Adrian Pășcuță, ales județean pe lista USL în 2012, susține că în curând va fi gata Agenda culturală a județului pe anul 2016, iar Consiliul Județean Timiș va împărți banii alocați pe evenimentele înscrise de organizatori. Vrea o viață culturală asemănătoare cu cea din Munchen, cu evenimente puține și de calitate.
„În perioada următoare vom definitiva Agenda culturală pe acest an. În ultimii ani, numărul acțiunilor culturale a început să scadă. Nu atât de rapid cum ar fi trebuit, probabil, dar a început să scapă pentru că ajunseserăm la cifre astronomice. Era, în județul Timiș, mai multă cultură decât în jumătate de Europa, dacă te uitai după numărul de acțiuni, dar impactul era mai mult decât nesemnificativ, era cam ca fondurile europene atrase în ultimul timp, era cam zero. Intenția pe care o am este aceea de a reduce mult numărul de acțiuni finanțate de consiliul județean și de a pune un accent puternic pe calitate. Ne dorim acțiuni culturale cu impact local, național, chiar internațional, în media, în societate”, a declarat Pășcuță.
Adrian Pășcuță este și membru în Comisia de cultură din consiliul județean și spune că s-a discutat deja despre asta. El vrea să fie un… liant între actorii culturali și instituția pe care o reprezintă.
„În permanență, în fiecare an, există nemulțumiri din partea unor asociații, a unor ONG-uri, că au propus proiecte bune, că nu au fost suficient finanțate, sunt deschis și aștept, din partea actorilor culturali, informații legate de proiectele pe care le doresc. Prin audiențele pe care le susțin îi rog să vină și să îmi împărtășească și mie și cred că rezultatele pe care le vom vedea vor fi mai bune ca în anii trecuți. Ne dorim să ne sincronizăm cu toate entitățile care susțin cultura, dar când avem 3.000 de acțiuni culturale într-un an… un an are 360 și ceva de zile, e greu să pui câte o acțiune în fiecare zi”, mai spune consilierul județean.
Cum ar trebui să fie viața culturală în județ? În Timișoara? Ne explică tot liberalul.
„Îmi doresc să găsim un calendar optim. Sunt ferm convins că se poate lucra foarte mult în direcția asta, Timișoara are o infrastructură bună, avem autostradă, suntem bine poziționați geografic. În mod normal, orașul acesta ar trebui să atragă în fiecare an tot mai mulți turiști. Pentru asta însă, este nevoie de acțiuni culturale mari, bine mediatizate și bine sincronizate. Toți ne dorim festivaluri cât mai importante. În zona Munchen sunt sprijinite de către consiliile județene de acolo sub 100 de acțiuni culturale pe an. Există o egidă unică, o sincronizare, asta îmi doresc. Știu că e o cale foarte lungă până acolo, dar măcar știm unde vrem să ajungem. Dacă nu știm unde vrem să ajungem, atunci e clar că ajungem într-un loc greșit”, a conchis Adrian Pășcuță.
Liberalul nu cunoaște însă o informație destul de importantă: câți bani au fost alocați pentru evenimentele culturale în bugetul județului pe anul acesta.
„Nu am cifrele, bugetul s-a votat. Este ceva mai mic decât anul trecut. Dar ne putem documenta și le pot furniza”, s-a scuzat Pășcuță.
Potrivit președintelui Comisiei de cultură din cadrul CJT, bugetul dedicat culturii în acest an este de aproximativ 4,8 milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!