Oficialii primăriei anunțau în 2 iunie că se vor căuta cele două statui despre care se crede că s-ar afla ascunse pe vechea fațadă. S-a trecut la treabă la finele lunii iulie.
Vă reamintim, la o primă investigație, care a avut loc săptămâna trecută, inginerii în construcții de la Universitatea Politehnica au introdus o cameră video în fațada clădirii Operei Române, pentru a vedea dacă statuile sunt sau nu ascunse în vechea tencuială. La o primă vedere nu s-a găsit nimic acolo, astfel că s-a revenit spre sfârșitul săptămânii trecute cu o cameră mai performantă. Au fost îndepărtate și cărămizi de pe ambele părți laterale ale balconului în spațiile în care s-ar putea afla statuile. Nici vorbă să se dea de ele. Specialiștii de la UPT au găsit doar vechea fațadă ascunsă acum mai bine de 80 de ani. De altfel, ei erau convinși că statuile nu se află sub actuala fațadă a operei.
Șantierul poate continua acum, iar firma Alex Dia Construct lucrează în continuare la partea de rezistență. Potrivit constructorului, s-a lucrat inclusiv în zilele de sâmbătă pentru montarea plasei prevăzută în proiect pentru rezistență. În curând va începe și montarea travertinului, totul ar fi pregătit.
Teoretic, lucrările au început în octombrie 2019, când primăria a predat amplasamentul firmei constructoare. Schela a fost pusă pe clădirea monument istoric abia în ianuarie, iar prima fază a fost consolidarea imobilului. Apoi ar fi trebuit să se treacă la refacerea fațadei placate cu travertin.
Lucrările de reabilitare a fațadei Operei Române Timișoara costă 4,64 milioane de lei, sunt desfășurate de Alex Dia Construct și ar trebui finalizate în 12 luni de la emiterea ordinului de începere.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și a realizat fațada actuală a clădirii monument istoric. Pe fațadă ar fi trebuit să fie patru statui ale muzelor Thalia, Melpomene, Euterpe și Terpsihore. Fiecare avea aproape trei metri înălțime și cântărea aproximativ 900 de kilograme. Doar două au ajuns cândva pe frontonul clădirii monument istoric.
Articole pe aceeași temă:
Prima investigație la fațada Operei Române: nu s-au găsit încă statuile
Trimite articolul
XPăi și statuile unde sunt??? Cum, au dispărut singure dintre ziduri?
Sau zicem: nu le-am găsit, eh, asta e, au dispărut, au făcut pași, au plecat singure la plimbare…Ce logică e asta?
-
Pai, marea renovare a avut loc dupa ce Banatul a trecut la regateni. Asa ca romulanii si-au pus amprenta, adica au disparut statule, exact cum in ziua DE azi dispar multe sind Timisoara. Probabail le-a jmanglit unii ca Sa-si impodobeasca curtea.
-
N-ai scris mule literar corect dar mare dreptate ai. Din pacate s-au pierdut valorile dupa preluarea lumii ordonate de ceea lasata in voia lumii…
-
Demolati si faceti parcare !
Meșterul Manole nu zideste statui ,întâi le extrage de acolo și abia apoi pune zid
Statuile sunt pe insula Oak.
Pacat ca nu se revine la forma initiala. Opera arata mult mai bine in trecut. Acum, acel “arc de triumf” se potriveste ca nuca in perete cu restul cladirii sau cu restul cladirilor din centru. Noi ne-am obisnuit cu Opera asa urata, si ne e draga pentru ca balconul operei e in simbol pentru cei ce am trait in ’89. Dar un tirist strain observa imediat contrastul dintre fatada de deasupra intrarii in Opeta si restul cladirilor. Un francez m-a intrebat odata, pe cand ii aratam orasul, daca fatada operei a fost renovata de Ceausescu chiar inainte de Revolutie. Stia el ceva, dar i-am sus ca a renovat piata, nu opera. “nu-mi explic de ce au stricat o asemenea cladire” mi-a spus dupa ce i-am aratat poza cu opera in varianta originala.
Eu nu inteleg dece nu se reface fatada asa cum a fost la origini. Ar avea aerul de demult. Adica a Micii Viene. Asa are combinatie nou cu vechi. Ca tot centrul: cladiri cu arhitectura de demult cu arhitectura noua. Un amalgam. Poate ca scotand toata caramida ce acopera acum fatada, ar da de statui. Sau ar aparea alte surprize.
Le-or fi luat nazistii in al 2-lea razboi mondial. :))))
-
Rusilor le era rusine?
Fatada initiala avea un aspect mult mai elegant decat mausoleul de acum.
-
Tot ce este de fatada,face-uri,fake-uri etc ajung maus’oleu !
Peste 5 ani..o sa vedem ca au disparut si PALMIERII!!
A.. stau..asta s-a intamplat deja..
Nu mai sunt…