Anual, 70% din bugetul Spitalului Județean din Timișoara se cheltuie pentru salarii, iar restul, pentru medicamente, materiale sanitare și dezinfectanți. Sumele sunt insuficiente, spune conducerea instituției medicale, iar de multe ori pacienții sunt nevoiți să își cumpere pe cheltuiala lor medicamente sau materialele sanitare necesare. Anul acesta se speră la un buget mai mare și la majorarea tarifelor care ar aduce venituri mai mari spitalului:
„Avem același tarif pe caz ponderat la fel ca spitalele din județ și restul județelor și atunci nu e corect pentru că ei cum au cazuri mai complicate le trimit către noi și asta e o regulă. De multe ori salvarea aduce direct la noi pentru că cei de la salvare știu foarte bine să facă triajul pacienților și îi duc acolo unde consideră ei că au șanse mai mari. E clar că noi suntem mai bine pregătiți și așa e normal. Nu că cei de acolo ar fi mai prost pregătiți, dar ăsta e spitalul mare din regiune. E o promisiune fermă din partea ministerului și eu cred că se va respecta, chiar am mare încredere că ne va crește tariful pe caz ponderat. De asemenea spitalul a obținut calificarea definitivă gradul 1 și avem promisiuni că ne va crește finanțarea până la maximum 20%”, a declarat managerul Spitalului Județean din Timișoara, Ciprian Bogdan.
Banii primiți de la minister nu pot acoperi decât cheltuielile curente în cel mai bun caz, iar pentru proiecte de construcție sunt necesare alte surse de finanțare.
Primarii comunelor învecinate au acceptat propunerea de a finanța renovarea unui salon din sutele de la spital care au nevoie de recondiționare. Acum se așteaptă stabilirea bugetelor celor 30 de comune, pentru a face donațiile. S-a estimat că ar fi nevoie de aproximativ 6000 de euro pentru reabilitarea unui salon, iar lucrările ar putea începe în maxim două luni. Spitalul are însă sute de saloane care ar avea nevoie de renovări.
„Vreo 400 de saloane sunt cel puțin în toată clădirea. Marea majoritate au nevoie de renovare. Sunt saloane care au fost renovate de diverse alte persoane, juridice sau fizice care au fost internate de-a lungul vremii la noi și au vrut să contribuie și ei la modernizarea spitalului. Însă noi vrem prin asta să și dăm un exemplu. Primii care și-o asumă sunt decidenții locali din Timiș. Depinde fiecare primărie ce salon adoptă. Noi avem secții de chirurgie și secții de medicină internă. Secțiile de chirurgie necesită ceva mai multe dotări decât cele de medicină internă. Costurile estimate sunt în jur de 5-6000 de euro. Fiecare primărie cât poate. În unele saloane am putea face grupuri sanitare în salon, având în vedere că majoritatea saloanelor le avem pe hol, civilizat ar fi să le avem în salon. În anumite saloane este spațiu pentru asta, în altele nu”, a explicat managerul Spitalului Județean.
Spitalul beneficiază și de o investiție europeană în valoare de 11 milioane de lei pentru construirea unui Insitut de Cercetare Oncologică. Acesta ar urma să colaboreze cu Universitatea de Medicină și Farmacie și cu alte instituții universitare europene. Medicii de aici vor căuta modalități de prevenire și tratare a cancerului și vor încerca să construiască organe compatibile pentru transplant, din celulele sănătoase ale pacienților.
„Încercăm să terminăm lucrările pe care le-am început. Institutul de Cercetare în Terapii în Oncologie este un proiect realizat pe fonduri europene și care trebuie terminat până la sfârșitul anului. Are finanțarea asigurată”, spune Ciprian Bogdan.
În paralel spitalul se pregătește pentru continuarea proiectului de termoizolare, demarat anul trecut. Acesta este finanțat de către Consiliul Județean Timiș, având o valoare de 4 milioane de lei și un termen de finalizare stabilit pentru vara acestui an.
Extinderea Casei Austria se realizează tot din fonduri ale Consiliului Județean Timiș în valoare de 2,5 milioane de lei. Este vorba despre extinderea Secției de Arși de la etajul I al clădirrii, care va cuprinde două săli de operație moderne.
Nevoi însă mai sunt multe, la un spital atât de mare. Lista trimisă Ministerului Sănătății cuprinde sute de necesități, de la paturi la aparatură medicală. Asta în condițiile în care se apelează la instituții medicale private în multe dintre cazuri.
„Pe anumite zone stăm bine și pe anumite zone stăm prost. Poți să vezi în spital de la anii 70 până la anii 2013, ca zone în spital. Noi am cerut Ministerului Sănătății o listă întreagă de aparatură cu necesități și nevoi, acum aparatura probabil că va fi și în funcție de ce zic cei de acolo. Evident că sunt și cazuri care sunt trimise la privat dar în general pentru situațiile și urgențele mari, chiar dacă e nevoie spitalul plătește chiar și la furnizori privați dacă noi nu avem în anumite situații gen femeie gravidă, accident de mașină. Și aici a fost defect RMN-ul nostru, i-am făcut într-un centru privat și femeia e ok. Deci găsim soluții pentru urgențele majore. Restul cei care nu sunt urgenți se pot duce și la operatori privați, prin casa de asigurări, cu trimitere, sunt în contract,” explică managerul Spitalului Județean.
Până în luna mai a acestui an se așteaptă semnarea contractului cu Ministerul Sănătății și stabilirea bugetului instituției medicale pentru acest an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!