La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau cumpărarea unui bloc care a făcut obiectul unei proceduri de executare silită, a unui imobil cu 129 de locuinţe scos la licitaţie de o bancă. Joi, primarul Nicolae Robu a afirmat că afacerea n-a fost dusă la bun sfârşit. Motivul prezentat de Robu? Oficialii municipalităţii n-au văzut garsonierele înainte să se ofere să le cumpere cu 1 milion de euro, preţurile variind între 6.870 şi 7.243 de euro fără TVA, şi au constatat după că sunt într-o stare proastă.
„Atunci când am mers pentru preluare, pentru pregătirea preluării mai bine zis, când au fost angajaţi ai primăriei, cu aparat foto şi cu registre în care să noteze absolut tot ce se găseşte în fiecare cameră, s-a constatat că un număr important de camere nu sunt în stare corespunzătoare, în sensul că cineva ar fi luat ba chiuvete, ba mai ştiu eu ce alte lucruri din instalaţia electrică (…) Am avut o discuţie cu conducerea BRD şi am stabilit că dacă BRD se angajează să ducă toate camerele la starea impecabilă la care am fost informaţi că ele se află atunci, rămâne valabilă licitaţia, vom semna contractul şi vom prelua acel bloc. Nimeni n-a avut acces, nici executorul nu a avut acces atunci la ele, a fost contracronometru, am adoptat în regim de urgenţă hotărârea de consiliu local ca să nu ratăm licitaţia (n.r. – hotărârea prin care aleşii locali şi-au dat acordul pentru achiziţionarea locuinţelor la licitaţie). Nu s-a putut că n-a fost acces”, declara, joi, edilul-şef, precizând că oricum nu s-a pierdut niciun ban, pentru că nu a fost încheiat contractul încă.
Viceprimarul Traian Stoia, care şi el a discutat cu reprezentanţii băncii despre preluarea locuinţelor de pe Polonă, încă de acum câteva luni, din vară, spune că se ştia, în primărie, că sunt probleme cu acele garsoniere. Stoia susţine însă că, în momentul în care s-a discutat în consiliul local despre achiziţionarea blocului, săptămâna trecută, când s-au alocat bani pentru cumpărare practic, n-a ştiut că este vorba despre aceleaşi locuinţe.
„Iniţial eu am primit oferta pentru acel bloc, dar, în discuţiile avute cu domnul director economic Giuchici (n.r. – Constantin Giuchici, de la bancă) am ajuns la concluzia că în condiţiile în care blocul este ca şi nou preţul să fie în jur de 6.000 de euro per garsonieră, per spaţiu. Între timp, constructorul nu a asigurat paza imobilului, care a fost devastat. Cei de la Patrimoniu au făcut poze în fiecare cameră acum câteva luni, în luna a şasea, şi i-am spus domnului Giuchici că în condiţiile în care aduce blocul la stadiul de bloc nou putem continua discuţia. Probabil că acel constructor, intrat în insolvenţă, nu a mai putut să le refacă… După a apărut chestia asta în consiliu. Eu unul nu ştiam despre ce bloc este vorba. Am fost la domnul primar şi i-am spus că dacă e vorba de blocul ăla atunci sunt probleme. Am avut discuţii cu domnul Robu după ce s-a votat, l-a chemat pe domnul Staia (n.r. – Martin Staia, directorul Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse), dânsul i-a pus la dispoziţie ceea ce a avut, poze şi aşa…”, a explicat, vineri, viceprimarul.
Oricum, Stoia crede că primarul a procedat corect până la urmă, luând decizia ca blocul să nu mai fie achiziţionat în termenii conveniţi, la preţul de aproximativ 1 milion de euro, dacă locuinţele nu vor fi reparate înainte.
Robu a anunţat că fie banca va repara locuinţele pe cheltuiala sa, caz în care toată afacerea va fi dusă la bun sfârşit, fie ar putea fi organizată o nouă licitaţie şi să se scadă preţul având în vedere starea garsonierelor, fie primăria va renunţa să le mai cumpere… Prima variantă luată în calcul de autorităţi este ca banca să realizeze lucrările necesare.
Garsonierele de pe Polonă ar fi urmat să ajungă la persoanele de pe listele de priorităţi ale primăriei, cazuri sociale, evacuaţi, tineri etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!