Conform statutului lor, consilierii locali ar avea dreptul să propună proiecte de hotărâre, care să fie dezbătute şi aprobate în cadrul şedinţelor de plen. Nu mulţi recurg, însă, la acest drept, preferând să voteze doar proiectele date pe tavă de conducerea Primăriei Timişoara.
Mai exact, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Pro Democraţia, în prima jumătate a mandatului lor (iunie 2012 – mai 2014), dintr-un total de 1.264 de hotărâri adoptate de Consiliul Local Timişoara, doar 26 au fost iniţiate de membrii consiliului. Restul, de către membrii executivului Primăriei Timişoara.
În total, cei 27 de consilieri locali au iniţiat 38 de proiecte de hotărâre, 12 dintre acestea fiind respinse de plen, retrase de iniţiator sau amânate. Îngrijorător este şi faptul că doar 17 din cei 27 de consilieri locali au scris proiecte de hotărâre, ceea ce înseamnă că zece dintre ei nu au avut asemenea aplecări.
Recordmen la iniţiative este consilierul PSD Radu Ţoancă, care a scris un număr de 12 proiecte. Pe următoarele locuri se situează Constantin Ştefan Sandu şi viceprimarul Traian Stoia.
„Media individuală a proiectelor de hotărâre iniţiate de consilierii locali este 1,4 proiecte pe cap de ales local în doi ani (38 iniţiative / 27 consilieri locali). Semnificativ peste o treime dintre consilierii locali (37%) nu au iniţiat nici un proiect de hotărâre de CLT (individual sau în comun, adoptat sau nu), realizăm următoarele observaţii: Lipsa de proiecte de hotărâre iniţiate de consilierii locali poate reflecta o reprezentare redusă de către aceştia a intereselor comunităţii”, afirmă cei de la Pro Democraţia.
Aceştia propun atât consilierilor locali, cât şi partidelor care i-au propus, să aibă un contact mai bun cu cetăţenii Timişoarei, astfel încât să preia cât mai multe probleme ce pot fi rezolvate prin adoptarea de HCL-uri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!