Delegația formată din cei șase deputați ai Parlamentului European a vizitat Timișoara în perioada 3-5 aprilie. Deputații europeni s-au întâlnit cu primarul Dominic Fritz și cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, pentru a discuta despre programul TM2023.
Șeful delegației a fost Andrey Slabakov (Bulgaria). Alături de el s-au aflat Hannes Heide (S&D, Austria), Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania), Victor Negrescu (S&D, România), Iuliu Winkler (PPE, România) și Vlad-Marius Botos (Renew, România).
Europarlamentarul Victor Negrescu a precizat că programul Capitală Europeană a Culturii ar trebui să fie mai bine susținut financiar de Comisia Europeană.
„A fi Capitală Europeană a Culturii este un proces îndelungat, care nu se desfășoară doar pe parcursului anului cu pricina, nu e este un foc de artificii care lasă în urmă numai fum, este un demers de durată. Pentru noi a fost foarte important să venim la Timișoara să vorbim cu organizatorii Capitalei Europene a Culturii, cu reprezentanți ai mediului cultural, cu politicieni, ca să vedem cum cultura poate contribui la dezvoltarea regională. Am vorbit despre implicare, despre infrastructură, despre cultură ca și catalizator iar una dintre concluzii este că și Comisia Europeană ar trebui să ofere mai mulți bani pentru programele din cadrul Capitală Europeană a Culturii pentru că avem obiective importante și e la fel de important ca actorii implicați să fie sprijiniți”, a spus Victor Negrescu.
Comisia CULT este responsabilă de toate aspectele culturale ale Uniunii, cum ar fi diseminarea culturii, patrimoniul cultural, diversitatea culturală și lingvistică, precum și educația, politica audiovizuală, politica în domeniul informației și al mass-mediei, aspectele culturale și educative ale societății informaționale, tineretul și sportul.
Vă reamintim, anul acesta, Timișoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii cu Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria). Timișoara este al doilea oraș din România care deține acest titlu, după Sibiu în 2007. Programul este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.
Programul „Capitală Europeană a Culturii” a fost lansat în 1985, Atena fiind primul oraș care a deținut acest titlu. Statele membre desemnează orașe pentru acest titlu cu șase ani înainte, apoi nominalizările sunt evaluate de un juriu format din 10 experți europeni independenți în domeniul cultural. Trei dintre acești experți sunt numiți de Parlamentul European, procesul de desemnare a acestor trei experți fiind coordonat de Comisia pentru cultură și educație (CULT). Capitalele europene ale culturii au devenit una dintre cele mai cunoscute inițiative ale UE, iar până în prezent titlul ECoC a fost acordat unui număr de aproape 60 de orașe din 30 de țări.
Trimite articolul
XHalal capitala culturala europeana cu muzeul cel mai mare inchis de peste 15 ani! Acum Comisia pentru Cultura di Parlamentul European este plimbata la mini-muzeul comunismului amenajat in cateva camere dintr-o mica vila! In opinia politrucilor analfabeti Timisoara = sifoane+lozinci+ambalaje comuniste
-
Caricaturistul Popa’s are Muzeu propriu în Bastion, probabil cubtitlu gratuit de la CJT dar nu am văzut pana acum nici un oficial sa îl viziteze. Dar i-a dat în judecata pe cei cu Muzeul Consumatorului Comunist. Culmea e ca Muzeul cu sticle de sifon atrage mai mulți turiști decât vecinul lor cu muzeu oficial în clădirea Bastionului
BRAVO! Mda…