Intoxicaţii voluntare, accidentale sau profesionale. Toate vor fi abordate de specialişti în cadrul unui nou compartiment al Laboratorului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara (SCJUT): compartimentul de toxicologie.
„Analizele din laborator pe care putem să le facem aici vor permite medicilor să ia o atitudine terapeutică mai rapidă şi mai exactă. Ei vor putea afla cât de mare e concentraţia de substanţă ingerată de victimă şi, în funcţie de acest rezultat, vor da tratamentul exact”, spune prof. dr. Victor Dumitraşcu, şeful Laboratorului Clinic de la Spitalul Judeţean. Acesta spune că se va face screening pentru diferite droguri din urină cum ar fi amfetamina, cocaina sau codeina, şi că se va pune diagnosticul intoxicaţiilor cu metale precum plumb, mercur, cupru sau crom, atât din probe de urină cât şi din sânge.
„Una dintre cele mai frecvente intoxicaţii medicamentoase – întâlnită şi la copii – este cea cu paracetamol. Aşa cum am spus, în laborator vor putea fi stabilite concentraţiile exacte de substanţă ingerată. Analizele făcute aici sunt de mare ajutor pentru decizia terapeutică, pentru diagnosticul diferenţial – poţi afla dacă o persoană a luat doar medicamente sau a şi băut anumite substanţe – se scurtează timpul de aşteptare în urgenţe şi se poate decide în funcţie de rezultatul laboratorului dacă persoana se internează sau se trimite acasă”, adaugă prof. dr. Victor Dumitraşcu.
În prezent se derulează licitaţia pentru reactivi, urmând ca în toamnă laboratorul să fie deschis pacienţilor.
„Pacienţii vor putea beneficia de servicii medicale complexe, gratuit, deoarece analizele intră în serviciile medicale decontate”, spune prof. dr. Victor Dumitraşcu. Aparatura din noul compartiment, ca cea din tot laboratorul Spitalului Judeţean, are trei surse de provenienţă: Ministerul Sănătăţii, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara.
Laboratorul Clinic al SCJUT este singurul laborator de spital din reţeaua de stat acreditat de RENAR conform standardului ISO 15189:2007, fapt ce garantează că activitatea medicală de specialitate se desfăşoară la cele mai înalte standarde de calitate.
Laboratorul de toxicologie poate prelua şi probele biologice provenite de la pacienţi internaţi în alte unităţi sanitare din judeţ sau din judeţele vecine, fiind singura structură de acest tip dintr-o unitate spitalicească în partea de vest a ţării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!