Amfiteatrul Spitalului Județean Timișoara a găzduit astăzi o conferință pe tema burnout-ului, oferindu-le celor prezenți instrumente practice și ușor aplicabile atunci când simt că sunt epuizați fizic și psihic.
Burnout-ul este un fenomen de epuizare fizică și psihică, care apare ca urmare a stresului prelungit și a suprasolicitării emoționale la locul de muncă sau în alte contexte de viață. Persoanele care suferă de burnout experimentează simptome precum oboseală cronică, lipsa de motivație, scăderea performanțelor, iritabilitate, depresie și anxietate. Fenomenul poate apărea în orice domeniu profesional și poate afecta atât angajații, cât și managerii sau studenții. Burnout-ul trebuie identificat la timp deoarece poate duce la probleme de sănătate și mai grave în cazul în care este ignorat sau neglijat.
Oaspetele Spitalului Clinic Județean Timișoara a fost prof. dr. Elliot D. Cohen, clinician și filosof practician, care abordează o terapie ce folosește principiul logic al clasicilor în psihologie și filosofie, susținând munca în echipă.
Prof. dr. Elliot D. Cohen este director al Departamentului de Științe Umaniste la Indian River State College, profesor de etică clinică la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida și director și formator la Logic-Based Therapy & Consultation Institute din SUA. Acesta este autorul a numeroase cărți și articole, fiind unul dintre principalii fondatori ai Consilierii Filosofice în Statele Unite și creator al Terapiei Bazate pe Logică (LBT).
Dr. Cohen le-a explicat celor prezenți aspecte relevante ale fenomenului burnout, efectele sale negative asupra psihicului și fizicului uman, mai cu seamă în segmentul medical unde există multe cazuri de tineri studenți ce se confruntă cu probleme din cauza muncii în exces.
„Acceptarea umanului imperfect, raportarea la posibilitățile reale existente, renunțarea la control și la comparație, eliminarea așteptărilor nerealiste sunt doar câteva pârghii identificate și în prelegerile filosofilor clasici și care, acceptate în profunzimea ființei și practicate zi cu zi, pot ajuta la redresarea perspectivei asupra vieții. În colaborare cu psihologi sau psihiatri clinicieni se pot recunoaște semnalele unei contradicții între stările/sentimentele reale și imaginile livrate de un mental ce poate ridica, nerealist, standardul, în orice domeniu de viață”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Timișoara cu privire la această conferință care a avut loc la inițiativa managerului unității sanitare, prof. dr. Dorel Săndesc.
Prof. dr. Elliot D. Cohen va fi prezent și la Universitatea de Vest din Timișoara cu o prelegere complexă despre soluții viabile și valori sănătoase ce susțin viața umană. Conferința va avea loc luni, 27 martie, de la ora 18:30, în Amfiteatrul A01. Participarea este gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!