În acest an FEST-FDR are loc în perioada 25 – 30 septembrie, în diferite locații. Astfel, cei care vor trece pe la eveniment se vor putea bucura atât de reprezentații în săli de teatru, cât și de spectacole în stradă. De asemenea, spectacolele prezentate în aer liber au intrarea liberă.
FEST-FDR 2016 reunește în jur de 20 de spectacole, atât din țară, cât și de peste hotare.
Printre reprezentațiile pe care le puteți vedea la FEST-FDR se numără și „Anul dispărut. 1989” de Ștefan Peca, în regia Anei Mărgineanu. Spectacolul este produs de Teatrul Mic din București. Din distribuție fac parte artiștii: Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Isabela Neamțu, Viorel Cojanu, Cuzin Toma și Virgil Aioanei. Reprezentația are loc luni, 26 septembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național Timișoara.
„Bazat pe amintirile personale ale actorilor și ale membrilor echipei care au lucrat la realizarea spectacolului, Anul dispărut. 1989 este extrem de subiectiv și reconstruiește ficțional anul care a concis cu revoluția româna din decembrie 1989. Doi actori ai Teatrului Mic se găsesc într-o situație kafkiană deoarece niciunul din ei nu a vrut să iasă la aplauze, la finalul unei piese în două acte, iar un alt coleg al lor a făcut o plângere la Partidul Comunist pentru a reclama această situație. Într-o scenă simultană, cinci membri din audiență sunt duși în biroul tovarășei Victoria care le ține o prelegere despre Aristotel, teatru și despre ceea ce presupune participarea la un eveniment teatral. Se dovedește că aceasta făcea parte din Poliția Politică, fiind responsabilă cu cenzura. Dispariția unui elev duce la convocarea unei ședințe cu părinții. Pe măsură ce se încearcă punerea laolaltă a evenimentelor ce au dus la dispariția copilului, apar paranoia, suspiciunea și acuzațiile atât din partea părinților cât și a copiilor, dezvăluind cruzimea și ipocrizia. Luminița, o față de 17 ani încearcă să fugă din țară cu iubitul ei , un student disident anti-Ceaușescu. Aceasta este și însărcinată în două luni. O realitate înfricoșătoare se dezvăluie, familia fetei cheamă miliția și iubitul Luminiței este arestat. Drama fetei continuă, aceasta fiind intoxicată cu alcool de către cei dragi, care încearcă apoi să aranjeze un avort ilegal, împotriva voinței ei. Într-o mașină care merge prin București , o mamă este confruntată de băiatul ei, care descoperă că aceasta mințise spunând că face parte din mișcarea revoluționară”, transmit organizatorii.
Tot luni, 26 septembrie, timișorenii sunt invitați la spectacolul „Say it now!” de Mihaela Michailov şi Marcelino Martin Valiente , în regia lui Marcelino Martin Valiente. Reprezentația va avea loc de la ora 21, la Sala 2.
„SAY IT NOW! e rezultatul întâlnirii a două contexte culturale diferite, cel român și cel norvegian; în urma proiectului un număr de 28 tineri provenind din medii sociale diferite au fost direct implicați în cinci ateliere de creație. Aceștia au dezvoltat împreună cu regizorului și trei dintre actorii teatrului o serie de povești proprii, exploatate ulterior pe scenă de regizor și un dramaturg. Între rezultatele proiectului se mai numără un text nou de teatru, un spectacol de teatru nou, inclus în repertoriul Teatrului Național Timișoara, un film ce documentează atelierele, o campanie de conștientizare demarată în media, pe site-ul teatrului și pe rețelele de socializare, precum și un atelier realizat în parteneriat între Academia Națională de Arte din Olso și Universitatea de Vest Timișoara, care va disemina rezultatele proiectului în Norvegia și România. Partenerul norvegian al Teatrului Național Timișoara în acest proiect, Compania B.VALIENTE(reprezentată de regizorul Marcelino Martin Valiente și coregraful Gunhild Bjørnsgaard) are o experiență îndelungată în proiecte profesionale de teatru dedicate adolescenților și pornind de la experiențele reale ale acestora. Parteneriatul a oferit posibilitatea de a confrunta două sisteme educaționale diferite, precum și două viziuni diferite asupra rolului societății în formarea tinerilor, cu rezultate surprinzătoare pe care le-am valorificat creativ și profesional”, mai transmit organizatorii FEST-FDR.
Pentru că nu vrem să ratezi magia festivalului, Tion.ro oferă câte trei invitații duble la „Anul dispărut. 1989” și alte trei invitații duble la „Say it now!”. Cei care doresc să participe la concurs trebuie să intre pe pagina noastră de Facebook, să dea share postării despre concurs și să lase un comentariu prin care să își anunțe participarea.
Câștigătorii se vor stabili prin tragere la sorți și vor fi anunțați duminică, 25 septembrie. Primii trei câștigători extrași vor obține bilete la „Anul dispărut. 1989”, iar următorii trei la „Say it now!”. Pentru a intra în posesia invitațiilor, aceștia sunt așteptați la redacția Tion – Publitim (strada Mercy, nr 2), luni, 26 septembrie, până la ora 16:30.
În următoarele zile vom avea noi concursuri FEST-FDR, așa că rămâneți pe tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!