Concursul şah nu este doar o simplă competiţie a elevilor deficienţi de vedere pasionaţi de şah, ci este un omagiu adus profesorului Francisc Kory. El a promovat sportul minţii acum mai bine de o jumătate de secol în şcoala pentru nevăzători din Cluj.
De 41 de ani şcolile pentru elevi deficienţi de vedere au pregătit şi antrenat tineri pasionaţi de şah şi au participat la acest concurs, ajungând mai târziu participanţi şi câştigători ai concursurilor naţionale de şah pentru seniori, dar şi profesori antrenori pentru generaţiile următoare.
Anul acesta rolul de instituţie gazdă a acestui concurs îi revine Liceului Teoretic Special „Iris” din Timişoara. La competiţie vor participa cei mai buni doi şahişti din cele şapte instituţii de învăţământ care şcolarizează elevi deficienţi de vedere din ţară. Timp de şase zile, cei 14 elevi vor demonstra că şahul este un sport al minţii recreativ şi util, care merită practicat de către cât mai mulţi tineri. De ce joacă elevii nevăzători şah?
„O legendă spune că șahul a fost inventat pentru a demonstra unui rege din antichitate că nu poate învinge adversarii fără ajutorul poporului. De fapt fiecare din piesele de pe tablă are o poveste a ei. Pionii, care pe tablă sunt în număr de 8, ne învață că munca în echipă este mai puternică decât cea individuală, puterea pionilor stă în numărul lor. Caii, în număr de 2, ne învață că putem ținti mai multe obiective însă le putem atinge doar pe rând, calul fiind o piesă cu care poți ușor ataca două alte piese adversare. Turnurile, și ele tot două, ne învață că uneori e bine să luăm situația în propriile mâini și să mergem cu capul sus indiferent de riscuri. Nebunii, 2 la număr, ne arată că este bine să fi diferit și uneori acest lucru poate face diferența dintre o situație tristă şi una fericită. Regina, doar una și cea mai puternică piesă, ne spune că fiind foarte puternic, trebuie să duci la bun sfârşit un scop, toți te vânează pentru simplul fapt că le ești superior. În final regele ne învață că singur nu poți reușii, însă chiar dacă nu ai cine știe ce putere, trebuie să te implici și să îi ajuți pe cei ce te ajută, să lupți pentru cei ce luptă pentru tine”, spune Alin Vasile Andronicesei, elev în clasa a XII-a, la Liceul Iris.
Concursul se desfășoară în perioada 30 martie – 4 aprilie și este organizat de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în parteneriat cu Liceul Teoretic „Iris”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!