Compania producătoare de electricitate s-a văzut nevoită să scadă preţurile cerute iniţial pentru vânzarea unităţilor, după ce procedurile de vânzare pentru aceste unităţi s-au dovedit a fi fără succes. Valoarea totală a microhidrocentralelor scoase la vânzare era de 83,2 milioane de lei, preţul solicitat acum fiind de 70 de milioane de lei, adică un discount de aproximativ 20 de procente. Pe lista unităţilor scoase la vânzare se numără şi cea de la Surduc, Timiş. Este vorba de o microhidrocentrală din bazinul râului Surduc, județul Timiș. Aceasta are o putere instalată de 1,700 MW. Prețul de pornire este de 4.688.896 lei, adică puţin peste un milion de euro. La aceasta se va adăuga taxa pe valoare adăugată. Vânzarea se va face prin licitaţie deschisă cu strigare, care pentru acest activ va avea loc în 25 noiembrie 2015, de la ora 14. Aşadar, dacă vreţi să deveniţi producător de energie şi aveţi puşi deoparte peste un milion de euro, o puteţi face, într-o zonă extrem de frumoasă, la Surduc.
Procedura de vânzare a acestor active a demarat în luna iunie 2013. Până în prezent au fost vândute un număr de 28 de asemenea microhidrocentrale.
Microhidrocentralele sunt capacităţi de producţie din surse regenerabile, care până la o putere instalată de 10 MW sunt beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi.
Acest tip de unităţi energetice nu reprezintă neapărat un mare succes economic, dar activitatea poate deveni rentabilă ca urmare a schemei de ajutor aferentă calităţii de energie eco produsă.
Putere redusă instalată la Surduc
Microhidrocentrala de la Surduc are o putere instalată de 1,7 MW. Amplasată pe râul Gladna, afluent al râului Bega, acumularea Surduc a fost realizată de către „Apele Române” pentru acoperirea consumului de apă potabilă şi industrială a municipiului Timişoara si a localităţilor de pe traseu, dar şi irigarea unor terenuri agricole din județul Timiş.
În anul 1984 s-a decis ca volumul regularizat de apă pe care acumularea Surduc îl asigura pe râul Bega să fie valorificat energetic într-o centrală, amplasată în aval, lângă localitatea Surduc. Centrala, care a fost pusă în funcțiune în 1986, este echipată cu 2 hidroagregate Francis cu ax orizontal de 0,85 MW fiecare, la un debit instalat de 3 metri cubi şi cădere de 39 de metri.
Trimite articolul
XMar întoarsă hidrocentralele dezafectate