Primăria Timișoara a lansat în iulie, prin intermediul Ordinului Arhitecților din România (OAR) Timiș, concursul de soluții pentru reamenajarea Pieței Victoriei. S-au înscris 30 de echipe, iar pe 13 octombrie începe jurizarea. Rezultatele vor fi anunțate luni, 16 octombrie. Premiul I pentru acest concurs este atribuirea contractului de proiectare, în valoare de 1,5 milioane de lei. Urmează un premiu de 30.000, unul de 15.000 și câte două de 7.500 de euro.
„Interesul pentru Timișoara este copleșitor: am primit 30 de propuneri de amenajare a Pieței Victoriei și a străzilor din jurul ei. Am invitat arhitecți din toată Europa la acest concurs, pentru că este cel mai bun mod prin care să transformăm acest spațiu într-un centru de oraș european, păstrând caracterul zonei. Săptămâna asta, juriul format din experți independenți veniți din 4 țări va stabili câștigătorii. Am trasat direcțiile cele mai importante în tema de concurs și la final, îmi doresc să văd o soluție de calitate ridicată, care să învigoreze și să pună în valoare Piața Victoriei, locul în care Timișoara a devenit primul oraș liber”, anunță primarul Dominic Fritz.
De organizarea concursului se ocupă Ordinul Arhitecților din România
Primăria Timișoara anunțase încă din 2021 că vrea să lanseze un concurs de soluții pentru reabilitarea Pieței Victoriei și a câtorva străzi adiacente. Licitația pentru organizarea concursului a fost câștigată, în urma unei licitații cu o singură ofertă, de Ordinul Arhitecților din România (OAR), contractul fiind în valoare de 64.000 de euro.
Concursul propriu-zis a fost lansat în iulie. Conform descrierii concursului, amenajările propuse trebuiau să reprezinte „o soluție sustenabilă de reabilitare a Pieței Victoria, (… ) întărirea caracterului central al zonei printr-o întrețesere ingenioasă a diferitelor fluxuri de circulație și a locurilor de petrecere a timpului”, să pună în valoare construcțiile și monumentele existente și să pună accentul pe ideea de „oraș verde”.
A fost permisă participarea echipelor de arhitecți din România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Contractul de servicii de proiectare va fi atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, conform regulamentului de concurs.
„Concursul de soluții arhitecturale este cel mai bun instrument de care o administrație locală dispune pentru a derula investiții în zone cu semnificație istorică, naturală sau arhitecturală deosebită sau pentru a construi spații și clădiri noi de înaltă valoare arhitecturală. Prin acest instrument se garantează calitatea rezultatului, precum și transparența, egalitatea de șanse, tratamentul egal al echipelor care s-au înscris. Dorințele și nevoile comunității timișorene trec prin trei filtre profesionale independente: (i) cel al experților care scriu tema de concurs, (ii) cel al profesioniștilor care răspund cerințelor de temă prin soluțiile propuse și (iii) cel al juriului, care analizează și selectează cea mai bună soluție ofertată”, transmit reprezentanții primăriei.
Mai multe detalii despre concurs
Proiectul de amenajare vizează, mai exact, Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.
Motivul pentru care Primăria Timișoara își dorește să transforme Piața Victoriei este pentru că zona a avut parte, în ultimele trei decenii, doar intervenții, reparații și amenajări minore. În aceeași ordine de idei, municipalitatea dorește să se inspire de alte orașe europene făcând trimitere la „respect față de istorie și patrimoniu”, „spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase”. Totodată, vor trebuie protejate și conservate promenadele „Corso” și „Surogat”, monumentele și elementele simbolice.
Premiile oferite sunt:
-
Premiul I Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 1.500.000 EUR, fără TVA (7.415.850,00 LEI);
-
Premiul II 30.000 EUR, fără TVA (148.317 LEI);
-
Premiul III 15.000 EUR, fără TVA (74.158,50 LEI);
-
Mențiunea I 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI);
-
Mențiunea II 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI).
Din juriul concursului fac parte experți arhitecți și urbaniști din patru țări, precum și reprezentanți ai autorității contractante: arh. Ana Sverko (Croația), arh. Maria Chiara Pozzana (Italia), arh. Maruša Zorec (Slovenia), urb. Gruia Bădescu, arh. Dragoș Oprea, arh. Ciprian Silviu Cădariu, arh. Gabriel Almăjan (arhitectul-șef al Timișoarei), arh. Monica Sebestyen (RO) și viceprimarul Ruben Lațcău.
Calendarul concursului, în continuare, ar fi următorul:
-
9-12 octombrie – Analiză formală proiecte (verificare comisie tehnică);
-
13-15 octombrie – Jurizare proiecte;
-
16 octombrie – Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor (conferință de presă cu juriul);
-
16-17 octombrie – Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului;
-
Data limită depunere contestații: 10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP.
Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului: AICI (în română) sau AICI (în engleză).
Trimite articolul
XProiectant Culiță. Totul sa fie violet.
Mai puneti vre-o 3 sere suspendate….si gata
Noroc ca vin alegerile si nu se va concretiza.Viziunile lui Fritz sunt horror.
-
Mai bine cu Robu, facea cum il trecea capul si spunea ca au votat timisorenii pe fb.
Eu cred că o să se lase cu un DNA toată treaba asta … posibil să câștige “cine trebuie” și în cazul acesta nu mai vorbim de 2-3 lei este o sumă destul de serioasă pentru proiectare, dacă nu apare o firmă cu credibilitate (ex: OMA, BIG, Foster & Partners) la 1,5 mil € cred că oricare din acestea ar fi interesate având în vedere raportul dintre volumul de muncă și prețul lucrării. Ața că dacă cumva vedeți vreo firmă spâlăcită de TM cu afilieri politice sau în adminisrtrața publică puteți fi siguri că este vorba despre corupție.
În momentul de față doar 2-3 firme din acest oraș ar putea căștiga pe merit această lucrare, PARASITE STUDIO ce are un palmares recunoscut și în publicații internaționale sau BIA Radu Mihăilescu care este deasemene recunoscut cel puțin la nivel național ca și profesionist de talie pentru o asemenea lucrare.
Ca să ne înțelegem, nu am nici o afiliere cu niciuna din cele 2 firme enunțate mai sus, doar îmi dau cu părerea într-o oarecare cunoțtință de cauză că ar exista este posibil să fie câștigată lucrarea de o anumită firmă mult prea politizată.
Minunat!
Piața Victoriei (Operei) este un simbol al orașului, o imagine emblematica pentru Timișoara.
Nu cred ca nu vor reuși sa o distrugă.
Din păcate avem deja o experiență tristă cu piața Libertății distrusă de marele nimuric ex -primar Lae.
Mă tem de ce e mai rău. Nu mă aștept la nimic bun.
Ati terminat cumva de renovat cladirile istorice ? Si va apucati de piata ?
-
Majoritatea clădirilor istorice sunt proprietate privata, unde te crezi în comunism să se repare din bani publici clădiri private?
-
Nu ai idee cati asteapta primaria sa le renoveze casele.
-
Vorbim despre încă o proiectare pe bani mulți, care va fi atribuită exact firmei care trebuie. Problema este că, la fel ca si in cazul proiectelor de regenerare a cartierelor Dacia, Fabric sau Piețelor Maria-Mocioni, banii pentru proiectare au fost plătiți, fără nici o intenție de a se realiza. Iar astea sunt doar cele de anvergură…
In final, vorbim de bani risipiți, deoarece cei de acum nu vor executa nici un proiect, iar cei care vor veni, vor spune că fie nu sunt viabile, fie trebuiesc studiile de fezabilitate la zi…iar in final, toată comunitatea pierde. Însă, partea bună a lucrurilor e că, toată această risipă a banului public se face in forme legale, însă imorale. Dar moralitatea e pentru timpuri de mult apuse. Acum am progresat…
Bine ca nu ia trecut lui asta prin cap asa ceva în primul an de mandat… acuma este tarziu … scăpăm de el sigur dar o sa mai pierdem mulți bani pe proiecte aiurea
-
Pai i-a venit ideea. Dar initial era vorba sa fie Timisoara capitala europeana in 2021, deci s-a amanat. Apoi a inceput tambalaul cu covid, s-a amanat anul capitalei europene cu 2 ani. Acum se va termina cu evenimentul si avem liber sa incepem santierul, in sfarsit.