Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că prin Ordinul Ministerului Educaţiei privind stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru 2012-2013, emis la finele anului trecut, s-au dat termene stricte pentru reorganizarea reţelei de învăţământ.
„ (…) În decursul unei singure luni, până pe 20 ianuarie 2012, inspectoratele şcolare aveau termen să înainteze Ministerului Educaţiei reţeaua şcolară propusă de administraţia publică locală pentru anul şcolar 2012-2013. Asta, în condiţiile în care primăriile şi consiliile locale trebuiau să facă propuneri de comasări, arondări sau desfiinţări de şcoli, de pe o zi pe alta, într-un domeniu în care nu au expertiză sau personal calificat”, a afirmat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Edilul a precizat că, după mai multe întâlniri cu conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş, într-un final s-a agreat propunerea făcută de reprezentanţii acestei instituţii în privinţa reorganizării şcolilor.
Pentru realizarea reţelei şcolare se iau în calcul mai mulţi factori, cum ar fi evoluţia demografică, baza materială, gradul de ocupare a posturilor cu personal didactic calificat, rezultatele elevilor, existenţa unor grupuri etnice şi a unor grupuri defavorizate sau cu nevoi speciale şi condiţiile meteo-geografice, precizează autorităţile locale.
Primarul a afirmat că principalul lucru pe care l-a solicitat prin proiectul de hotărâre ce urmează să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Timişoara este ca învăţământul primar şi gimnazial să fie organizat astfel încât elevii să aibă program de dimineaţă începând cu anul şcolar 2012-2013.
„În cazul municipiului Timişoara reorganizarea reţelei şcolare are în vederea arondarea de unităţi de învăţământ şi comasarea de unităţi de învăţământ. În procesul de arondare au fost implicate 64 de unităţi de învăţământ şi au rezultat 27 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. Unităţile de învăţământ arondate sunt organizate şi funcţionează în componenţa unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, aparţinând aceluiaşi ordonator de credite (director)”, a explicat Ciuhandu.
În cazul comasărilor, au fost implicate patru licee şi au rezultat două instituţii de învăţământ.
Se doreşte comasarea Colegiului Tehnic de Vest (651 de elevi şi 24 de clase, cu datorii de 167.347 lei la chirie şi promovabilitate 3,79 la sută la Bacalaureat) cu Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (cu 770 de elevi şi 28 de clase). Şcoala care ar rămâne cu personalitate juridică ar fi Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, iar cursurile ar urma să aibă loc în clădirea de la „Mincu”.
O altă comasare propusă este cea a Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (481 de elevi şi 18 clase, 6,82 la sută promovabilitate la Bacalaureat) cu Liceul Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii (600 de elevi cu 22 de clase, cu datorii de 86.559 lei la chirie, imobil fără curte, sală şi teren de sport, internat şi cantină, potrivit reprezentanţilor primăriei). Şcoala care ar rămâne cu personalitate juridică ar fi Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii, dar cursurile ar urma să aibă loc în clădirea Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”.
Dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea reorganizării şi funcţionării reţelei şcolare a municipiului Timişoara pentru anul şcolar 2012-2013 va avea loc joi, 23 februarie 2012, cu începere de la ora 15, în sala de consiliu de la etajul I al primăriei. Toţi cei interesaţi de subiect pot participa la dezbatere. Materialele sunt publicate pe site-ul www.primariatm.ro, la rubrica „Proiecte de hotarare”. Se pot face şi propuneri în scris că privire la aceste proiecte, păna în data de 27 februarie, la Biroul Relaţii Publice, camera 121, în format electronic – la adresa ciprian.nyari@primariatm.ro, sau prin fax, la nr. 0256/ 204.886.
Proiectul de hotărâre privind reorganizarea rețelei școlare se va regăsi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Timişoara din 28 februarie, după care Inspectoratul Şcolar Timiş le va înainta Ministerului Educaţiei.
Toate aceste propuneri, în cazul în care vor fi aprobate, vor intra în vigoare cu anul şcolar 2012-2013, au precizat oficialii municipalităţii.
Comasarea liceelor, pasata de la Inspectoratul Scolar la Primaria Timisoara si invers
Citiți principiile noastre de moderare aici!