Deși recunoaște că, uneori, o călătorie cu un tramvai reabilitat cu jumătate de milion de euro durează poate cât o plimbare cu tramvaiul tras de cai, după 150 de ani de transport public local la Timișoara, primarul Nicolae Robu spune că a pus transportul public pe primul loc. Se laudă cu mai multe feluri de mijloace de transport și promite că în 2019 vom avea și segway-uri în sistemul de transport public local.
Robu a participat la sărbătoarea STPT și a stat în față în tramvaiul tras de cai, cel care a deschis parada garniturilor vechi ale orașului. Alături de el s-a aflat Nicolae Bitea, directorul STPT. Timișorenii au ieșit curioși să admire mijloacele de transport vechi, vedetele paradei fiind, fără doar și poate, tramvaiul tras de cai și celebrele „Gemene”. A fost inclus în paradă și un tramvai Armonia.
„Ne mândrim că aniversăm 150 de ani de când în Timișoara s-a făcut transport public și s-a făcut cu toate mijloacele imaginabile, aș zice. Ne dorim să fim la fel de deschiși cum au fost înaintașii noștri. Sigur, Timișoara a devenit celebră cu tramvaiul tras de cai, în primul rând prin actul în sine, iar mai apoi prin superbul cântec al formației timișorene Phoenix, «Vremuri», în care era vorba, printre altele, și de tramvaiul tras de cai. Astăzi, transportul public este poate mai important decât oricând, pentru că știm cu toții că numărul de mașini a crescut enorm în toate orașele, cel puțin în orașele din țările dezvoltate sau în orașele ele însele dinamice, în plin avânt, cum este și Timișoara și cu o calitate ridicată a vieții. Dacă nu introducem transport public de calitate în asemenea comunități, ne sufocăm”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef spune că Timișoara se mândrește cu „șapte mijloace de transport public: tramvaie, troleibuze, autobuze, minibuze, biciclete, vaporașe și trotinete”. Promite că anul acesta primăria va cumpăra și segway-uri, mijloace de transport alternative care vor putea fi închiriate în același sistem.
Robu s-a plimbat vesel cu tramvaiul tras de cai, le-a făcut cu mâna timișorenilor adunați pe margine, a mângâiat caii și s-a fotografiat cu fanii, așa cum face la fiecare moment aniversar.
„Este interesat să călătorești cu un tramvai tras de cai, este ceva cu totul special. De admirat sunt caii, niște cai și frumoși și extrem de cuminți, și-au făcut datoria din plin, și, desigur, cei care i-au dirijat merită apreciați, pentru că și-au făcut treaba impecabil. Se mai întâmplă câteodată ca o călătorie cu un tramvai modern să ia tot atât, acolo unde nu sunt linii dedicate mai sunt și astfel de situații, viteza câteodată este mică peste tot. Este o dinamică, populația este în creștere, numărul de mașini este în creștere și atinge cote deja problematice. Nu e ușor, dar eu zic că noi facem față acestei provocări, oricine poate vedea că în Timișoara se circulă rezonabil, deși niciodată nu trebuie să ne declarăm mulțumiți”, a mai spus edilul-șef.
Nicu Bitea, șeful STPT, a spus și el că se bucură că timișorenii au ieșit în număr foarte mare să aniverseze momentul împreună cu societatea.
Sărbătoarea STPT continuă la ora 18, cu momente muzicale în Piața Victoriei, unde concertează Mircea Baniciu și Nicole Cherry.
În urmă cu 150 de ani, în 8 iulie, Timișoara devenea primul oraș de pe actualul teritoriu al României care introducea tramvaiul tras de cai.
Oraș obișnuit cu premiere naționale și europene, Timișoara inaugura și prima linie de troleibuz din România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot o premieră pentru România a fost și inaugurarea transportului public și de mărfuri pe Canalul Bega, în același an 1869. Întrerupt la sfârșitul anilor 1960, transportul de călători pe Bega a fost reluat în 2018, Timișoara fiind singurul oraș din România cu transport public pe apă! Timișoara este primul oraș din România în care au fost introduse bicicletele, ca alternativă la transportul public local. Mai recent, în urmă cu câteva luni, Timișoara a devenit primul oraș din România care a introdus călătoriile cu trotinetele electrice, tot ca alternativă la transportul public local, au mai spus oficialii STPT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!