trebuie sa functioneze sub regulle economiei de piata:taiate subventiile iar stimatii abonati sa plateasca facturile la pretul real, asa cum fac ceilalti la gaz. Nu ma luati cu bla bla, ca protectia mediului, da, faceti protectia mediului la pretul real, nu va impiedica nimeni. Dupa ce s-a trecut la facturare reala, vazut cati mai raman abonati si daca face profit, daca nu face profit=faliment in secunda 2. Nu cred ca statul roman trebuie sa fie o casa de binefacere si sa mearga in pierdere la nesfarsit.
Colterm produce ceva in afara de paguba?
Construiti centrale de cartier!!!!!
-
Guvernele PSD au inventat 4-5 forme de subventionare a gigacaloriei:
1. taxa de cogenerare (pe care o platim cu totii in factura de electricitate!) = adica un ajutor dat CET-urilor care produc si energie electrica si agent termic
2. program guvernamental de retehnologizare a sistemelor centralizate (CET-uri, conducte, Puncte Termice etc.)
3. subventia generalizata la gigacaloria livrata populatiei
4. ajutoare sociale pentru familii nevoiase
5. alocari anuale din Fondul de Rezerva al Guvernului pentru “continuitatea functionarii sistemelor centralizate” = sume de zeci de milioane care se dau unor* primarii la sfarsit de an sub pretextul ca nu au bani sa achite subventia de la punctul 3. sau alte datorii istoriceEi bine, daca se inchid CET-urile si se fac centrale de cartier, primaria nu mai incaseaza 2-3 forme de subventie de mai sus!
(*) Unele primarii primesc sume semnificative la sfarsit de an, altele nu primesc nimic – poate ghiciti motivul…