Aleşii au discutat marţi despre situaţia Colterm, având în vedere că societatea are ca acţionar unic Consiliul Local Timişoara. Cel mai mare nemulţumit a fost liberalul Ciprian Jichici.
„Cifrele care rezultă din analiza economică pe 2013 sunt inacceptabile. O cifră de afaceri bugetată de 206 milioane de lei a fost ratată cu peste 20%. Încasările s-au cifrat undeva la 160 de milioane de lei, iar în aceste condiții asistăm la creșterea cheltuielilor, de la 206 milioane de lei, la 215 milioane. Mult mai grav, după ce ani la rând s-a spus că peste 80% din cheltuielile societății sunt cheltuieli cu combustibilul și nu se poate face mare lucru pentru eficientizarea ei, în 2013 constatăm că, din 161 milioane de lei încasați, peste 54 de milioane sunt cheltuieli cu salariile. Este, din punctul meu de vedere, total inacceptabil ca o societate de acest tip aflată în subordinea Consiliului Local să ajungă la peste 30% cheltuieli cu salariile. Înțeleg foarte bine situația angajaților Colterm, dar cred că prioritatea numărul 1 a Consiliului Local Timișoara este să încerce să eficientizeze pe cât posibil această societate, în interesul zecilor de mii de timișoreni care încă beneficiază de serviciile Colterm”, a reclamat consilierul.
În opinia alesului, cheltuielile cu salariile sunt mult prea mari raportat la veniturile societăţii. Iar explicaţiile directorului Colterm, Petrică Pampu, nu l-au convins pe Jichici.
„Cheltuielile salariale sunt mult prea mari raportat la veniturile societății (…) E foarte greu să-mi explice oricine cum aceste cheltuieli pot să crească, veniturile să scadă și să ni se spună că veniturile scad pentru că nu s-a livrat atât de multă căldură, dar costurile cu combustibilii să fie tot atâta…”, a adăugat liberalul.
În opinia lui Jichici, este nevoie de o nouă conducere la Colterm.
„Este clar că există niște scăpări semnificative în ceea ce înseamnă managementul banilor în această societate și nu cred că la nivelul Consiliului Local, ca și proprietar al acestei societăți, trebuie să ne mai complacem în această situație. Propunerea mea a fost mandatarea Consiliului de Administraţie, în baza prevederilor OG 109, să discute încălcarea prevederilor contractului de mandat și evident luarea măsurilor care se impun. Din punctul meu de vedere, măsura care se impune este demiterea actualei conduceri a Colterm”, a concluzionat consilierul PNL.
Consiliul de Administraţie al societăţii trebuie să se pronunţe în acest caz, iar decizia ar putea fi luată în decurs de o lună.
„Ordonanţa 109 spune foarte clar că membrii Consiliului de Administraţie trebuie să formeze o comisie constituită din trei reprezentanţi, care analizează situaţia neîndeplinirii indicatorilor de performanţă asumaţi de acelaşi Consiliu de Administraţie şi de către Adunarea Generală a Acţionarilor. Această comisie vine în faţa noastră, a consilierilor locali, care suntem acţionarul principal la Colterm, cu propunerea. Şi noi luăm la cunoştinţă. Nici primarul, nici consiliul local nu pot demite conducerea Colterm”, a explicat consilierul PSD Radu Ţoancă.
Aleşii spun că, în conformitate cu prevederile legii, odată debarcat din funcţie actualul şef al Colterm, ar trebui selectată o nouă conducere care trebuie să vină cu un plan de management.
În paralel, interimatul ar urma să fie asigurat, în cazul în care Consiliul de Administraţie decide demiterea, de o persoană din actuala conducere a societății.
„Pe masa CLT trebuie să vină în primul rând un buget realist, care să nu fie la sfârșitul anului nerealizat în proporție de peste 20%, și un plan de echilibrare cel puțin a cheltuielilor și a veniturilor”, a mai explicat Jichici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!