Problema a fost ridicată în şedinţa de consiliu local de marţi, de către consilierul Radu Ţoancă, după ce primarul a prezentat, în plen, concluziile unui raport de control efectuat de Curtea de Conturi cu privire la modul de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în unitatea administrativ-teritorială Timişoara în perioada 1 ianuarie 1990 – 31 decembrie 2012. Alesul s-a plâns că cei de la Curtea de Conturi au pus stăpânire pe camera din primărie rezervată aleşilor, încăpere pe care consilierii au primit-o după ani de aşteptări.
„Camera consilierilor e blocată de cinci luni de cei de la Curtea de Conturi. Nu mi se pare normal să blocaţi activitatea a 27 de consilieri”, a reclamat Ţoancă.
Primarul a explicat că a fost nevoit să le pună la dispoziţie reprezentanţilor Curţii de Conturi camera unde îşi desfăşurau activitatea consilierii locali din lipsă de spaţiu, dar că nu şi-a imaginat că încăperea respectivă va fi ocupată cu lunile.
„În primărie e o înghesuială cumplită, e o lipsă de spaţii şi e adevărat, când a fost prima misiune, la începutul mandatului meu, nu mi-am imaginat că vor fi atâtea… De ieri avem o nouă misiune, de data aceasta sunt în misiune două reprezentante ale Curţii de Conturi de la Arad, pentru că s-a luat o decizie la nivel naţional ca primăriile reşedinţe de judeţ şi consiliile judeţene să nu mai fie auditate de către oamenii din reşededinţa de judeţ, ci de către oameni din alte judeţe. Noi trebuie să le punem la dispoziţie un spaţiu… Acum se verifică anul 2012, o jumătate de an din legislatura anterioară, o jumătate de an din legislatura noastră”, a afirmat Robu.
Oricum, edilul a anunţat că va căuta un alt spaţiu care să fie alocat reprezentanţilor Curţii de Conturi.
„N-am avut alt spaţiu disponibil şi, la începutul mandatului meu de primar, când a apărut prima misiune de control a Curţii de Conturi, neştiind ce va urma, am pus la dispoziţia echipei Curţii de Conturi spaţiul folosit de către consilierii locali. Având în vedere că de atunci şi până acum au fost aproape în permanenţă misiuni de control şi că acum a început o altă misiune mă gândesc să găsesc un alt spaţiu. Asta e, suntem instituţie publică şi trebuie să ne supunem controlului instituţiilor statului”, a adăugat Robu.
Cât despre cele constatate de către cei veniţi în control, primarul a afirmat că de-a lungul timpului au fost descoperite mai multe nereguli şi că speră ca sub mandatul său să nu se întâmple la fel, dar că sunt probleme mari la capitolul resurse umane în primărie.
„Avem mari probleme la capitolul resurse umane. Eu nu mă plâng până la urmă de bani, problema este ce facem cu oamenii. Avem câteva zone foarte vulnerabile în aparatul primăriei, zone în care lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, şi din păcate România stă încă în genunchi şi acceptă aceste măsuri absurde impuse de FMI, mă refer la blocarea posturilor. Trebuie să stăm într-o schemă extrem de rigidă de ani de zile şi să ne mulţumim cu ceea ce avem”, a conchis Robu.
Cea mai recentă descoperire a reprezentanţilor Curţii de Conturi se referă la castelul amenajat în locul fostei săli a oglinzilor din Parcul Copiilor, care… nu există, ca investiţie, în actele primăriei.
„Cei de la Curtea de Conturi au constatat un lucru absolut corect. Înainte de control, eu le-am şi comunicat celor care au făcut amenajarea castelului (n.r. – societatea Drufec) că noi nu avem cum să achităm o astfel de lucrare în condiţiile în care nu a fost realizată urmând toţi paşii legali şi că trebuie să se încheie un act de donaţie. Construcţia castelului din Parcul Copiilor a fost făcută în baza unei note de şantier semnată de domnul Ciupa (n.r. – Vasile Ciupa, fostul şef al Direcţiei de Mediu a primăriei), care nu respectă proiectul iniţial. Trebuia să existe o procedură de achiziţie publică. Mai multe obiective au fost înlocuite acolo, prin note de şantier, cu altele. Curtea de Conturi a dispus înregistrarea în inventarul primăriei a acestui obiectiv. Nu se poate face plata pentru că lucrarea nu a fost executată legal, se va încheia un act de donaţie. Valoarea lucrării era de aproximativ 200.000 de euro”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!