Pentru reabilitarea conacului Mocioni au fost depuse două oferte pentru proiectarea și execuția conacului Mocioni din Foeni. Una de la Ila Vorhaben (lider) și Novartis și cealaltă de la T.T. & Co Solaria Grup (lider) și Graphic Space cu Euras. După etapa de evaluare tehnică și financiară, Consiliul Județean Timiș a semnat cu asocierea T.T. & Co Solaria Grup (lider) și Graphic Space cu Euras. Conform contractului, șase luni sunt alocate proiectării și un an și zece luni pentru execuție. Valoarea lucrărilor este de 11,6 milioane de lei cu TVA.
Obiectivul vechi de sute de ani aflat la 40 de kilometri de Timișoara va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor norvegiene, prin programul Ro-Cultura, 20% din sumă fiind de la Consiliul Județean Timiș.
„Suntem încântați că lucrurile au început să intre pe un făgaș normal de desfășurare. După întârzierile întâmpinate anterior, era o condiție esențială pentru a putea atinge obiectivele acestui proiect ambițios. Sunt convins că o bună comunicare cu antreprenorul, precum și o supraveghere îndeaproape a evoluției lucrărilor din partea personalului tehnic din cadrul Consiliului Județean ne vor permite ca, la final, să avem parte de unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din țară, ce va polariza dezvoltarea zonei pe mai multe sectoare”, transmite Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Transformările monumentului istoric
La finalul lucrărilor, conacul va avea un hol de onoare, o cafenea culturală/de suveniruri, un spațiu muzeal, un salon de primire multifuncțional, o bibliotecă și sală pentru spectacole. Pe durata reconsolidării se vor face astfel lucrări de curățare și retencuire a pereților. Se vor pune ferestre noi din lemn stratificat cu geam termoizolant, se vor reface tavanele, se vor restaura tâmplăriile, pardoselile, iar în exterior va fi refăcută tencuiala, păstrând detaliile arhitecturale, imobilul fiind în stare de degradare. Accesul la parter și la demisol se va face prin trei intrări/ieșiri diferite, iar scara interioară a conacului va fi reconstruită.
Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni. Vor exista și activități care să mențină vie memoria familiei Mocioni.
Conacul familiei Mocioni este monument istoric de importanță națională și universală, cu valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Membrii familiei Mocioni au fost politicieni, cărturari, filosofi. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.
După moartea ultimului moștenitor, proprietatea a fost naționalizată, iar din 1989 aparține administrației locale Foeni, timp în care a funcționat drept cămin cultural. Sălile conacului au fost și sala de sport, și discotecă, după cum povestește bibliotecarul satului. Din luna aprilie, conacul este în administrarea Consiliului Județean Timiș. Povestea, detaliată de Asociația Prin Banat.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XCe imi plac aceste proiecte unde se poate fura la greu.
Constructia a durat cam un an iar reparatia trei ani.