Vineri s-au încheiat înscrierile la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, iar concurenţa este strânsă în acest an. Cele mai multe dosare au fost depuse la specializarea Asistenţă Medicală Generală, unde s-au înscris 330 de candidaţi şi există doar 45 de locuri bugetate, sau la Tehnică Dentară, unde sunt 174 de candidaţi şi numai 15 locuri bugetate. Acesta sunt două dintre specializările unde admiterea se face pe bază de dosar.
La Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie, candidaţii vor susţine examen de admitere. La Facultatea de Medicină se dă marea luptă. 550 de tineri se luptă pentru 300 de locuri bugetate.
„Suntem mulţumiţi că, în contextul actual, al unui bacalaureat foarte dur, în care alte universitaţi nu reuşesc să-i umple cifrele de şcolarizare, noi avem o participare masivă la înscriere. Sperăm că prin examenul de admitere ne vom recruta cei mai buni candidaţi. Noi considerăm admiterea de anul acesta un succes. Justificarea unei concurenţe care se menţine este că studenţii care vin la noi sunt din licee teoretice care în principal şi-au selectat şi ele cei mai buni candidaţi”, ne-a declarat prodecanul Facultăţii de Medicină, Andrei Motoc.
Susţinerea examenului va avea loc în data de 20 iulie şi va începe la ora 10. Rezultatele se vor primi în aceeaşi zi, iar în 24 de ore se pot depune contestaţiile. În data de 21 iulie se vor afişa rezultatele finale la Medicină.
În 21 şi 22 iulie candidaţii trebuie să îşi confirme locurile, iar în cazul în care vor mai fi locuri libere candidaţii respinşi care au opţinut peste 5 la examen pot depune cereri pentru ocuparea acestora.
Costul unui an universitar la UMF Timişoara este de 1.200 de euro pe an la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie, în vreme ce la specializările unde nu se dă examen de admitere taxa este de 500 de euro pe an.
Pentru mulţi studenţi aceste costuri par a fi destul de mari. „Sunt indecis, pentru că mai sunt la o facultatate în Deva şi nu ştiu dacă o sa mă pot descurca cu partea financiară. Ştiu că e 500 de euro, dar pe lângă o să mai fie alte costuri. De când eram în clasa a XI-a eram decis să mă duc ori la tehnică dentară, ori la ceva design. E o specializare care dacă o faci cum trebuie îţi poate aduce beneficii materiale semnificative”, ne-a spus Corneliu Sava.
„Sunt din Botoşani şi mă înscriu la asistenţă medicală generală. Înscrierea e pe bază de dosar. Eu sper să intru la fără taxă pentru că am dat Bac-ul anul trecut şi am luat 9,60, iar acum notele au fost mai mici”, ne-a spus o altă tânără care şi-a deous dosarul la UMF, Narcisa Nechifor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!