Reprezentanții Aquatim anunță o competiție națională pentru cei mai mici dintre timișoreni, în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie. Competiția este organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) și Esero România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, cu sprijinul Banat IT și al Universității de Vest din Timișoara. La ea se pot înscrie tinerii pasionați de robotică, care vor trebui să simuleze un scenariu de explorare a unei planete necunoscute.
Practic, participanții trebuie să ducă la bun sfârșit două misiuni importante în scenariul propus de organizatori. Ei vor explora terenul de la fosta uzină cu ajutorul unor rovere, adică vehicule, teleghidate, de mici dimensiuni, construite chiar de ei, pentru a stabili dacă mediul cercetat poate susține viața.
„Bazinul de decantare al fostei uzine devine, pentru Exo-RO, lumea acvatică necunoscută a «planetei» Aquapic. Doritorii se pot înscrie în concurs prin completarea și trimiterea formularului disponibil pe site-ul organizatorilor, până la 14 octombrie. Competiția este deschisă elevilor de liceu cu vârste între 14 și 19 ani, organizați în echipe mixte de 3-4 persoane și coordonați de către un instructor”, transmit reprezentanții Aquatim.
Nu se percep taxe de înscriere pentru Exo-Ro, competiție ajunsă la cea de-a treia ediție. La primele ediții, elevii au explorat Vulcanii Noroioși din județul Buzău și salina Târgu-Ocna. Scopul competiției este stimularea interesului elevilor față de spațiu.
Centrul Aquapic a fost realizat în anul 2017 de fundația Aquademica, Asociația Urban Survey și Aquatim, cu sprijinul unei bănci din România, fiind câștigător al unei finanțări nerambursabile de 75.000 Euro, prin concursul Urbaniada. Se adresează copiilor dornici să învețe despre apă și mediu și promovează educația non-formală, prin joc și experiment. În anul 2018, Aquapic a avut peste 2.000 vizitatori, elevi și preșcolari însoțiți de cadre didactice.
Uzina de Apă Industrială a funcționat într-o clădire de patrimoniu din Timișoara, construită în anul 1916 după planurile arhitectului Laszlo Szekely.
Citiți principiile noastre de moderare aici!