În urmă cu câteva luni, în zona Recaş a demarat, cu ceremonii şi strângeri de mână, realizarea unei noi conducte de mare capacitate pentru transportul gazelor naturale. O veste bună: se fac investiţii și sporeşte capacitatea de transport al acestui combustibil, poate pentru a ajunge la gospodării unde proprietarii doar visau la un asemenea confort.
Totuşi, scopul principal acestei conducte pare să fie altul, acela de a asigura o rută de transport a gazelor naturale dinspre România spre alţi membri ai UE, oferind o interconectare cu sistemul european de transport.
Instituţia europeană ar fi ameninţat cu aplicarea unor amenzi pentru Transgaz, care prin întârzierea investiției ar încerca întârzierea interconectării şi, implicit, a posibilităţii de transfer şi export de gaze naturale.
În urma acestei poziţii oficiale, cei de la Transgaz şi-au asumat o serie de target-uri. Astfel, pentru zona de vest, Transgaz a anunţat în planul de investiţii ca până la 1 ianuarie 2019 va fi finalizată staţia de comprimare de la Jupa (Caraş-Severin), respectiv punerea în funcţiune, până la 30 aprilie 2019, a conductei noi dintre Jupa şi Recaş. De asemenea, tot până la 30 aprilie se mai solicită restructurarea unor infrastructuri și punerea în funcțiune a unor segmente noi de conducte pe porţiunea dintre Băcia (Hunedoara) şi Jupa. Toate acestea sunt impuse pentru realizarea interconectării cu reţeaua din Ungaria, la punctul de la Csanadpalota.
Pentru a rezolva situaţia apărută, Comisia Europeană a invitat toate părțile interesate să prezinte observații privind angajamentele în termen de patru săptămâni de la publicarea acestora în Jurnalul Oficial al UE. Ținând seama de observațiile primite, Comisia va adopta o opinie finală, în care va stabili dacă angajamentele răspund sau nu preocupărilor sale în materie de concurență.
Dacă va constata că sunt probleme, Comisia poate adopta o decizie prin care angajamentele devin obligatorii din punct de vedere juridic pentru Transgaz, bazându-se pe articolului 9 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (Regulamentul antitrust al UE). O asemenea hotărâre ar obliga din punct de vedere juridic Transgaz să respecte angajamentele propuse.
Ungaria a devenit extrem de interesată de acest proiect după ce s-au descoperit importantele zăcăminte de gaz din Marea Neagră şi a insistat să primească aceste resurse pentru că România nu ar avea oricum ce să facă cu gazul, pentru că reţeaua de distribuţie ar fi extrem de slab dezvoltată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!