Care sunt principalele investiții realizate în comună în ultimii ani?
În ultimii ani am pus accent pe infrastructura de bază, pentru că acolo e temelia oricărei comunități care vrea să crească sănătos. Introducerea rețelelor de canalizare și apă în toată comuna a fost o prioritate absolută. Era o promisiune pe care știam că trebuie să o respect pentru a oferi oamenilor condiții demne de secolul XXI. Tot în zona infrastructurii, am reabilitat drumul comunal DC 58, atât în Giarmata, cât și în Cerneteaz – două legături importante pentru mobilitatea locală.
Și pentru că spațiile verzi înseamnă mai mult decât decor, am creat Parcul Sportivilor, un loc de relaxare și mișcare pentru toți.
Am început și modernizarea cartierelor – cartierul Primăverii este deja transformat, iar cartierul Motruna urmează imediat. De asemenea, vom realiza piste de biciclete pe arterele principale din Giarmata și Cerneteaz, pentru un transport alternativ, sigur și sustenabil.
Ce alte lucrări de modernizare au loc în comună?
Am pus mult accent pe modernizarea accesurilor la proprietăți, a trotuarelor, șanțurilor și parcărilor. Străzile Morii, Principala și Calea Bencecului din Giarmata, dar și strada Nica I. Iancovici din Cerneteaz, au intrat în acest proces de reabilitare. Îmi doresc ca fiecare colț al comunei să fie civilizat, curat, funcțional. În plus, am dezvoltat sectorul de servicii – dispensar, farmacie, centru de permanență – care sunt obligatorii în orice comunitate.
Cum ați sprijinit educația în Giarmata și Cerneteaz?
Educația e coloana vertebrală a viitorului nostru. Am reabilitat școala și grădinița din Cerneteaz, clădiri care aveau mare nevoie de atenție. La fel, Școala cu clasele I–VIII din Giarmata a fost modernizată pentru ca elevii și cadrele didactice să aibă un mediu sigur, cald și prietenos. Fac echipă extrem de bună cu directorul școlii, Sorin Hagiu, un tânăr dedicat, care a reușit să ridice nivelul educational din comuna noastră.
Și pentru că nu cred că educația trebuie să se limiteze la școală, am investit, de asemenea, și în zonele în care elevii să aibă activități extracurriculare. Am înființat un Club Sportiv – Millenium Giarmata, în care activează deja sute de copii, la mai multe discipline sportive, avem parcuri noi și zone de joacă, centru de zi pentru copiii defavorizați, terenuri de sport în aer liber.
Ce rol au cultura și evenimentele comunitare în viața locală?
Unul uriaș. Giarmata în Mișcare este un proiect de suflet, născut împreună cu doi prieteni entuziaști. Suntem deja la a cincea ediție. Este mai mult decât un eveniment sportiv, este o mișcare a inimilor. Alergăm pentru cauze nobile, iar eu, personal, aleg an de an să alerg pentru copiii cu dizabilități sau probleme de sănătate. E emoționant să vezi tot mai mulți oameni care ni se alătură. Primăria sprijină acest eveniment logistic și financiar, prin Consiliul Local.
Cum arată sărbătorile locale în Giarmata și Cerneteaz?
Ruga din Cerneteaz a fost reconfigurată din primul meu an de mandat. Am schimbat locația în Parcul Arteza și, în 9 mai, avem o ruga frumoasă, cu oameni veseli și muzică autentică.
La Giarmata, Zilele Comunei (8–9 septembrie) s-au transformat într-un adevărat festival. Locul de lângă Sala Sporturilor prinde viață în fiecare an. Aducem artiști de renume național și atmosfera este incredibilă. Anul acesta, cred că vom avea cel mai popular artist din România, dar păstrăm surpriza până mai aproape de eveniment.
Balul Seniorilor este, poate, unul dintre cele mai dragi evenimente sufletului meu. Ne adunăm să ne bucurăm de muzică de calitate, să povestim, să retrăim amintiri. E o ocazie să ne arătăm recunoștința pentru cei care au construit, cu răbdare și muncă, comunitatea de azi.
La final de an, păstrăm tradiția Festivalului de datini, tradiții și obiceiuri de iarnă, o sărbătoare care există de peste 15 ani în Giarmata. Primim colindători din toată țara și deschidem porțile pentru a păstra vie bucuria Crăciunului autentic.
Și nu în ultimul rând, Caravana lui Moș Crăciun e momentul meu preferat. Împodobim mașinile de pompieri, ne îmbrăcăm în moși și, alături de pompierii voluntari, mergem prin Giarmata și Cerneteaz. Copiii ies în stradă când aud sirenele, iar bucuria din ochii lor nu poate fi descrisă în cuvinte. Este o emoție pură, o magie care ne umple sufletele.
Cum sunt susținute financiar toate aceste proiecte?
Investim din bugetul local, dar în cazul proiectelor mari, ne-am focusat să atragem cât mai multe fonduri externe, europene sau guvernamentale. Încercăm să atragem sprijin din toate părțile, astfel încât să nu punem presiune doar pe fondurile publice și să putem face mai mult pentru comunitate.
Ce planuri aveți pentru următoarea perioadă?
Continuăm modernizarea cartierelor. Mai avem multe zone care trebuie aduse la standardele pe care le dorim. În paralel, am finalizat construirea Centrului de Colectare Selectivă cu aport voluntar. Așteptăm containerele de la Ministerul Mediului, iar apoi vom putea autoriza centrul și deschide oficial.
Cum gestionați problema deșeurilor abandonate?
E o problemă reală și sensibilă. Avem încă zone unde apar deșeuri clandestine. În fiecare an investim în supraveghere video în punctele cu risc, tocmai pentru a descuraja abandonarea. Ne dorim o comună curată și civilizată, iar responsabilitatea trebuie să fie împărtășită de toți.
Care a fost cea mai mare provocare ca primar?
Cea mai mare provocare, fără îndoială, sunt oamenii. Dar nu într-un sens negativ, ci într-un sens complex. În administrație, trebuie să formezi o echipă care trage în aceeași direcție. Să-i faci pe angajați să înțeleagă că nu suntem aici doar ca să bifăm sarcini, ci să construim împreună. Când funcționăm ca o echipă, rezultatele se văd.
Pe de altă parte, relația cu cetățenii e o provocare continuă. Oamenii au așteptări și e normal. Vor rezultate rapide, schimbări vizibile. Dar unele lucruri durează – birocrația, procedurile, avizele. Nu se întâmplă totul peste noapte. De aceea, comunicarea constantă e cheia. Explic, argumentez, merg în teren, răspund la mesaje. Important e să construim încredere. Azi, pot spune că avem o echipă solidă la primărie și o relație deschisă cu comunitatea. Asta e cel mai valoros.
Cum comunicați cu oamenii din comună?
Comunicarea e esențială. Oamenii trebuie să simtă că primarul e prezent, că nu e doar într-un birou. Eu sunt activ pe toate canalele – telefon, Facebook, WhatsApp, întâlniri directe, mesaje. Mă implic personal. Răspund zilnic la întrebări, sugestii, sesizări. Nu există zi fără interacțiuni cu cetățenii.
Cele mai multe sesizări sunt legate de probleme concrete, personale – o groapă, o lucrare, o autorizație, un teren. Sunt și situații când oamenii ne semnalează probleme care nu țin direct de primărie – de exemplu, Aquatim, de Poliția Națională, Justiție etc. În astfel de cazuri încerc să-i îndrum către instituția competentă. Însă faptul că oamenii simt că pot apela la tine înseamnă că există încredere. Asta mă motivează.
Vreau ca fiecare om din comună să simtă că nu e singur cu problema lui, că există o administrație care ascultă și caută soluții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!