Protestul angajaților primăriei s-a desfășurat joi, 17 octombrie, între orele 14 și 15. Au participat aproape toți, aproximativ 60 din 70, iar activitatea primăriei a fost practic oprită în acest interval, dar reluată ulterior.
„A pornit de la situația tensionată din primărie pe care o avem vizavi de doamna secretar general. Cunoașteți cu toții din presă, de un an de zile s-au întâmplat lucruri mai anormale ca muncă în primărie. Din păcate, dânsa ne-a făcut niște dosare penale mai multor colegi, fără să aibă un fundament sau fără să aibă ceva pe care să se bazeze.
Din păcate pentru dânsa și din fericire pentru noi, au venit niște ordonanțe de clasare zilele trecute. În ordonanțe scrie că am fost monitorizați din toate punctele de vedere pe o perioadă de 30 de zile și nu s-a descoperit absolut nimic, nu a existat fapta”, au declarat pentru Tion două dintre angajatele nemulțumite.
Ordonanța în cauză viza un dosar deschis pentru presupusa fraudare a unui concurs de angajare în Primăria Giroc. Ar fi existat, însă, mai multe plângeri fără urmări – în afară de repetate chemări la declarații – ale secretarei generale.
„Ea se consideră un justițiar care trebuie să deconspire tot ceea ce este problemă într-o primărie. Mă rog, dacă asta ar fi scopul real, am înțelege. (…) Marea majoritate a celor acuzați au 20 de ani în domeniu. Suntem funcționari care ne-am văzut toată viața de treaba noastră și am făcut lucruri frumoase în comună.
Am avut controale peste controale, ne-au lăudat cei care ne-au controlat de atâtea ori că avem dosarele impecabile, ca să vină o doamnă secretar și să înceapă să scormonească sau să caute ceva ce nu există sau ce dânsa își imaginează doar ca să, probabil, scape dânsa de alte acuzații, nu știm care e scopul.
Toate lucrurile acestea au escaladat după moartea vechiului primar, când a fost acel control al Curții de Conturi, când dânsa s-a războit cu cei de la Urbanism. Probabil că războiul s-a extins, dar nu înțelegem de ce s-a extins asupra noastră”, ne-au mai declarat angajatele.
Vîrtosu se declară „echidistant”
Dan Vîrtosu, viceprimarul care a preluat atribuțiile de primar după moartea lui Ionel Toma și acum ales primar la scrutinul din 9 iunie, se declară „echidistant”. Într-un punct de vedere oficial, acesta mai spune că ia situația în serios și cere și organelor abilitate să își facă treaba.
„În calitate de viceprimar cu atributii de primar, este responsabilitatea mea să protejez integritatea instituției și să asigur funcționarea corectă a administrației publice locale. Este important să menținem un climat de respect reciproc și colaborare pentru binele comunității pe care o deservim.
Doresc să subliniez că voi trata această situație cu maximă seriozitate, la fel cum am făcut-o și până acum. În același timp, nu pot tolera comportamente care afectează buna desfășurare a activităților primăriei și imaginea instituției.
Solicit înca o dată organelor abilitate să efectueze o anchetă corectă și transparentă pentru a lua măsurile necesare și în acest caz. Plus în multe altele care încă așteaptă rezolvare. Este important ca fiecare dintre noi să contribuie la un mediu de lucru sănătos și constructiv, iar orice formă de abuz, daca se dovedește a fi fondată, să fie tratată conform legii”, a transmis Vîrtosu.
Ce urmează?
Ce urmează acum? Funcționarii nemulțumiți spun că vor apela la toate mijloacele legale de care dispun, inclusiv cu sesizări către prefectură. Vor fie ca secretarul general să plece, fie să fie luate măsuri pentru acțiunile acesteia.
„Nu vom mai face protest, evident. Am depus plângere la prefectură, vom depune plângere la comisia de disciplină. Evident că vom face toate demersurile. Ar fi cazul să o determinăm să plece chiar dânsa.
Până la urmă, pe noi ne interesează ca instituțiile statului să-și facă treaba, să punem presiune și să fie luată la întrebări”, ne-au mai declarat cele două angajate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!