Acţiunea este derulată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi are loc la nivel naţional. În total sunt instalate 943 de posturi de înregistrare pe drumurile naţionale, 2.202 pe drumurile judeţene şi 184 pe drumurile comunale. Acţiunea se desfăşoară la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în toate ţările Uniunii Europene. Traficul va fi monitorizat pe baza unui calendar prestabilit, cu verificări în fiecare zi din săptămână, la anumite ore. Monitorizarea se va încheia pe data de 13 noiembrie 2010, ora 20. Datele vor fi prelucrate, iar concluziile vor fi făcute publice în primul trimestru al anului 2011.
Operaţiunea se va desfăşura atât manual, cât şi automatizat. În ceea ce priveşte înregistrările automate de circulaţie, acestea au caracter permanent şi se efectuează folosind contori de trafic de tip totalizator, înregistrator şi clasificator care acoperă circa 55% din reţeaua de drumuri naţionale. Înregistrările manuale se execută o dată la 5 ani, pe baza unui plan de sondaj care acoperă reţeaua de drumuri publice interurbane prin posturi de înregistrare a circulaţiei. În ceea ce priveşte drumurile judeţene si comunale recensământul se va desfăşura între orele 6 şi 20, iar pe drumurile naţionale cuantificarea are loc între orele 8 şi 12, respectiv 14 şi 18.
În cadrul înregistrărilor de circulaţie, vehiculele vor fi încadrate în 11 categorii: de la biciclete, motociclete fără ataş, microbuze, camioane, tractoare, autobuze până la căruţe.
Aproape 200.000 de autovehicule înmatriculate în Timiş
Judeţul Timiş este unul dintre cele mai „populate” din ţară în ceea ce priveşte autovehiculele. Conform datelor oficiale, numărul total al autovehiculelor din judeţ este de 194.077. Doar în primele trei luni ale anului în curs au fost înregistrate în circulaţie 18.000 de maşini. La sfârşitul lunii martie a anului trecut numărul vehiculelor care circulau oficial în trafic a fost de 182.818. Timişul se situează pe locul doi în România, după Bucureşti, în ceea ce priveşte maşinile aflate în circulaţie. Desigur, statistica nu ţine seama de maşinile existente la şoferii locali, dar utilizate în regim de leasing şi înmatriculate în judeţul de reşedinţă al firmei care asigură finaţarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!