La ultima şedinţă în plenul Consiliului Local Timişoara au fost discuţii aprinse pe această temă, după ce primarul a anunţat suplimentarea ordinii de zi cu încă zece proiecte de hotărâre, pe lângă cele 33 de puncte anunţate iniţial, motivând că unele dintre acestea trebuie aprobate pentru că se referă la atragerea de finanţări europene.
Un punct suplimentar a fost de exemplu şi aprobarea listei de străzi din zona centrală a oraşului şi din jurul pieţelor pe care se va limita staţionarea la două ore din 2012, pe care a propus-o ADP. Iar proiectul a fost aprobat. Au fost şi unele respinse, cum ar fi aprobarea unui studiu de oportunitate pentru achiziţia de tramvaie noi şi acordarea unei norme de hrană pentru personalul Poliţiei Locale. A fost amânată şi luarea unei decizii într-un subiect dezbătut în comisiile de specialitate I şi III ale consiliului, majorarea tarifelor la abonamentele TelPark şi votarea unor tarife speciale de parcare, tocmai pentru ca aleşii să aibă timp să analizeze problema şi să ajungă împreună la un consens.
Consilierul PNL Adriana Blaj i-a reproşat primarului că ea şi colegii săi de consiliu sunt „copleşiţi de o avalanşă de materiale”, proiecte suplimentare care apar la şedinţele pe comisii de dinainte de plen sau chiar cu câteva minute înainte şi nu li se mai lasă timp pentru a le studia. „După ce am ajuns să fim prieteni foarte buni cu DNA-ul credeţi-ne că ne este teamă să aprobăm aşa materialele”, a spus Blaj în plen.
„Eu sunt consilieră de 11 ani şi de ani şi ani de zile se pune această problemă. În acest mandat s-a hotărât să nu acceptăm proiecte care vin în ultimul moment. (…) Şi totuşi, ca urmare a celor spuse de dl primar, că este imperios necesar – nu suntem absurzi, ştim că sunt lucruri care apar în ultimul moment – le-am acceptat. Dar decizii cum ar fi majorări de preţuri – conducerea ADP trebuia să ştie, era sigură că va crea probleme, nemulţumirea cetăţenilor, îndoială la noi, analiză, este de fapt o decizie importantă care afectează întreaga populaţie a oraşului – nu poţi să le iei în cinci minute. La fel problema cu străzile – am văzut lista cu cele 37 de străzi astăzi (n.r. – marţi) în faţă. Credeţi că suntem maşini sau calculatoare să putem decide – e valabil, nu e valabil, e bine, nu-i bine, afectează, nu…”, a explicat apoi Adriana Blaj.
Liberala a vorbit chiar despre o tactică a Executivului Primăriei de a le forţa mâna consilierilor. „Pe de altă parte, când eşti chemat la DNA, nu te iartă nimeni că ai acceptat în ultimul moment, că nu ai ştiut dinainte. Vreau să vă spun că în acest mandat am fost de două sau de trei ori chemată la DNA, lucru care în 11 ani nu mi s-a întâmplat, deci înseamnă că este foarte importat să ştii ceea ce votezi şi să îţi asumi”, a conchis Blaj.
Cert este că în ultima perioadă unele proiecte de hotărâre importante nu au mai fost publicate pe site-ul Primăriei Timişoara, pentru a putea fi studiate de cetăţeni, înainte de şedinţele în plen şi de a fi aprobate sau respinse.
Ciuhandu: E o nesimtire sa nu votezi
De cealaltă parte, confruntat cu aceste nemulţumiri, primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat în plenul de marţi că ar fi dispus ca unele puncte, exceptând proiectele necesare pentru atragerea de fonduri europene, să fie amânate pentru o altă şedinţă, dar nu au mai vrut aleşii, după ce majoritatea a acceptat suplimentarea ordinii de zi la început.
La rândul său, edilul are alte nemulţumiri, legate de consilierii care stau în sală la şedinţă şi refuză pur şi simplu să voteze.
„Consilierii locali trebuie să înţeleagă că fiind aleşii poporului sau ai populaţiei acestui oraş au o obligaţie. Trebuie în primul rând să voteze. Au trei butoane: să voteze pro, contra sau să se abţină. În momentul în care, cu obstinaţie, nu apeşi pe niciunul dintre butoane, stai în sală, probabil ca să încasezi retribuţia aia de patru, cinci, şase milioane cât o iau pe lună, şi nici nu votezi – asta e deja o nesimţire la adresa celor care te-au trimis acolo şi a oamenilor care au pregătit nişte proiecte”, a declarat, miercuri, Ciuhandu. Acesta este şi motivul din cauza căruia edilul a părăsit ultima şedinţă în plen înainte de final.
Citiți principiile noastre de moderare aici!