Proiectul de hotărâre iniţiat de Executivul Primăriei ar putea fi respins la vot sau oricum modificat în plenul Consiliului Local Timişoara.
Pentru 2010, municipalitatea propune prelungirea valabilităţii acordurilor de funcţionare pentru terasele sezoniere amplasate pe domeniul public, în Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei, amplasate în urma câştigării unor licitaţii, ale căror proprietari şi-au achitat toate obligaţiile financiare la bugetul local şi care au punct de lucru cu grup sanitar propriu la o distanţă mai mică de 250 de metri de terasă.
Unele societăţi nu şi-au achitat încă taxele pentru ocuparea domeniului public de anul trecut, iar autorităţile au apelat la instanţă pentru recuperarea banilor.
Primăria propune acum ca autorizarea să se facă lunar, comercianţii să achite anticipat taxele de ocupare a domeniului public şi, în cazul in care vor începe lucrări de reabilitare în Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, să desfiinţeze terasele în termen de 15 zile. Acelaşi lucru va fi valabil şi în cazul teraselor amplasate în faţa punctului de lucru din cartierul Cetate, pentru care nu se organizează licitaţii.
Terasele de pe amplasamentele care au fost scoase la licitaţie, în primă fază în 2007 (ulterior au fost organizate şi alte licitaţii pentru că unele societăţi au decis să renunţe la terase şi spaţiile au rămas libere), ar fi trebuit să funcţioneze pe o perioadă de maxim doi ani. În 2009 însă, consiliul local a aprobat prelungirea funcţionării acestor terase din Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii și din cartierul Cetate, pe motiv că în zonă sunt prevăzute lucrări de reabilitare. Acesta este motivul invocat de muncipalitate şi acum: în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre, semnat de viceprimarul Adrian Orza, se spune că organizarea unor noi licitaţii pentru terase… ar afecta viitoarele lucrări de reabilitare din cartierul Cetate.
Consilierul local PNL Ciprian Jichici nu este de acord cu acest argument şi consideră că autorităţile ar trebui să dea dovadă de corectitudine şi să organizeze noi licitaţii atâta vreme cât nu este precizată data la care vor începe lucrările de reabilitare. El spune că probabil aceasta va fi şi poziţia întregului grup de consilieri ai PNL, dar subiectul va fi discutat şi în coaliţia locală, cu reprezentanţii PNŢCD, PSD şi FDGR, care formează majoritatea în consiliul local.
„Executivul a mai venit o dată în faţa consiliului local cu această propunere, argumentarea fiind aceea că zonele în care se află terase vor intra într-un proiect de reabilitare. Dacă în anul 2009 consiliul local a avut înţelegere şi a aprobat această prelungire, eu cred că este un argument de care nu avem dreptul să abuzăm. Trebuie să fim corecţi atât faţă de cei care au deja terase, cât şi faţă de cei care intenţionează să investească şi să-şi deschidă asemenea terase. (…) Cred că a veni şi în anul 2010 cu acelaşi argument este prea mult. Cred că va trebui să organizăm licitaţii – nu scrie niciunde că trebuie organizate licitaţii pe doi sau trei ani – şi, în momentul în care acel proiect de reabilitare va deveni concret, va fi planificat şi bugetat, atunci vom putea lua măsurile necesare”, a declarat Jichici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!