Dezvoltatorul vrea să ocupe cei 2.387 mp cu locuințe colective și servicii în regim de maximum S+P+3E, împărțite în trei zone. Proiectul este unul mai vechi și va fi amenajat în locul fostei fabrici Oglinda, dar a suferit câteva modificări, astfel că a fost nevoie de încă o dezbatere publică (alta a fost în 2018 – n.r.), înainte de adoptarea Planului Urbanistic Zonal.
Dezbaterea publică a avut loc luni după-amiază, prin platforma Zoom. A fost transmisă live pe Facebook, dar nu și pe pagina de internet a primăriei. La discuții au luat parte în jur de 20 de oameni, printre care și reprezentanții primăriei și ai investitorului.
„Prin Planul Urbanistic Zonal „Locuințe și Servicii”, Piața Bisericii nr. 7, Timișoara se propune realizarea unei zone destinate locuințelor colective și serviciilor în regim de maxim S+P+3E, având zona de implantare a clădirilor împărțită pe trei zone cu regim de înălțime diferit (Zona 1: Regim de înălțime maxim S+P+2E+M, acoperiș șarpantă; Zona 2: Regim de înălțime maxim S+P+3E+Er, acoperiș tip terasă; Zona 3: Regim de înălțime maxim S+P+2E+Er, acoperiș tip terasă)”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre ce va ajunge pe mesele aleșilor locali.
Inițial, acolo s-au dorit blocuri cu cinci etaje. Cei care locuiesc în zonă au vrut să știe în primul rând ce înseamnă regimul de înălțime. Inclusiv reprezentanții bisericii au luat cuvântul.
„A fost aranjată parcela ținând cont și de doleanțele vecinilor, în principal a fost dorința de intimitate, a bisericii și vecinului din spate. Am realizat un calcan în partea din spate, să nu existe geamuri care să se uite către proprietatea dânsului. La stradă a fost o discuție mai lungă, până la urmă am conchis, împreună cu reprezentanții bisericii, s-a ținut cont și de recomandările de la Monumente, s-a amplasat clădirea pe calcan către biserică, tocmai ca să nu existe această intimitate, să nu existe geamuri care să se uite către biserică”, a precizat arhitectul Radu Puică.
Preotul Cristian Niculescu a ținut să atragă atenția că reprezentanții bisericii nu au participat la discuții și a vrut să se asigure că noile blocuri nu vor fi mai înalte decât biserica. Potrivit acestuia, „la stradă va fi regim subsol, parter plus două etaje și o mansardă”.
Un avocat amenință cu DNA
Arhitectul care a întocmit proiectul l-a asigurat că niciuna dintre clădiri nu va avea mai mult de 15 metri înălțime la cornișă. Oamenii s-au mai plâns și de faptul că nu au fost notificați despre investiție, însă reprezentanții primăriei au spus că au trimis 40 de plicuri cu înștiințări către locatari. Mai mult, o funcționară de la Biroul PUZ al PMT a transmis că orice informație putea fi găsită pe site-ul municipalității, pentru că „site-ul primăriei este un site public”.
La dezbatere a participat și o enoriașă. Ea a vrut să știe dacă lucrările la parcarea subterană vor afecta biserica ridicată acum mai bine de două secole. Alții au vrut să afle cât de mult va fi umbrit parcul din zonă de noile blocuri.
„Noi considerăm că toate filtrele prin care acest PUZ au trecut au fost legale, respectate și mai mult decât necesare. Considerăm că acest proiect respectă atât legislația, cât și normele de etică urbană”, a explicat avocatul Mihnea Onofrei, din partea investitorului.
Avocatul Alexandru Pușa a fost însă de altă părere. El are trei imobile în zonă și spune că a urmărit proiectul, dar avizul de oportunitate ar fi expirat.
„Avizul de oportunitate a fost emis pe o durată de valabilitate egală cu certificatul de urbanism inițial. Acesta a expirat, odată cu el și avizul. (…) Orice PUZ ați aproba în baza acestui aviz de oportunitate expirat va duce la un singur lucru: o plângere către Direcția Națională Anticorupție. O plângere s-a și făcut, direcția a spus însă că efecte juridice se produc doar dacă va fi aprobat PUZ-ul. Vă invit să aprobați PUZ-ul cât de legal se poate, dar cu un aviz de oportunitate legal valabil. Pe cel vechi nu-l puteți trezi din morți”, a atras atenția avocatul.
Un alt timișorean care locuiește în zonă a vrut să transmită că „soluția nu este estetică, e aiurea”.
Discuțiile din dezbatere vor ajunge și pe mesele consilierilor locali, care vor fi puși să aprobe Planul Urbanistic Zonal pentru ca dezvoltatorul să poată merge mai departe cu investiția.
Dezbaterea publică pe marginea „Proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „LOCUINȚE ȘI SERVICII”, Piața Bisericii nr.7, Timișoara”
Posted by Primăria Municipiului Timișoara on Monday, February 1, 2021
Articole pe aceeași temă:
UPDATE. Blocuri cu 5 niveluri în Elisabetin, în locul celebrului Oglinda. Dezbatere publică
Trimite articolul
XDar locuri de parcare au pentru toate apartamentele pe care le construiesc acolo?
La Dumbravita se cer 2 locuri de parcare alocate pentru fiecare apartament vandut, ca majoritatea famililor au 2 masini si mai apar si musafiri la gramada de apartamente dintr-un bloc.
Cate locuri a prevazut constructorul in PUZ?
-
Aici nu trebuie multe locuri de parcare ca-i parcul aproape si se poate parca in parc, la umbra.
FRUMOS PROIECT AR SCOATE ZONA DIN JEGUL CARE E ACUM .
-
Bou mai esti daca o zona centrala e scoasa din rahat printr.un bloc. De ce nu face o gradinita?… nu iese banu la jegurile de samsari imobiliari cu 3 clase…
-
Ce ce nu faci tu?
-
Tu daca ai avea un teren, ai vrea sa faci pe el un parc?
-
-
@SPREITZER FLORIN: tu esti ironic, nu-i asa? Un bloc de 4 etaje intr-o zona istorica, se potriveste ca nuca in perete. Iar schitele alea, chiar daca evident nu sunt solutia finala pe care se va obtine autorizatia, ci sunt doar pt PUZ, arata ca in vremea comunismului in Bucuresti, cand Ceausescu construia blocuri muncitoresti langa biserici vechi de zeci sau sute de ani.
-
Stau in zona si chiar mi se pare fain un astfel de proiect si deloc iesit din comun. In zona e plin de blocuri.
-
-
Ai dreptate. Chiar e urata zona si jegoasa. 1-2 parcuri obosite si cam atat.
sa darame si biserica aia obosita de acolo
-
Vai de mine.. cum sa o dărâme? Tz tz tz
Daca era numit city-manager, Ionut Nasleu sigur ar fi stiut care este cea mai buna solutie!
Proiectul asta nici nu ar fi trebuit sa ajunga pana aici. Probabil dezvoltatorul are spate puternic si buzunarul gros, altfel nu-mi explic. Sa vedem acum daca se aproba PUZ-ul sau daca la Primaria Timisoara spaga nu mai e criteriul principal la Directia Urbanism.
interese imobiliare f mari, s-a dat spaga la primarie si primaria o sa impinga proiectul inainte, primaria nu e in slujba cetateanului, e in slujba unui oligofren de la primarie care vrea sa castige 500 de euro si pt asta se zbate si el cum poate sa aibe bani de tigari, daca primaria de ar fi de buna credinta ar face parc cu arbori
-
cum sa faca primaria parc ? este teren privat, acum sunt niste hale infecte ce vor fi inlocuite cu locuinte. ti-ar place sa iti darame primaria casa si sa faca parc pentru caini acolo?
Sincer imi este lehamite de tot ce se intampla in acest oras,in aceasta tara si mai ales de aceasta fraza (Mai mult, o funcționară de la Biroul PUZ al PMT a transmis că orice informație putea fi găsită pe site-ul municipalității, pentru că „site-ul primăriei este un site public”.) Pai mai desteptaciune dumneata crezi ca noi cei de la privat nu avem altceva de facut decat sa urmarim site-ul primariei? Pai da asa este cei ce lucra la “stat” ce altceva au de facut ?? Iar legat de aceasta problema este un bulshit vom vedea cand vor fi gata blocurile cum vor fi.Pentru ca la noi pentru nerespectarea autorizatiei de constructie se plateste cel mult o amenda iar cladirea ramane in picioare!! Iar de locuri de parcare inca nu am auzit pe nimeni (dintre dezvoltatori,constructori sau cei ce emit autorizatii -chiar si pentru mansarde) sa-si puna intrebarea unde vor parca noii locatari??. Deci investitorul in final va spune business is business iar pe mine nu ma afecteaza…
-
Ti-e lehamite, Danut? Atunci muta-te:)
Pastrati orasul. Conservati zestrea arhitecturala. Opriti meltenii !
-
Jeg, cladiri darapanate si mizerie? Ce gluma buna
Ar trebui sa nu ridice mai mult cladirea decat cele din jur si sa pastreze stiul arhitectural respectiv altfel arata ca nuca in perete. Cladire moderna in zona protejata arhitectural langa biserica nu ar trebui acceptata cel putin la strada. In plus nu cred ca are suficiente locuri de parcare mai ales daca vor fi si birouri plus magazine. Iar cei care vor cumpara acolo o resedinta vor fi destul de neplacut surprinsi de zgomotul clopotelor de la biserica.
MAI BINE SA DARMIME TOAT COTELTELE ALEA INCLUSIV BISERICA AIA ARATA CRUNT SA FACA CEVA MODERN NU TOATA SUPELE PLINE DE IGRASIE !
-
Este nevoie de investitii moderne, sunt de-acord.