În 2012, când a candidat din partea USL (PSD+PNL-PC) pentru fotoliul de primar al Timișoarei, Nicolae Robu și-a convins alegătorii cu multe priorități. Avea, la proiecte de anvergură, pe lângă centura și inelele orașului și racordul la autostradă, trei poduri și pasaje, cinci parcări de mari dimensiuni, centrul istoric reabilitat, stadion ultramodern, sală polivalentă cu 15.000 de locuri, un nou mare spital, sistem de show de muzică, apă și lumină pe Bega, și patru bazine semiolimpice în cartiere și un bazin olimpic. Bazine care s-au transformat în complexuri sportive.
De aproape șapte ani se vorbește despre aceste complexuri, iar cel mai avansat este cel din Lipovei, aflat acum la stadiu de PT. Primarul Nicolae Robu spunea încă din martie că așteaptă documentația de la proiectant, urmând să fie pornită apoi licitația pentru execuție. Timișoara încă nu are însă buget pe 2019.
„Va ieși ceva foarte frumos. Sper ca săptămâna viitoare să ne predea documentația să putem da drumul cât mai repede la licitație. Deci, mă adresez cetățenilor din cartierul Calea Lipovei și evident că se vor bucura de acest obiectiv și cei din Calea Aradului și chiar mai mult de atât. Vom face acest complex și ce va fi acolo va fi peste ce am promis cu mult. Nu cred că există în România, în vreun cartier din vreun oraș ceva comparabil cu ce facem noi pentru cartierul Calea Lipovei”, anunța Robu în 15 martie.
Se lucrează totodată și la complexul din Calea Buziașului, unde edilul-șef își dorește și un stadion. Potrivit primarului, va fi unul omologabil pentru meciuri de cel mai înalt nivel, adică de categoria a patra.
„Dacă l-am face pentru categoria a treia, ar fi mult mai simplu, dar vreau să îl facem pentru categoria a patra. Și am cam convenit cu proiectanții cum să se întâmple lucrurile în final și vom pune în prim plan stadionul. Vă voi informa mai detaliat după ce ei mai vin cu un material, va fi ultima discuție. Și scoatem la licitație și stadionul. Îl facem pe banii noștri, nu sunt povești”, a precizat Nicolae Robu, care a spus că nu poate dezvălui ce va fi în plus la complexul sportiv din Lipovei, dar dă asigurări că este ceva nemaivăzut în România.
Complexul nr. 3, din Șagului, la proiectare
Ei bine, cu studii de fezabilitate finalizate pentru cele două complexuri sportive din Lipovei și Buziașului, reprezentanții Primăriei Timișoara au reușit să semneze acum (în 4 aprilie – n.r.) contractul și pentru proiectarea celui din Șagului. De documentație se ocupă societatea PGA Markers SRL din Timișoara, care va presta servicii de proiectare pentru realizarea obiectivului de investiții „Zonă sportivă și de agrement, Calea Șagului – bazin de înot acoperit, bazin în aer liber, teren de tenis, alte amenajări exterioare, Calea Șagului, str. Paul Constantinescu”.
Municipalitatea plătește aproape 217.000 de lei pentru documentația și asistența tehnică oferită de proiectant, echivalentul a 45.000 de euro. PGA Markers SRL are la dispoziție 120 de zile să predea toate documentele: în 60 de zile de la ordinul de începere studiul de fezabilitate și avizele necesare, iar în alte 60 de zile proiectul tehnic de execuție și alte detalii.
Revenind la complexul din Buziașului, PMT plătește peste 70.000 de euro pentru proiect, mai exact 345.100 lei cu TVA, de contractul pentru „servicii de proiectare SF+PT Zonă sportivă și de agrement Calea Buziașului: bazin de înot acoperit, bazin în aer liber, teren rugby/fotbal, tribune, alte amenajări exterioare, str. N. D. Cocea, str. Legumiculturii, str. Recoltei” ocupându-se firma Rheinbrucke SRL din Timișoara.
De menționat că aceeași firmă, Rheinbrucke SRL se ocupă și de proiectul pentru complexul sportiv din Lipovei. Estimările sunt că acesta ar urma să coste peste 4 milioane de euro.
Dacă pentru cel din Calea Lipovei primarul estimează finalizarea șantierului cândva în 2019, pentru cel din Buziașului nu se cunoaște o dată exactă. Greu de crezut că estimările lui Robu vor deveni realitate, pentru că primăria încă nu a primit proiectul tehnic, fără el neputând da drumul licitației pentru execuție. Lipsa bugetului local pe 2019 stagnează și mai mult lucrările.
Pentru ambele investiții este nevoie de foarte mulți bani, cel mai mult urmând să coste complexul din Buziașului, unde Robu vrea stadion de rugby/fotbal, după modelul celui din Ploiești, care a costat 17 milioane de euro. Arena din Buziașului ar urma să fie realizată în mai multe etape.
„Stadionul va avea în final 15.000 de locuri, modelul pe care îl luăm va fi cel al stadionului din Ploiești, vom realiza tribunele în etape. La început vom face 5.000 de locuri pe o parte, apoi alte 5.000 pe partea cealaltă, pe lungime și într-o a treia rundă sau poate a treia și a patra vom mai realiza încă 5.000 de locuri. Va fi un stadion complet închis. Stadionul din Ploiești mie mi-a plăcut foarte mult, este cochet, funcțional, nu este de lux, este fezabil, cu sume care sunt la îndemâna noastră”, explica, la un moment dat, primarul Timișoarei.
Cele trei complexuri sportive ar urma să fie amenajate cu bani din bugetul local.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/a-inceput-proiectarea-pentru-complexul-sportiv-din-buziasului-doar-stadionul-ar-fi-aproape-17-milioane-de-euro/2052304
http://www.tion.ro/complexul-sportiv-din-calea-lipovei-are-sf-va-fi-gata-in-2019-crede-primarul/2006677
http://www.tion.ro/parcul-din-lipovei-in-drum-spre-sf-primaria-promite-un-spatiu-verde-si-pe-str-kiriak-unde-ar-fi-trebuit-sa-se-ridice-un-bloc/2183545
Citiți principiile noastre de moderare aici!