Vasile Cotoc locuieşte în internatul Liceului Auto din Timişoara din anul 2013, împreună cu copilul său. Recunoaşte că o face ilegal, dar spune că nu a avut de ales, îi trebuia o casă pentru el şi fiul său. Până nu demult a fost angajat ca şi paznic de noapte. Încadrarea i s-a schimbat în îngrijitor, după ce a avut o tentativă de suicid. Toată drama a început după ce lui Vasile i s-a pus în vedere de către conducerea unităţii şcolare că trebuie să părăsească internatul şcolii pe perioada verii.
„Eu am venit la direcţiune şi mi-a spus că mă ajută să mă mut aici. Au spus că pot să mă mut aici şi mi-au dat şi de lucru. Din 1-2 noiembrie 2013 m-am mutat aici cu mama copilului. Am stat două săptămâni, o săptămână-două împreună cu mama copilului. Ea era cu alte probleme, şi fiecare a rămas cu camera lui. Eu am rămas în camera mea. Eu vreau ca acum să nu-mi facă evacuarea. Eu ce fac, unde mă duc? Cei de la liceu mi-au arătat foaia: Vezi că se închide căminul din 24 iulie până în 15 septembrie. De fapt, ei mi-au zis verbal, mie personal, vezi că trebuie să-ţi cauţi în altă parte şi de lucru şi de stat. I-am dat în instanţă să le cer orele suplimentare şi să nu mă mai şantajeze. Ei mă şantajează lună de lună că mă dau afară dacă nu-mi convine, că le cer orele suplimentare. Eu înainte am fost agent de pază şi acum sunt om de curăţenie. Mi-au schimat şi funcţia pentru că am vrut să mă arunc de pe geam, pentru că tot mă şantajau – te dăm afară, te dăm afară! Am căzut în depresie. Copilul nu mai poate să doarmă noaptea. Ei au vrut din 1 sau 2 iulie să plecăm, cât mai repede”, ne-a povestit Vasile Cotoc.
De cealaltă parte, administratorul liceului se plânge că Vasile nu face multă treabă acolo, spune că nu taie iarba, nu poate face nimic, şi mai mult, e plecat cu copilul, ori prin alte părţi. Vasile are, evident, o altă variantă şi susţine că liceul trebuie să-i plătească 625 de ore suplimentare. Pentru că reprezentanţii unităţii şcolare recunosc că au de plătit doar 26 de ore suplimentare, Vasile Cotoc i-a dat în judecată.
Omul susţine că are o locuinţă în Anina, judeţul Caraş-Severin, unde ar putea sta peste vară, dar refuză să facă acest lucru pentru că nu are siguranţa că îşi va reprimi locul de muncă, în toamnă.
„Eu am locuinţă la Anina, de la 3 luni am fost la casa de copii şi până la 18 ani. Apoi am stat în chirie, apoi am găsit o fundaţie, unde am cunoscut-o pe mama copilului, după aceea am stat în chirie eu cu mama copilului, cu copilul, după aceea nu ne-am mai înţeles. De când a avut copilul doi ani şi jumătate l-am dat în plasament, iar de la 5 ani şi jumătate l-am luat eu în plasament, din 2013, ianuarie. La Anina e o cameră de 14 metri, e săracă, am luat ca să aibă copilul dacă se întâmplă ceva cu mine. Eu am fost şi anul trecut în vacanţă acolo. Dar de când mi-am cerut drepturile ei au început să mă şantajeze: Caută-ţi de lucru în altă parte, unde să stai în altă parte, fizic. Acolo, la Anina, nu sunt condiţiile necesare pentru copil”, mai spune Vasile Cotoc.
Şi, totuşi, de ce nu este lăsat Vasile în clădire pe perioada vacanţei, împreună cu copilul? Conducerea liceului, dar şi alţi oameni din şcoală, spun că Vasile, cât timp a fost paznic, intra prin camerele copiilor şi aceştia acuzau că le-a dispărut mâncarea. Pe lângă aceste acuze, reprezentanţii liceului spun că această clădire nu este folosită pe timpul verii, toată lumea fiind în vacanţă.
„E vacanţă, va trebui făcută igienizarea. Are o lună la dispoziţie să-şi caute. Are un venit lunar, este îngrijitor în această unitate. Lucrează opt ore, din păcate nu le lucrează nici pe alea opt. Are copil pe care l-am ajutat să fie la noi la şcolă. A trecut în clasa a doua step by step. Pe perioada vacanţei noi nu avem nici supraveghetor, nici pedagogi, oamenii îşi iau concediu, e un grafic stabilit de la începututl vacanţei. Vasile a fost tolerat să stea aici, toţi l-am ajutat cu îmbrăcăminte, mâncare, absolut tot ce a avut nevoie. A dat în judecată instituţia, o dată şi-a retras plângerea, apoi iar a dat în judecată. L-am lăsat să meargă după copil, în ultima vreme a început să plece fără să anunţe. I-a făcut administratorul referate, face numai ce vrea, ne sfidează pe toţi. Nu pot să-i dau internatul pe mână şi să stau liniştită. A recunoscut că a sustras din camerele copiilor, a sfidat toată lumea şi a motivat că a dorit să vadă vigilenţa pedagogilor. Ne-am trezit în luna octombrie cu toate ţevile de cupru furate de la etajul patru. Toată apa ne-a curs pe pereţi. Singurul care a fost în internat a fost el”, spune Simona Bejan, directoarea Liceului Auto din Timişoara.
De cealaltă parte, îngrijitorul Liceului Auto neagă acuzaţiile.
„Când am fost agent de pază noi aveam obligaţia să verificăm fiecare cameră, dacă e închisă sau deschisă, trebuia să verificăm geamurile. Era mâncare stricată în cameră, pe masa aia, ce era să fac?”, spune Vasile.
În instanţă, el le cere celor de la liceu daune morale de 2.000 de lei, locuinţă de serviciu, o garanţie că are această locuinţă în internat şi plata celor 625 de ore suplimentare efectuate, susţine el, în weekenduri şi de sărbători. Procesul are termen în 15 septembrie. Evident, dreptatea e, ca de obicei, undeva la mijloc. Vasile are nevoile lui, are problemele lui, dar şi cei de la liceu au avut problemele lor cu Vasile, nu puţine, din câte zic oamenii de acolo, peste care au trecut…
Citiți principiile noastre de moderare aici!