Totul începe în anii 90, susţine Stoia, când funcţionarii primăriei au aprobat vânzarea a patru din cele cinci apartamente din acest imobil pe Legea 79 din 1997. Al cincilea apartament, cel de la etajul superior, care nici acum nu este în proprietatea clanului Cârpaci, a fost vândut pe Legea 112. Viceprimarul afirmă că au fost folosite legi diferite pentru vânzarea apartamentelor din imobilul de pe strada Mihai Eminescu nr. 6, pentru că Legea 79 permite revânzarea acestora imediată, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat, în timp ce Legea 112 pune interdicţie de vânzare timp de zece ani.
„Legea 112 prevede interdicţia de vânzare pe 10 ani. Legea 79 face referire la Legea 112, dar s-a uitat să se menţioneze interdicţia de vânzare pe zece ani. Important este că cei care au cumpărat celelalte patru apartamente au vândut imediat unor romi (clanul Cârpaci – n.r.). Din acel moment, pentru domnul Ciobănescu (proprietarul apartamentului cu numărul cinci – n.r.) începe o lungă perioadă de procese, trimiteri în instanţă, motivaţii. Finalmente ajungându-se la situaţia că în urma începerii unor construcţii neautorizate care afectau structura de rezistenţă a clădirii, prin efectuarea unor lucrări de adâncire a subsolului, s-a ajuns la un proces câştigat de domnul Ciobănescu şi Primăria Municipiului Timişoara. În urma sentinţei, primăria putea să execute pe cheltuiala proprietarului lucrările prevăzute în sentinţă. De asemenea, neexecutarea acestor lucrări a fost sancţionată de către instanţă cu o sumă considerabilă pe care proprietarii urmau să o plătească. Din păcate, cu toate audienţele începute de prin 2010-2011, nu s-a reuşit mare lucru. Familia respectivă (Cârpaci – n.r.) trebuia să plătească 100 de lei pe zi daune. Lucrurile acestea nu s-au urmărit de cei care trebuiau să facă acest lucru. La ora actuală situaţia este la fel”, declară Stoia.
O altă diferenţă importantă între cele două legi, mai spune Traian Stoia, este faptul că Legea 79 se referă la vânzarea imobilelor construite de statul român, ori acest lucru nu se aplică în cazul imobilului de pe Mihai Eminescu nr. 6. De aici, Stoia trage concluzia că vânzarea de către primărie s-a făcut ilegal.
„Legea 112 prevede, printre altele, că vânzarea locuinţelor se face din locuinţe naţionalizate, foste locuinţe private. (…) Asta este marea <<slăbiciune>> în ceea ce privește achiziționarea celor patru apartamente. S-a vândut pe Legea 79 ca să se poată revinde repede. Și s-au şi revândut, în termen de o lună. Lucrurile au fost calculate de la început pentru ca această clădire să ajungă în proprietatea unor anumite persoane”, mai explică Stoia.
În aceste condiţii, viceprimarul se bucură că pe fir au intrat anchetatorii Poliţiei Naţionale, care au solicitat Primăriei Timişoara mai multe acte. Stoia crede că la finalizarea cercetărilor, municipalitatea ar putea chiar reintra în posesia celor patru apartamente din clădirea de pe strada Mihai Eminescu.
„Nădăjduiesc ca în această speţă să se facă lumină. La ora actuală se merge pe faptul că achiziţia celor patru apartamente s-a făcut pe lângă lege. Eu aş fi foarte bucuros dacă omul acesta (Ciobănescu – n.r.), după ce a trecut printr-un calvar, să poată să se bucure de locuinţa sa. (…) Poliţia cercetează vânzarea ilegală. Există posibilitatea ca această clădire, cu excepţia ultimului nivel, să fie recuperată”, a concluzionat Stoia.
Când se va întâmpla lucrul acesta, viceprimarul Timişoarei nu poate să spună, el declarând că depinde de decizia instanţelor de judecată.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara ne-au comunicat că în cazul imobilului de pe strada Mihai Eminescu, executarea silită a fost oprită, deocamdată, din cauza numeroaselor contestaţii depuse de Clanul Cârpaci, însă municipalitatea a câştigat, până acum. Datoria pe care aceştia o au către municipalitate se ridică la peste 100.000 de euro.
„Cu privire la imobilul situat pe str. Mihai Eminescu nr. 6, Primăria Municipiului Timişoara se află în faza de executare silită, care, însă, nu poate fi pusă în practica din cauza contestaţiilor succesive formulate de numiţii Cârpaci. Astfel, faţă de acţiunea Primăriei Timişoara, prin care au fost iniţiate procedurile de executare silită, aceştia au depus contestaţie la executare, înregistrată la Judecătoria Timişoara sub nr. 4556/325/2014, soluţionată prin respingerea acesteia la termenul din 8 mai 2014, Primăria Municipiului Timişoara având, aşadar, câstig de cauză. Hotărarea nu ne-a fost comunicată”, se arată într-un răspuns al Primăriei Timişoara dat la solicitarea www.tion.ro
Articole pe aceeaşi temă:
Primaria Timisoara a initiat demersurile pentru executarea silita a clanului Carpaci
Primaria Timisoara vrea sa puna la plata clanul Carpaci potrivit unei sentinte de acum 12 ani!
Citiți principiile noastre de moderare aici!