Investitorul vrea un complex rezidențial cu blocuri, spații comerciale și parcări subterane și supraterane. 2.387 de metri pătrați din locul fostei fabrici Oglinda urmau să fie ocupați cu locuințe colective și servicii în regim de maximum S+P+3E, împărțite în trei zone.
Proiectul este unul mai vechi, inițial se doreau blocuri cu cinci etaje, dar a suferit câteva modificări, astfel că procedura a fost reluată. A avut loc și o nouă dezbatere publică, unde a fost tras un semnal de alarmă cu privire la avizul de oportunitate, care ar fi expirat. Acest lucru a fost confirmat, marți, de consilierii locali.
Documentație controversată
Aleșii USRPLUS au anunțat că nu votează proiectul, pentru că au considerat că documentația este controversată.
„Grupul USRPLUS va vota împotriva acestui proiect. În Comisia de urbanism ne-am întâlnit la primărie și am discutat cu atenție această documentație, pe care noi am considerat-o controversată. În momentul de față sunt două părți: una tehnică-urbanistică, respectiv una legislativă și procedurală. Legat de partea tehnică, demersurile au început acum o serie de ani, cu o soluție un pic prea ambițioasă, care a fost taxată de societatea civilă și de instituțiile care au emis ulterior avize pentru această documentație. Forma actuală este, practic, produsul unor negocieri. Ceea ce și-a dorit beneficiarul inițial s-a redus pe parcursul avizărilor”, a spus în plen Răzvan Negrișanu (USRPLUS).
Negrișanu a ținut să povestească și istoria Planului Urbanistic Zonal, explicând că certificatul de urbanism a expirat și, odată cu el, și avizul de oportunitate. Beneficiarul a reușit să obțină un certificat de urbanism nou, dar s-a bazat pe avizul de oportunitate vechi. Reprezentanții primăriei au spus nu.
„Deși sunt arhitect, nu vreau să fac o apreciere de valoare legată de soluția urbanistică finală. (…) Pe partea procedurală și legislativă există unele vulnerabilități. Acest PUZ a debutat oficial în anul 2017, cu un certificat de urbanism, în baza căruia s-a obținut un aviz de oportunitate. Acesta este baza de pornire pentru orice documentație de tip PUZ. Avizul de oportunitate este legal indisolubil de certificatul de urbanism. Ideea este că în mai 2019 a expirat acest certificat de urbanism și, practic, împreună cu el, și avizul de oportunitate. Beneficiarul a obținut un nou certificat de urbanism în februarie 2020 și în baza acestuia solicită un nou certificat de urbanism, cu menținerea avizelor obținute în cel anterior. Răspunsul primăriei vine un pic diferit: că certificatul de urbanism emis în februarie poate fi folosit pentru obținerea avizului de oportunitate și elaborare PUZ în urma acelui aviz. Practic, primăria a răspuns că ar trebui practic să obțină un aviz de oportunitate nou”, a explicat Răzvan Negrișanu.
Și Consiliul Județean a intrat pe fir
Potrivit acestuia, inclusiv Consiliul Județean Timiș a trimis o adresă prin care a cerut beneficiarului să rezolve problema: să facă rost de un aviz de oportunitate nou sau să ceară primăriei un acord că rămâne valabil avizul vechi.
„Beneficiarul obține legătura între cele două avize, dar numai pentru restul avizelor, deci practic avizul de oportunitate nu a fost niciodată înnoit. Ceea ce înseamnă că însuși fundamentul PUZ, cel care stabilește oportunitatea investiției, este în momentul de față expirat. O altă temă destul de delicată este tema transparenței. (…) Există o hârtie semnată de vreo 200 de oameni, prin care se spune că panoul nu a stat perioada regulamentară de timp afișat și că procedura de transparență a fost încălcat. Evident, beneficiarul susține partea opusă”, a mai spus Negrișanu.
Consilierul local USRPLUS a cerut beneficiarului să reia procedura, dar să se asigure că transparența se face „în mod propice”.
Proiectul prin care ar fi trebuit să fie aprobat Planul Urbanistic Zonal „Locuințe și Servicii”, Piața Bisericii nr. 7 a avut aviz de legalitate de la Serviciul Juridic, dar a obținut avize nefavorabile de la comisiile 2, 3, 4 și 5 ale consiliului local. Comisia 1 nu s-a pronunțat.
Proiectul a picat cu 15 voturi împotrivă și șapte abțineri. Nu a fost niciun vot „pentru”, iar trei consilieri nu s-au pronunțat.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFoarte bine.
Tot felul de lachei imobiliari cred ca fac ce vor prin oras.
Cum doamne iarta-ma sa faci blocuri intre case, langa biserica, in piata istorica etc.?
Sunt hectare intregi in tot orasul unde poti contrui blocuri pana la luna, dar voi batman.
-
Exista blocuri de 3 etaje la 20 de m, si multe din casele de acolo vechi au 2 sau 3 etaje. Pe langa asta blocul va fi in curte in interior. Asta ca sa nu mai zic ca in curte la oglinda exista deja cladire de 3 etaje, un siloz de bca (nu stiu de cine apartine). E un proiect chiar bun acolo.
-
Prezentati o informatie inselatoare. Bloc cu 3 etaje nu exista in PIAȚĂ, ci in imprejurimi. In coltul opus al pietei exista doar un bloc cu 2 etaje + mansarda. Construit la heirup in perioada comunista.
Se pare ca va place filosofia respectiva. Sau banii.
-
Pai la strada dezvoltatorii cer P+2+M. Cum nu se incadreaza in zona? Cat ar trebui sa ceara?
-
-
Care blocuri si blocuri de 2 si 3 etaje exista in piata? Dati-mi adresa, numarul.
Nu puteti, pentru ca nu exista.Va rog sa nu mai confundati PIAȚA ca formă urbană cu diverse străzi.
-
Foarte adevarat! Chiar cu 4 etaje pe strada Evlia Celebi…
-
O mare prostie. Si dacă ar exista blocuri inalte in apropiere, precedentul asta nu da dreptul sa construim ceva inalt.
Cu alte cuvinte, daca un copil sparge un geam cu piatra, ceilalti ar avea dreptul sa faca la fel, in numele PRECEDENTULUI.
-
Andrei pune mana pe DEX si mai invata care este diferenta intre o piata, piateta si strazi! Oricum in zona sunt case nu poti veni tu dezvoltator sa-ti speli banii murdari cu hardughii care sa depaseasca nivelul de inaltime zonal admis. Mai vor niste smecheri din Cluj sa ridice pe bv. Loga colt cu primaria pe locul fostului liceu de arte un bloc de numai..25 de etaje!
-
P+2 este o hardughie? Pai atunci constructia de la Pasmatex cu 17 etaje, ce este???
-
-
-
Danut & Cristi… sau Cristi & Danut… se vede de la o posta ca sunt pseudonime ale aceluiasi utilizator. Acelasi stil, aceeasi asezare in pagina, aceleasi evidentieri de cuvinte… Pt cine faci lobby prietenas?
-
Pinocchio: Te deranjeaza adevarul vad 🙂
-
-
Na, ca n-a ajuns șpaga la toți … nu-i problema, se rezolva. Toți au un preț !
Cand ” dezvoltatorul” o sa spaguiasca si pe ciracii lui DoNimic o sa dispara subit toate controversele.
Mare fassssss!
-
Penibil comentariul! Comentariu de tipul “hai sa zic si eu ceva ca sa nu tac” sau ” ma bag ca musca…”. Adica nu se mai fac proiecte fara spaga in orasul asta?
Proiectul e mai vechi, adica a cotizat la robulieni. Acuma sunt altii, trebuie ca cotizeze la fritzeni! Se va face, stati linistiti, numai mai trebuie sa dea in dreapta si in stanga ca sunt oameni noi care trebuie sa mance si gura lor.
-
Stii ceva sau te trezesti si tu asa vorbind?
Sa nu ne bucuram prea mult ca este doar o amagire de moment,cu bani se rezolva totul…
-
Sper sa reuseasca dezvoltatorii sa construiasca si sa aduca un plus zonei. Totul e gri, urat si neschimbat de-o gramada de ani.
-
Vecinului turmentat@ poate vrei tu sa-ti faca blocul umbra in gradina ta ca sa nu te mai bata soarele in cap. Acolo fiind o zona istorica cu un regim de inaltime impus nu poate veni nimeni sa ridice constructii dupa cum a visat noaptea cand avea cosmaruri. Sau te pomeni ca si tu esti vreun inspectoras care nu mai primeste atentia pentru avize
-
De la un P+2+M te izbeste umbra-n cap sau ai vrea cumva sa fie doar subsol construit? Pai asa nu o sa se mai construiasca nimic in orasul asta. Asta-i noua “dezvoltare a orasului”?
-
-
Pacat, e mereu o discutie legata de regimul se inaltime, dar daca vrei sa cumperi o proprietate intr-o cladire nou construita observi ca nu prea exista in zone centrale si semi centrale. Marea majoritate sunt construite foarte departe de zona centrala. Cand apare o cladire in zona buna, e vanduta inainte sa apara pe piata. Vrei apartament nou, 90% din oferta e pe torontal, mosnita,giroc si dumbravita de unde in mare parte esti dependent de masina.
-
Da, pacat, ar fi fost interesant astfel un proiect
-
*un astfel
-
Oare cat costa un apartament cu 2 camere? Pozitia ar fi super faina.
-
Super ar fi sa stai la casa și să-ți trântească un din ăsta un bloc în cap. Că pot mușchii lui.
În vest până și culoarea geamurilor ți-o dictează primăria, ca să fie coerență.
La noi, suntem frumoși și liberi.
-
-
Sper pina la urma sa se aprobe arata chiar ok