Ormos Zsigmond i-a donat fratelui său mai mare tabloul semnat T.Szamossy, iar descendenţii acestuia au decis să-l doneze Timişoarei, oraş căruia comitele i-a lăsat un tezaur de inestimabilă valoare. Ormos Zsigmond este principalul fondator al Muzeului Banatului şi donatorul primei sale colecţii de patrimoniu, de peste 1000 de obiecte. Descendenţii familiei Ormos trăiesc la Budapesta şi au venit pentru prima dată în România, la Timişoara, pentru a dona portretul ilustrului lor străbun. Splendidul tablou a stat zeci de ani în casa strănepoatelor comitetului, rulat într-un spaţiu de depozitare, iar donatorii s-au declarat bucuroşi să-l vadă acum repus în valoare, în Sala Barocă a Muzeului de Artă.
„Ormos a primit în dar acest portret, care surprinde un moment important al vieţii sale. În 1872, împăratul Franz Josef a vizitat Timişoara şi a poposit chiar aici, în Palat, în aripa unde se aflau camerele comitelui. După această vizită, Împăratul i-a trimis medalia Sfântul Ştefan, pe care Ormos Zsigmond o poartă în acest portret. (…) Artistul care a pictat tabloul îi era bun prieten lui Ormos Zsigmond, pe care l-a şi iniţiat în cultura plastică şi în tainele colecţiei de artă. Portretul acesta s-a întors acum într-un fel acasă, în spaţiul în care a fost iniţial expus”, a subliniat muzeograful Elena Miklosik.
Ormos Zsigmond a fost prefect al comitatului Temes. În anul 1872, împreună cu un grup de paionaţi intelectuali, el a pus bazele Societatăţii de Istorie şi Arheologie din Banat, cu scopul de a proteja ruinele existente în această zonă, de a realiza hărţi adecvate a locurilor de importanţă arheologică şi de a întreprinde cercetări viitoare.
Societatea făcut primele demersuri de constituire a Muzeului Banatului. În 1889, cu ocazia inaugurării festive a muzeului, Ormos a donat acestei instituţii un număr de aproximativ 1000 de obiecte – picturi, sculpturi, miniaturi, bijuterii, piese numismatice, cărţi şi reviste ştiinţifice. Aceste obiecte fac parte astăzi din patrimoniul Muzeului de Artă Timişoara şi pot fi admirate în expoziţiile din Palatul Baroc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!