Teatrul Regal Zetski dom din Cetinje se află pentru prima dată cu un spectacol la Timișoara. ”Enciclopedia timpului risipit” de Slobodan Šnajder, regia Lidija Dedović, va fi jucat de actorii macedoneni de la ora 17, în sala mare a Teatrului Maghiar.
”Scrisă de Šnajder în cadrul unui concurs literar, piesa preia motive cunoscute din opera lui Danilo Kiš și le transpune într-un context actual, anume într-un timp tranzitoriu în ceea ce privește sistemul nostru de valori. Această comedie neagră dezvăluie condiţia eroului din toate timpurile: cea a omului trădat”, susțin realizatorii.
Spectacolul va fi tradus simultan în limbile română, maghiară și engleză.
Cetinje a fost capitala Muntenegrului în secolul al 15-lea până la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. După independența țării de sub hegemonia otomană din 1878, s-a construit primul teatru, Zetski dom (ridicat între anii 1884 și 1896), un centru adevărat al culturii, gazda mai multor insituții: teatru, arhivă, muzeu, o sală de lectură și o bibliotecă. Teatrul regal, proiectat de arhitectul Josip Slade, a fost inaugurat în 1888 cu Împărăteasa din Balcani, o piesă scrisă de prințul Nikola I. Zetski dom este cel mai vechi teatru în Muntenegru, un monument istoric de interes național.
De la ora 21, tot în sala mare, Teatrul Maghiar din Timișoara propune publicului un spectacol-manifest, o lectură obligatorie a zilelor noastre: “Opera cerșetorilor”. Regia îi aparține lui Kokan Mladenović, celebru regizor din Serbia. Spectacolul este o adaptare a satirei sociale scrise de John Gay în 1728 pentru a oglindi viața cerșetorilor, a prostituatelor și a celor ce profită de pe urma lor, a valorilor care ghidează dintotdeauna întreaga societate.
”John Gay a scris Opera cerşetorilor după Revoluţia burgheză din Anglia, care a dus la o stratificare însemnată a societăţii, în oameni foarte bogaţi şi foarte săraci. A fost o critică la adresa guvernului condus de Robert Walpole, care era sinonimul corupţiei. Ceea ce este important şi face din acest text o capodoperă este că Gay a reuşit să arate legătura dintre politica la nivel înalt, bancheri, criminali, poliţişti care lucrează în acelaşi sistem cu scopul de a distruge şi a sărăci omul simplu. Mă tem că noi, la 300 de ani după scrierea originalului, avem aceeaşi situaţie. Acest spectacol este o critică serioasă la adresa societăţii, şi nu mă gândesc la Serbia, România sau Ungaria, ci la ordinea lumii contemporane. Vieţile ne sunt guvernate de interes, putere, politică, mai ales bani, trăim într-o ordine mondială în care banul are prioritate maximă în timp ce omul simplu nu poate avea pretenţii la nimic. Nimeni nu se mai preocupă de umanism, dreptate, cinste”, consideră Mladenović. Spectacolul va avea traducere simultană în română și în engleză.
Redacția www.tion.ro pune la bătaie câte o invitație dublă pentru cititorii fideli, la ambele spectacole. Tot ce trebuie să faceți este să accesați pagina noastră de Facebook, să dați share articolului despre eveniment și să lăsați un comentariu prin care să vă anunțați participarea. De asemenea, în comentariu trebuie să specificați la care dintre cele două spectacole doriți să mergeți. Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți, urmând să fie anunțați marți, 26 mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!