Concertul simfonic al Filarmonicii Banatul de vineri se va deschide cu uvertura la Opera „Rienzi”, de Richard Wagner. Aflat în vizită la sora sa, Wagner citeşte cartea lui Bulwer-Lytton, „Rienzi, ultimul tribun”, povestea acţiunilor şi a morţii tragice a lui Cola di Rienzi, tribun al Romei secolului XIV. Sesizează potenţialul acestei povestiri şi se hotărăşte să compună o operă cu acest subiect. Premiera a avut loc la Dresda, în 1842. Azi, opera este cântată destul de rar, poate datorită lungimii ei, aproximativ 5 ore. Uvertura, în schimb, se găseşte foarte des pe afişele de concert. Ea oferă viu şi concentrat cele mai importante teme ale operei, de la rugăciunea lui Rienzi în faţa poporului Romei, până la măreţul imn de luptă final.
În prima parte a concertului publicul va mai asculta, în interpretarea violonistei Cristina Anghelescu, „Concertul pentru vioară şi orchestră nr.1 în sol minor, op 26”, de Max Bruch. Este una din cele mai cunoscute şi apreciate lucrări ale lui Bruch, dintre cele nouă dedicate viorii.
Muzicianul-poet Robert Schumann a fost cel care, prin creaţia sa, a contribuit hotărâtor la asigurarea continuităţii dintre clasicism şi romantism. Nu a depăşit această graniţă pentru că avea serioase reţineri faţă de excesele romantice şi faţă de muzica programatică. Spiritul său fin şi delicat îl determina să nu descrie cu forţă, ci să încerce să sugereze. Aceste trăsături însoţesc şi „Simfonia a IV-a, în re minor op.120”, care va încheia concertului de vineri. Compusă în 1841, ea a primit numele de „Fantezie simfonică”, pentru că era o îmbinare între fantezie, cu privilegiile sale de muzică liberă, şi formele stricte ale simfoniei clasice. După prima audiţie, în 1841, lucrarea a stat în uitare 12 ani, până când Schumann decide să o reorchestreze, să-i aducă unele modificări şi să o redea circuitului de concerte sub numele de Simfonia a IV-a.
Orchestra simfonică va fi condusă vineri de Emil Aluaş. Concertul va debuta de la ora 19, la Sala Capitol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!