Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş spun că atât părinţii cât şi profesori care vor să afle detalii de la municipalitate despre comasarea liceelor, sunt direcţionaţi către Inspectoratul Şcolar Timiş. „Vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, legat de comasarea care va avea loc între Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii şi Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, fostul Grup Şcolar CFR, ne dovedeşte că educaţia nu este o prioritate pentru edilii Timişoarei. O dovedeşte faptul că tot timpul pasează responsabilităţi. Sigur am discutat cu primarul Timişoarei şi cu persoane responsabile din Primăria Timişoara despre toate comasările care au loc la nivelul oraşului, dar propunerea vine din partea primarului”, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Timiş, Marin Popescu.
Orza: „Noi ne ocupă doar de clădiri, nu de comasări”
În acelaşi timp însă reprezentanţii municipalităţii spun că ei se ocupă de administrarea spaţiilor, iar responsabilitatea procesului de învăţământ îi revine Inspectoratului Şcolar Timiş. „Activitatea şcolară este gestionată de Inspectoratul Şcolar. Noi ne ocupă doar de clădiri, nu de comasări. Ministerul Educaţiei se ocupă de comasări. Pentru ce mai este inspectoratul atunci? Există la nivelul consiliului local o comisie care discută lucrurile acestea, care nu are nicio treabă cu primăria”, a precizat viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza.
O decizie finală în ceea ce priveşte comasarea celor două licee o va da consiliul local în data de 31 ianuarie. Pentru ca acest lucru să fie posibil reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş au dat aviz favorabil propunerii comasarii liceelor, aprobată iniţial atât de primarul Timişoarei cât şi de preşedintele comisiei de învăţământ din cadrul primăriei.
„Când apare o problemă mai puţin populară atunci nimeni nu îşi asumă răspunderea pentru ea. Propunerile de comasare au fost discutate în comisia de specialitate a consiliului local, dar propunerile concrete au venit din partea inspectoratului, bineînţeles mai departe cu acordul consiliului. Problema instituţiilor de învăţământ din Timişoara şi chiar din Timiş este cunoscută mai degrabă de inspectorat, pentru că Primăria Timişoara nu are niciun referent pentru învăţământ. Singurul forum unde se discută acest lucru este comisia de specialitate, care însă nu are o vedere generală sau foarte precisă asupra unor probleme care se leagă strict de învăţământ şi nu de infrastructură, clădiri, buget sau probleme economice”, a precizat responsabilul comisiei de învăţământ din cadrul primăriei Timişoara, Szabo Francisc.
Legat de noua Lege a Educaţie şi de transferul responsabilităţilor de la Inspectoratul Şcolar Timiş către cei din primărie, Marin Popescu a mai precizat: „trebuie să ne obişnuim că noua Lege a Educaţiei mută responsabilitatea la nivel local, trebuie să ne obişnuim cu faptul că edilii sunt responsabili pentru educaţia la nivelul comunităţii”.
Comasarea, salvarea de la desfiintare a liceelor slab cotate din Timis
Sase scoli din Timisoara se comaseaza
Citiți principiile noastre de moderare aici!