Per total, concurența la UVT a fost mai mică de un candidat pe un loc, dar situația diferă semnificativ pe facultăți. Cea mai mare concurență se înregistrează la Matematică – Informatică, unde au fost depuse 390 de solicitări pentru 45 de locuri bugetate și 155 de locuri cu taxă. La polul opus se găsește Facultatea de Fizică, aici nu se prea poate vorbi de concurență, sunt depuse 35 de dosare pentru 71 de locuri bugetate.
La Științe Economice au fost depuse solicitări de înscriere din partea a 1.085 de candidați, fiind oferite 506 locuri bugetate și 994 de locuri cu taxă. Concurența e destul de bună și la Drept, sunt 325 de candidați pe 116 locuri bugetate și 434 de locuri cu taxă. Concurența se îndreaptă spre 3,6 candidați pe un loc bugetat și la Sociologie – Psihologie, unde sunt 760 de cereri pe 213 locuri acoperite de la buget și 498 cu taxă. În total, pe universitate sunt 4.650 de candidați pe 2.000 de locuri bugetate și 3.500 cu taxă.
În prezent, înscrieri se mai fac la Facultatea de Fizică.
Scăderea numărului de absolvenți de bacalaureat nu a afectat înscrierile UVT
Deși la nivel național numărul absolvenților de bacalaureat a scăzut cu 20%, cei de la UVT spun că aceasta nu s-a simțit și în ceea ce privește înscrierile la această universitate.
Rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, spune că aceste cifre se încadrează perfect în target-ul propus pentru înscrieri, iar afectate vor fi doar universitățile de slabă calitate.
„Obiectivul nostru a fost atins, acela de a atrage un număr similar de candidați comparativ cu anul trecut. Așa cum arătau și analizele noastre, scăderea cu 20% a numărului de absolvenți cu diplomă de bacalaureat nu ne-a afectat. Problema se va răsfrânge asupra universităților de o calitate îndoielnică și se va manifesta printr-o scădere mai mare de 20 de procente a volumului de studenți școlarizați, în condițiile în care cei promovați, și așa puțini, se îndreaptă spre instituțiile de învățământ de renume, acolo unde au siguranța că diploma va avea valoare. Este necesară o analiză urgentă pe subiect. Pe termen mediu, este posibil să apară convulsii în rândul multor universități mici dacă acestea nu intră într-o restructurare și redefinire a activității lor. Șocul de acum se poate dovedi prea mare pentru acestea, cu dificultăți financiare greu de trecut”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Șeful UVT mai spune că în actualele condiții din domeniul învățământului s-ar impune o scădere a cifrelor de școlarizare din partea Ministerului Învățământului, cele actuale fiind la nivelul anilor 90. Aceasta ar putea conduce și la majorarea alocației pe student, desigur în condițiile păstrării măcar a fondurilor existente.
Sesiunea de toamnă la Universitate de Vest din Timișoara se va desfășura la începutul lunii septembrie.
Articole pe aceeași temă:
Reprezentantii universitatilor sunt suparati foc: raman fara materie prima
Citiți principiile noastre de moderare aici!